SZAKCIKKEK

Bőrhalványító hatóanyagok tárháza

Bőrhalványítás mesterfokon/ Hiperpigmentáció, melasma kezelési lehetőségei

2011. december 01. 14:11
Szépség Bróker
A napfénykárosodott, érett bőr leggyakoribb szépséghibája a hiperpigmentáció, amikor kisebb-nagyobb barna foltok jelennek meg az arcbőrön és a kézfejen. Eltüntetésük komoly kihívás elé állítja a szakembereket is, hisz a megfelelő hatóanyag, annak optimális koncentrációjának megválasztása nagy szakértelmet és gyakorlatot igényel. Alább összegeztük a leggyakrabban használt bőrhalványító hatóanyagokat, azok hatásmechanizmusát és mellékhatásait.


Bőrhalványító hatóanyagok tárháza 1.kép

Melanin képződés folyamata, hiperpigmentáció kialakulásaA bőrhalványítók között úgy igazodhatunk el, ha ismerjük a természetes pigmentácó folyamatát. Ez pedig az alábbi ábra mutatja be.

A bőr színét, vagyis melanin képződést (Eu- melanin/ szürkés-fekete színű, Feo-melanin sárgás-vöröses színű) és eloszlását elsődlegesen genetikai tényezők határozzák meg, amely hormonális (MSH) irányítás, illetve kontroll (ACTH) alatt áll. A bőrpigment képződése UV sugárzás hatására oxigén jelenlétében indul be a melanocitákban. A folyamatban kulcsszerepet játszik a tirozináz enzim és egy protein ( TRP-1/ tyrosinase-related protein). A kész pigmentek a melanociták nyúlványain keresztül a bőr felső rétegében elhelyezkedő keratinocitákba jutnak.
A pigmentált, tehát a barna bőr védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen. Ha a bőr valamilyen ok miatt fényérzékennyé válik (pl. gyógyszer, kémiai anyagok, gyermekkori leégés, egyéni érzékenység, stb.), a bőrben fokozott szabadgyök képződés indul be. A melanin védelme nélkül az UV sugárzás akadálytalanul beindíthatja a gyulladásos folyamatot. A meggyengült védekező képességű bőrfelületen állandósul egy fokozott melanin termelődés, amely hiperpigmentációhoz (foltosodáshoz) vezet.


Bőrhalványító hatóanyagok tárháza 2.kép

Bőrhalványító készítmények hatásmechanizmusaA legtöbb bőrhalványító készítmények célja, hogy a meglévő pigmentfoltokat halványítsa és az újabbak kialakulását gátolja. Ezt a következő módon érhetik el:

1. Gátolják a melanin szintézisét a tirozináz és a TRP-1 (tyrosinase-related protein) inaktiválása révén;

2. Gátolják a kész melanin felszabadulását és a bőr felszínre való eljutását a keratinocyták nyúlványain keresztül;

3. Fokozhatják a melanin szétesését és felszívódását.

Bőrhalványító hatóanyagokat számos zöldségben, gyümölcsben, magvakban is találhatunk. Felhasználásuk nem igényel nagy előkészületet, de csak ellenőrzött biogazdaságból származó növényeket használjunk. És nem feledkezzünk meg arról sem, hogy egyes „bio” készítmények gyakran hevesebb allergiás bőrreakciókat okozhatnak, mint a növényi eredetű, de bizonyos kémia módosításon átesett, és allergológia teszten bizonyított, nemzetközileg elismert kozmetikai készítmények.

Bőrhalványító hatóanyagokAHA (alfa-hydroxilsavak)/ glikolsav, tejsav, almasav, szalicilsav, borsav, piruvinsav, pirosszőlő-sav, krotonsav

Az alfa-hidroxisavak (AHA) gyorsítják a melanin lebomlását, felszívódását, és inaktiválják pigmentsejtek képződéshez nélkülözhetetlen enzimet, a tirozinázt. 4-15%-os koncentrációban alkalmazva már képesek halványítani a hiperpigmentált foltokat, és csökkenteni az aknék keletkezéséért is felelős propioni bakteriumok számát. A különféle gyümölcssavak, koncentrációjuktól függően felbontják a szarusejteket összetartó kötéseket, így hámlasztó hatással is rendelkeznek. A kémiai peelingek közül az AHA az, amely viszonylag kíméletesen távolítja el a szarusejteket, s valóban sokszor már egyetlen kezeléstől is látványos eredményt kaphatunk.
A kozmetikában 20%-os koncentrációban használatos halványításra és enyhe bőrhámlasztásra, a bőrgyógyászok közepes mélységű hámlasztáshoz magasabb, 50-60% koncentrációban is alkalmazzák. Az AHA hámlasztás kúraszerű folyamat, amelyet fokozatosan emelkedő savtartalmú oldatokkal végeznek a képzett szakemberek. Így a bőr hozzászokik a hámlasztáshoz, és elkerülhető válik a bőrérzékenység kialakulása (tartós bőrvörösség, viszkető, égő érzés), vagy a bőr túlzott elvékonyodása, amely ismételt hiperpigmentációval járna. Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen, a bőrt is károsító hatásokat elkerüljük, nagyon fontos, hogy a szakember jól diagnosztizálja a pigmentfoltos bőrt és a gyümölcssavas készítményt az előírásoknak megfelelő emelkedő koncentrációban használja.
A kezeléssor alatt, és ezt követően még 2 hónapig ajánlott a fokozott fényvédelemre ügyelnünk. Figyelem! Az 50 SPF számú krémek szintén fényérzékenységet okozhatnak. Válasszon inkább közepes SPF számú fényvédő készítményt, amelynek UVA sugarak elleni védelme extra magas!

AHA peeling kontraindikációi:
• akut, gyulladt bőrfelület (pl. súlyos akne)
• sebes bőrfelület
• vírusfertőzött bőr (pl. herpes)
• rozáceás arcbőr
• tálságosan vékony bőr
• napégett, égett bőr

Hiperpigmentált (melasma) arcbőr kezelés előtt és után
Hiperpigmentált (melasma) arcbőr kezelés előtt és után
Hydroquinon/ (beta - arbutin- glucosid)

A bőrhalványítók „arany standard”-jának nevezik már évek óta, hisz a legtöbb bőrhalványító készítmény alap hatóanyagaként szerepel. A hydroquionon hatékony a hiperpigmentáció (pl. melasma) kezelésére, hisz effektíven gátolja a tirozináz eznimet, és a melanosoma szétesését okozza (inhibítora a melanosoma DNS/ RNS-nek). Stabil, hatékony depigmentáló vegyület a hydroquinon, amely önállóan, vagy kombinációban található meg a kozmetikai készítményekben 2% töménységben, vagy 4-5% -osan a bőrgyógyászati kiszerelésekben (kombinálva tertinoinnal). A látványos hatása már a kezelés 4-6 héten felfedezhető, de a tartós eredményhez hosszas alkalmazás, kb. 6 hónap szükséges. A hidroquinon mellékhatásai dózis és kezelési időtartam függőek: bőrirritáció, bőrpír, enyhe, égő fájdalom, allergiás dermatitisz, vagy paradox módon hiperpigmentációt is okozhat a dermatitisz gyulladásos tüneteit követően (post-inflammatory hypermelanosis).

Azelain sav

Gabonanövények magjában (búza, rozs, árpa) található telített sav. Elsősorban pattanások kezelésére használják, mert normalizálja a faggyúkiválasztást, csökkenti a bőr zsírosodását és megszünteti a mitesszereket is. Az azelain sav már 15-20-35%-os töménységben hatékony bőrhalványító, hisz inaktiválja a tirozináz enzimet, és a DNS szintézist gátlásával lassítja a melanin termelődést. Sikerrel alkalmazzák májfoltok és más hiperpigmentációs problémák esetén, viszont szeplők megszüntetésére nem hatékony. Mellékhatása lehet a viszkető, égő börfelület, de néha vitiligot (fehér foltosodást), vagy fokozott szőrnövekedést is okozhat.

Ascorbic sav (aszkorbin sav)
/ L-Ascorbic-sav (C-vitamin)

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav többféle formában fordul elő ( L-ascorbin-sav, ascorbyl glucosamin, magnézium-aszkorbil-foszfát, nátrium-aszkorbil-foszfát), amely igen effektív antioxidánsa a bőrnek, tonizálja a bőrt, valamint gátolja a melanin kialakulását 5% feletti koncentrációban, vagy kombinációkban alkalmazva. A C-vitamin sok növényi extraktumból nyerhető, amely effektíven gátolja a melanin termelődését (gátolja a dopaquinon DOPA átalakulást és az UV sugarak abszorbcióját) . Például ilyen a citromlé is, az egyik legismertebb és legjobb otthonunkban megtalálható bőrvilágosító anyag. Azonban erősen irritálja és szárítja is a bőrt, ezért használatát ne vigyük túlzásba, csak ritkán és kisebb mennyiségben alkalmazzuk! A professzionális bőrhalványító készítményekben az 5%-os ascorbin savat 4%-os hydroquionnal kombinálják, önállóan pedig akár 25%-os töménységben is alkalmazható- lásd előzőkben felsorolt mellékhatásokat.

Bőrhalványító hatóanyagok tárháza 4.kép
B3 vitamin/ Niacinamid (nikotinamid)

Hatékonyan gátolja a melanoszómák átvitelét a melanocitákból a keratinocitákba. Igen stabil, épp ezért biztonságos hatóanyag a niacinamid (B3 vitamin), így az igen érzékeny genitália halványítására is alkalmas. Hatékonya az akne kezelésére 4%-os gél formájában, valamint remekül hidratál és csökkenti a ráncokat is. Általában más hatóanyagokkal kombinálva alkalmazzák a kozmetikai készítményekben.

Tretinoin/ Retinoid (ATRA)

Az összes retinoid (ATRA, isotretionin, tazarotene, adapalene) sav önmagukban is (0,05-0,1%) elég hatékonyak a fénykárosodott bőr kezelésére, halványítására, hisz több ponton gátolják a pigmentálódást: inhibitálják a tirozinázt, oldják és lebontják a melanint. A tretionin és a többi retinoid tartalmú helyileg alkalmazható készítményekkel elővigyázatosaknak kell lennünk, mivel fényérzékenységet okoznak, ezért kerülni kell a napsugárzást használatuk alatt és megfelelő fényvédő krémet is használni kell a kúra alatt és azt követően is minimum 2 hónapig!

Arbutin / medveszőlő (Uva ursi, Bearberry), fehér eper/eperfa (Morus alba), vörösáfonya, kék áfonya, néhány körte fajta

Az arbutin a tirozináz aktivitását csökkenti és fokozza a melanin szétesését. Különösen az eperfa kivonat (Morus alba)- tartalmaz nagyobb mennyiségben arbutint (hydroquinon-beta-D-glycosid)- melanin termelődést gátolja –míg gyökérkivonata erős tirozináz gátló, 20x erősebben gátol, mint a hydroquinon. Azonban kis mértékben citotoxikus. Medveszőlő (Uva ursi, Bearberry) levele is tartalmaz arbutint, amely nem csak enzimgátló (tirozináz, hogy ne tudjon a pigment kialakulni), hanem már a meglévő pigmenteket is halványítja. Ezért az arbutint a legtöbb halványító készítmény tartalmazza.

Cink- szulfát 10%-os oldata

A helyileg alkalmazott cink ionoknak fényvédő hatásuk van, hisz magas antioxidáns kapacitásuk van. A cink-szulfát 10%-os oldatát napi 2x alkalmazva 2 hónapon keresztül már látványos bőrhalványodást produkál.

Bőrhalványító hatóanyagok tárháza 5.kép
Kojic sav

A kojic sav a legutolsó készítmény, amelyet a foltos bőrre alkalmazhatunk. Kémialilag ez egy antibiotikum, amelyet Aspergillus és Penicillum fajokból nyernek, vagy A japán rizsből fermentálják, amelynek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Fehérítő hatását szintén a tirozináz enzim gátlásával éri el. 1%-os oldatát napi 2x 2 hónapon keresztül ajánlott használni, míg magasabb koncentrációban alkalmazva nem hoz látványosabb eredményt. Ezért inkább kombinációkban, 5%-os glikolsavval használják az orvos-esztétikai szakemberek. A Kojic sav nem egy stabil vegyület, így napfény és levegő hatására könnyen elbomlik és hatástalanná válik. A leggyakoribb mellékhatása a kontakt allergia. (Egyes tanulámyok szerint a kojic sav nagyobb mennyiségben karcinogen!)

Ellagic sav

Az ellagic sav egy antioxidáns anyag, amely megtalálható számos gyümölcsben és diófélében is (gránátalma, földieper, málna, fekete ribizli, tőzegáfonya, dió, pekándió). Bőrhalványító hatása szintén a melanogenezis akadályozásával, vagyis a tirozináz és melanocita inaktiválásával magyarázható. Hatásossága mellett eddig nem tapasztaltak mellékhatásokat.

Emblica

Az emblica az indiai alma gyümölcs (Phyllantus emblica) szabadalmaztatott összetételű kivonata. Számos antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, amelyek már nem túl magas koncentráció esetén is alkalmassá teszik a bőrvilágosításra.
© 2010 szepsegbroker.hu | Bőrhalványító hatóanyagok tárháza
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. agoborka   Október 31, 2012
Hozzászólás moderálva.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink