SZAKCIKKEK

DUBLin Lift - a legújbb kombinált arcfiatalító eljárás

Öt féle arcfiatalító eljárás kombinációja: Dermaroller, frakcionált lézer, PRP, IPL, neurotoxin

2012. december 03. 17:12
Gulyás Gabriella Anna
A legtöbb kozmetikai és plasztikai bőrmegújító eljárás az arc területét érinti. A fiatal arc ismertetőjegye a feje tetejére állított háromszög klasszikus formája, melyet a „szépség háromszögének” is neveznek. Az öregedési folyamatok, a bőr megereszkedése folytán ez a háromszög megfordul, s ez már nem olyan vonzó esztétikai látvány. A háromszög visszafordítására igazán nem alkalmas egy-egy féle megoldás alkalmazása, az eredeti, fiatalos arcvonások csakis a kükönböző arcfiatalító techikák kombinálásával lehet elérni.


Öregedési folyamat - az arc háromszöge megfordul
Öregedési folyamat - az arc háromszöge megfordul

Eddig ismert, bevált arfiatalító eljárásokMára már számos arcfiatalító eljárás elérhető a fiatalosabb megjelenés érdekében, ezek közé tartoznak a következők:
- kémiai hámlasztás,
- ráncfeltöltés
- volumenpótlás (arcszobrászat)
- IPL
- PRP (Drakula terápia)
- rádiófrekvenciás bőrfeszesítés (Pl. Pelleve)
- lézeres bőrmegújítások (pl. frakcionált lézeres kezelés)
- mikrodermabrázió
- hydradermabrázió (Pl. HydraFacial)
.
A közelmúlt legújabb arcfiatalító eljárásaként jelent meg a CO2 frakcionált lézer, mely gyorsabb gyógyulást, a hámlasztás mélységének precízebb ellenőrzését és a kezelés utáni problémák kisebb előfordulását ígéri. Azonban voltak olyan esetek, de csak igen ritkán, amikor a lézerkezelés után hipopigmentációs (fehér) vagy épp hiperpigemntációs (barna) foltok, esetleg hipertrófiás hegek jelentek meg a beavatkozás helyén (leggyakrabban az arcon, a nyakon, mellkason). Ráadásul ez a módszer önmagában nem jelent tökéletes megoldást az idő múlásával párhuzamosan jelentkező problémákra, úgymint a bőr feszességének csökkenése, az arczsír hiánya illetve átrendeződése. Ezért is kerülnek előtérbe a kombinált arcfiatalító megoldások.

Fiatal és idős arc
Fiatal és idős arc

Az újabb, kombinált arcfiatalító eljárás: DUBLiN Lift


Az egyik közülük, amelyiket DUBLiN Lift arcfiatalító eljárásnak neveztek el, igen összetett, hisz öt tudományosan megalapozott terápiát is alkalmaz

DUBLiN

=
- Dermaroller, tűs henger
- UltraPulse lézer, más néven frakcionált lézeres kezelés
- PRP, vagyis Drakula terápia
- IPL, impulzív fényterápia
- Neurotoxin, avagy botox

Az utóbbi időben a páciensek leginkább olyan arcfiatalító eljárást keresnek, amely után gyorsabb a gyógyulás és a lehető legkisebb kockázattal jár.
Több éve, a CO2 lézeres bőrmegújítást tartották az arany középútnak például a napfény által károsított arcbőr kezelésében. A lézeres bőrmegújítás frakcionált (CO2) lézerrel magában foglalja az egész epidermisz (hámréteg) vaporizációját (elpárologtatását) és a dermisz (a bőr kötőszöveti rétege) vastagságának megváltozását. Több szakember szerint is a frakcionált CO2 lézer a leghatékonyabb módszer a lézeres bőrmegújításban. A napfény károsított bőr struktúrája és működése megváltozik, romlik, a felső papilláris dermiszen megfigyelhető az érdes felszín, az ernyedtség, a teleangiektázia (hajszálértágulat), a ráncok és a bőrpigmentáltság különböző fokozatai.
A frakcionált lézereknél csak a bőrfelszín kis, frakcionált része kerül eltávolításra. A computer irányított lézerszkenner egyenletesen szurkálja tele a bőrt apró lyukakkal, ún. mikroszkópikus zónákat létrehozva. Ezek között a lyukak között kezeletlen, ép bőr részletek maradnak, melyekből gyors hámosodás következhet be. A kezelés elenyésző fájdalommal jár, a gyógyulási idő lerövidül és a mellékhatások is csekélyebbek, mint az ablatív eljárásnál. A lézerenergia mélyen a bőrbe hatolva fokozza a kollagén és elasztin termelődését, a bőr feszesebbé, fiatalosabbá válik, a finom ráncok eltűnnek és a pigment egyenetlenségek is jelentősen javulnak.

Hol végeznek DUBLin Lift-et?Hazánkban még csak igen kevés orvosi centrum van igazán felkészülve erre az összetett, drága készülékeket és kellő manuális gyakorlatot is igénylő arcfiatalító eljárásra. A SzépségBróker.hu oldalunk TOP szakemberei közül 2-en végzik:
Dr. Kolat Zsuzsanna / Alfa-Med (frak. lézer, IPL és Dermaroller, PRP, neurotoxin);
Dr. Stehlich Gábor / Mátyásföld Klinika (frak. lézer, IPL,Dermaroller, PRP, neurotoxin);
rendelkeznek az összes technikai feltétellel, valamint több mint 20 év bőrgyógyász-kozmetológiai, lézertechnikai gyakorlattal a DUBLin Lift elvégzéséhez.

A DUBLin Lift eredményességének vizsgálatamulticentrikus randomizált vizsgálatban 44 pácienst, 37 nőt és 7 férfit választottak ki 1-es és 2-es bőrtípus szerint. Koruk 39 és 68 év között volt, szemmel láthatóan napfénykárosodott bőrrel rendelkeztek.
A résztvevőket két csoportra osztották, GROUP1 és GROUP2 megjelöléssel. Az 1 –es csoport átlagéletkora 49, míg a 2-es csoporté 55 év volt.
A vizsgálat témája a jelentkező tünetek alapján, a korral járó és a fény hatására bekövetkező változások, mint a mimikai ráncok megjelenése, megereszkedett szemöldök és szemhéj, a szem alatti karikák és duzzanatok, a feltűnő zsírpárnák voltak. Minden pácienst bőrfeszesítő és kollagén újratermelődését stimuláló programnak vetettek alá, a kettő közül valamelyik módszerrel:

• Hagyományos frakcionált lézeres bőrmegújítás – GROUP1 (átlagéletkor: 49 év)
• DUBLiN Lift – GROUP2 (átlagéletkor: 55 év)


A kezelési protokoll az alábbiak szerint történt:


GROUP1 – Frakcionált lézeres bőrmegújítás
• Dysport injekció az arc három területén (homlok közti rész, az arc középső része és a szemkörnyék) I. fázis
• LumenisActiveFX CO2 lézerrel történő kezelés, II. fázis, 2. hét

GROUP2 – DUBLiN bőrfiatalító kombinált kezelés
• Dysport injekció az arc három területén, I. fázis
• Dermaroller, PRP, OmniluxRevive 633 nm LED, II. fázis, 2. hét
• Alacsony frekvenciájú UltraPulse LumenisActiveFX lézer, OmniluxRevive 633 nm LED, III. fázis, 3. hét

OMNILUX Revive TM LED lámpa 633 nm hullámhosszon vörös fényt bocsát ki, mely képes az irhába jutni. A fény csak akkor tudja kifejteni jótékony hatását, ha célzottan a sejtekhez jut el állandó hullámhosszon. A sejtek a mitokondriumban található enzimek termelődésének fokozódásával hirtelen megnövekedett energiához jutnak, így képesek lesznek regenerálódásra és megújulásra.

DUNLiN Lift - Dr. Patric Tracy/ a szem környékén látványos javulás!
DUNLiN Lift - Dr. Patric Tracy/ a szem környékén látványos javulás!

Tapasztalatok a DUBLin Lift arcfiatalító eljárással kapcsolatosanHárom hónap elteltével 29 pácienst választottak ki a GROUP2 csoportból, hogy összehasonlítsák a hagyományos lézeres bőrmegújító kezelést a kombinált eljárások eredményeivel.
A bőrfelület frakcionált, tehát részleges elpárologtatása nemcsak a kor már kialakult jeleit tünteti el, hanem a serkenti a lelassult kollagén- és elasztintermelődést is. Már egyetlen 3 alkalmas kúra elég volt ahhoz, hogy láthatóan és érezhetően megváltozzon az arcbőr minősége, míg az évek előrehaladtával egyre jobb eredményeket figyeltek meg az UltraPulse folyamatos használói.
A klinikai értékelést mindegyik csoport esetében a beavatkozás utáni két hét, 1 hónap, majd 3 hónap elteltével végezték az esztétikai csapat munkatársai. A kezelések előtt és azok végén is bőrszövettani vizsgálat történt az eredmények pontosítása érdekében.
A fény által károsított bőr javulását a hámképződés fokával, a ráncok csökkenésével, a tapintható egyenetlenségek, a hiperpigmentáció és a hajszálértágulatok csökkenésével mérték. Észlelhető volt a bőrvörösség elnyúlása és súlyossága, csakúgy, mint a negatív mellékhatások megjelenése (pl.: herpesz).
A szövettani képek mindkét csoportnál mutatták a lézer behatolásának mélységét, következésképpen az új kollagén képződését. Az összes bőrbiopszia termikus koagulációt mutatott, mind az epidermiszben, mind pedig a felszíni bőrrétegben 85-től 113µ-es mélységig. A koaguláció utáni maradandó sérüléseinek területe kisebb volt a GRUOP2 csoportnál, akiknél kisebb energiájú lézert alkalmaztak. A legjobb kollagén újratermelődési eredményeket (3 hónap alatt) a GRUOP1 csoport mutatta, ahol egy páciensnél 700 µ-nél is bebizonyosodott a hatás. A CO2 lézer energiájának különbözősége miatt az első és második csoportnál arra számítottak, hogy a szöveti abláció mélysége és a hőhatások következményei eltérőek lesznek. Az esztétikai eredményt a kiindulás után 6 és 12 hét elteltével értékelték ki.
A lézerrel kezelt területek újrahámosodási folyamata mindkét csoportnál 7 nap elteltével indult meg és klinikailag nagyon hasonlóan ment végbe mindkét beavatkozás után. A bőrpír a bőrmegújítást követő 6-9 órától vált jelentőssé és 4-10 napig tartott.
A vizsgálatot végzők gyanítják, hogy a PRP kezelésnek hosszabb esztétikai hatása lehet, ha Dermaroller és 633 nm fény terápiával együtt alkalmazzák.

ÖsszegzésAz arcbőr öregedése rengeteg belső és külső hatás együttes következménye. A legfontosabb ezek közül a napfény hatására bekövetkező károsodás, valamint azok a változások, amik a kor előrehaladtával fokozatosan jelentkeznek. Idővel az izmok mozgása és az arckifejezések (mimika) ideiglenes és tartós vonalakat, mélyedéseket szülnek. A lézeres bőrmegújítást már hosszú ideje a rugalmasságát elvesztett és a megnyúlásnak már kevésbé ellenállni tudó szövet kezelésére használatos eljárásként tartják számon. Az újabb frakcionált lézerek nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak és nem nyújtanak tökéletes megoldást az évek múlásával jelentkező olyan problémákra, mint a gravitáció arcstruktúrára kifejtett hatása. Fontos, hogy alkalmazzunk kiegészítő eljárásokat, mint a bőrfeltöltő anyagok, PRP vagy zsírfeltöltés, főleg az orr és száj vonala mentén kialakult mélyedések és megereszkedések kezelésére.

Forrás: Dr. Patric Tracy – Combaning therapies for the aging face : The Dublin Lift 20/October 2012/ prime-journal.com

© 2010 szepsegbroker.hu | DUBLin Lift - a legújbb kombinált arcfiatalító eljárás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink