SZAKCIKKEK

Botoxot a sürgető vizelési ingerre is

Idiopátiás inkontitencia esetén is hatékony a botulinum toxin

2012. október 19. 19:15
Szépség Bróker
A média által negatív megítélésnek örvendő botulinum toxin ismét bizonyította gyógyító hatását. A New England Journal of Medicine októberi online számában megjelent tanulmány szerint a botulinum toxin meghatározott dózisa a ráncok eltüntetése mellett, mérsékelheti a nőknél előforduló sürgető inkontinencia tüneteit is.


Botoxot a sürgető vizelési ingerre is 1.kép

Gyakori női probléma a sürgető vizelési ingerAz USA-ban minden ötödik idősebb nő tapasztalja a hólyag túlzott aktivitásával járó sürgető inkontinencia tüneteit. A tanulmányt Duke University-n végezték (250 nő, 55-60 év között) amelyben a botox hatékonyságát összehasonlították az inkontinencia terápiájaként gyakran alkalmazott solifenacin tablettáéval. Az összehasonlító vizsgálat tudományos alapja, hogy a botulinum toxin szintén a hólyag izomzat relaxációjával akadályozza meg a fokozott hólyagaktivitást, míg a solifenacin tabletta a hólyag izomzatának ellazításával fejti ki hatását.
A botoxot cystoscopia segítségével 15-20 helyen a hólyagba injektálták, így az anyag bevonta a hólyag felületét.

A résztvevők hat hónapon át havonta egyszer három napos naplókban dokumentálták az inkontinencia epizódokat. Kezdetben a két terápia hatékonysága nagyjából megegyezett, de a botox csoportnál kétszer nagyobb volt az inkontinencia teljes megszűnésének valószínűsége. A tablettás csoport 13%-a, míg a botoxos csoport 27%-a hat hónap elteltével nem tapasztalt vizeletcsepegést.

Az orvosszakma véleménye szerint a botox terápia elfogadható opció lehet a jövőben, de ehhez a sürgető inkontinencia korrekt diagnózisára van szükség. A terápia megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy az inkontinenciás tüneteket nem más betegség okozza-e, valamint tisztázniunk kell a botox cystoscopos-injekciós beadási módjának esetleges fertőtéses rizikóit is.

Ennek figyelembevételével elsőként a gyógyszeres terápia javasolható, és csak ennek sikertelensége esetén ajánlható fel a botoxos megoldás, amelyet az FDA már jóvá is hagyott az idiopátiás (ismeretlen eredetű) inkontinencia kezelésére.

Forrás: doctorslounge.com; drportal.hu http://www.drportal.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Botoxot a sürgető vizelési ingerre is
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink