SZAKCIKKEK

Nem kívánt pigmentfoltok kezelése

A hiperpigmentáció lehetséges okai, megszüntetésük lehetőségei

2013. november 28. 17:01
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Komjáthy Zsuzsanna
Nincs az a nő, aki ne vágyna makulátlan megjelenésre, hibátlan bőrre. Mégis sokunk mindennapjait keserítik meg a kisebb-nagyobb barna foltok, amik az arcon, a dekoltázson vagy a kézfejen jelentkeznek, és amik hónapokra, sőt akár évekre is meggátolhatják, hogy bőrünk teljes pompájában ragyoghasson. A hiperpigmentáció gyakori, makacs szépséghiba – és meglehet bizonyos kor fölött elkerülhetetlen –, kezelések kombinációjával, szakavatott segítséggel jelei csökkenthetők. A tél ideális időszak arra, hogy felvegyük a foltosodás elleni harcot, de jó, ha tudjuk: nem lesz egyszerű.


Nem kívánt pigmentfoltok kezelése 1.kép

A hiperpigmentáció igencsak zavaró, de mégis korrigálható bőrelváltozásMind közül talán a hiperpigmentáció a legbosszantóbb bőrprobléma. Nemcsak azért, mert szinte egyik napról a másikra, mindenféle előzetes jel nélkül foglal magának területeket a bőrön, de azért is, mert halványítása időigényes, fáradságos munka. Megjelenését számos tényező befolyásolja: a genetika, az aknék, a hormoningadozások, a napfényártalom, illetve az egyéb traumatikus hatások (például gyulladás, vágás, kémiai anyagok, gyógyszerek stb). A hiperpigmentáció esztétikailag ugyan zavaró, befolyásolhatja megjelenésünket, kihatással bírhat szociális és érzelmi életünkre, azonban jó tudni, hogy egészségügyileg többnyire ártalmatlan elváltozás.

Leggyakoribb típusai:
- szeplő (ephelis)
- májfolt (öregségi pigmentfolt)
- solaris lentigo (napfolt)
- melasma/kloazma
- café-au-lait (tejeskávé folt)
- pattanásos hegesedés (gyulladás utáni hipermelanosis)

A hiperpigmentáció kialakulásaMind tudjuk: szépségünk elsőszámú közellensége a Nap. Káros UV-sugarai a bőr mélyebb szöveteibe hatolva degenerálhatják a sejteket, és gyulladást idézhetnek elő. A folyamat ellen a melanociták által termelt melanin, a bőr természetes fényvédője óvja szervezetünket. A melanin tulajdonképpen pigment, mely elnyeli a káros ultraviola-sugarak energiáját, hogy védekezzen a leégéssel szemben. Ha azonban a bőr fényérzékennyé válik vagy védekezőképessége valamiért csökken, a melanociták ezt ellensúlyozandó burjánzani kezdenek, felületükön állandósul a túlzott melanintermelés, és ez foltosodáshoz vezet. Leginkább a terhes és a változó korú nők érintettek, valamint azok a felnőttek, akik gyermekkorukban többször is leégtek, de gyakorta jelentkezik a probléma férfiaknál is (például a kopaszodó fejtetőn).

hiperpigmentáció megszüntetése BBL kezeléssel / Dr. Kolat Zsuzsanna
hiperpigmentáció megszüntetése BBL kezeléssel / Dr. Kolat Zsuzsanna

Tévhitek a hiperpigmentációról1. Sokan élnek abban a hiszemben, ha elég magas faktorszámú fényvédőt használnak, megelőzhetik a nem kívánt foltok megjelenését. A dolog azonban csupán részben igaz, a legfrissebb kutatások szerint csak a 25-35 SPF közötti készítmények ideálisak. Az ennél magasabb számmal jelölt fényvédők éppen ellenkező hatást váltanak ki, mint reméltük. Fényérzékenységet, emiatt pedig pigmentálódást okozhatnak. Ráadásul az SPF csak az UVB-sugarak elleni védelemről nyújt tájékoztatást.

2. A Nap káros hatásaitól félve, vagy a barnaság iránti vágytól vezérelve sokan választják a szoláriumot. A szoláriumozás veszélyeire és mellékhatásaira azonban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Legyen szó bronzáriumról vagy akár bioszoláriumról, fokozott sugárzásnak tesszük ki bőrünket, a napágyak ugyanis csak az UVB-sugarakat szűrik ki, a hosszúhullámú UVA-sugarak 97 százaléka mélyen bejut a szövetek alá, ahol felgyorsítják az öregedési és hiperpigmentációs folyamatokat.

3. A nem közvetlenül tapasztalt napfény is káros hatású. Az autóüveg például megszűri az UVB-sugarakat, de zöld utat ad az UVA-sugaraknak, a pigmentáció folyamatát tehát nem gátolja.

A pigmentfoltok kezelése


Pigmentfoltok eltüntetésében jártas szakembereink:

Dr. Kolat Zsuzsanna / Alfa-Med II. ker
Dr. Sólyom Katalin / XI.ker
Dr. Kriston Renáta / Hattyú Klinika Bp XII. ker.
Dr. Stechlich Gábor / Mátyásföld Klinika XVI. ker
Dr. Balogh György / Fehérhajó Revital Center V. ker
Dr. Poroszkai Mária / Fehérhajó Revital Center V. ker
valamint
KOZMETIKUSAINK- válassz közülük ITT!
Szerencsére nem kell belenyugodnunk abba, hogy bőrünket pigmentfoltok tarkítják, hiszen számos kezelési mód közül választhatunk. Próbálkozhatunk házi praktikákkal, citromlével vagy kövirózsa levével, érdemes azonban minden esetben kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni tanácsért. Ha rosszul diagnosztizáltuk magunkat, megeshet, hogy hatástalan lesz minden erőfeszítésünk, és ez könnyen önbizalmunkat veheti.
Legjobb, ha bőrgyógyászunk Wood lámpa segítségével megállapítja, milyen típusú hiperpigmentációval állunk szemben, és a kezelést aszerint alakítjuk. Az epidermikus pigmentáció viszonylag könnyen halványítható, a dermális vagy kombinált azonban összetettebb beavatkozásokat igényel.

Legyen szó azonban bármilyen pigmentációról, aranyszabály, hogy mindig használjunk „széles spektrumú” fényvédőt , mely nemcsak az UVB-, de az UVA-sugarakat is szűri. A hideg évszakok gyakorta csalhatnak tévútra, de a látszat ne tévesszen meg minket! A jég és a hó a napsugarak mintegy 80 százalékát visszaveri, így akkor is gondoskodjunk fényvédelemről, mikor téli szenvedélyeinknek hódolunk (síelés, korcsolyázás, szánkózás stb.). Egyetlen nap védelem nélkül hónapok erőfeszítéseit teheti tönkre!


1. Célzott kezelések: halványítás


solaris lentigo (napfolt) eltávolítása BBL kezeléssel /Dr. Kolat Zsuzsanna
solaris lentigo (napfolt) eltávolítása BBL kezeléssel /Dr. Kolat Zsuzsanna
Halványításra számos hatóanyagot ismerünk. Otthoni használatra és a kozmetikusi gyakorlatban is elterjedtek az alfa-hydroxilsavak (AHA: glikolsav, tejsav, almasav, szalicilsav, borsav, piruvinsav, pirosszőlő-sav, krotonsav)

Az alfa-hidroxisavak (AHA) gyorsítják a melanin lebomlását, felszívódását, és inaktiválják pigmentsejtek képződéshez nélkülözhetetlen enzimet, a tirozinázt. Az AHA savak 4-15%-os koncentrációban alkalmazva már képesek halványítani a hiperpigmentált foltokat, és csökkenteni az aknék keletkezéséért felelős propioni bakteriumok számát is. A kozmetikákban 20%-os koncentrációban használatosak főleg a glikolsavas készítmények halványításra és enyhe bőrhámlasztásra. A bőrgyógyászok közepes mélységű hámlasztáshoz magasabb, 50-60% koncentrációban is alkalmazzák. Az AHA, kojic és a TCA (triklórecetsav) savas hámlasztás kúraszerű folyamat, amelyet fokozatosan emelkedő savtartalmú oldatokkal, szigorú protokoll szerint végeznek a képzett szakemberek.

Az aranystandardnak számító hydroquinon (beta - arbutin- glucosid), tertinoin (retinois, ATRA), 15-35%-os azelainsav hatóanyagokat tartalmazó krémek a bőrgyógyászok fennhatósága alá tartoznak, mivel alkalmazásuk gyakran mellékhatásokkal járnak együtt (bőrirritáció, fényérzékenység, stb.).
Érdemes a téli időszakra ütemezni a halványító kúránkat, hiszen a Nap kevésbé intenzív ebben az évszakban. Ideális, ha napi kétszer használjuk a pigmenfolt halványító krémeket és mellettük egy megbízható tisztítót, tonizálót, valamint C-vitamin és retinol tartalmú krémet is, illetve rendszeresen végzünk protokoll szerinti hámlasztást. A kúra már 4-6 hét elteltével látványos lehet, tartós eredményt körülbelül 6 hónap után várhatunk.

2. Célzott kezelések: nem sebészeti beavatkozásokhiperpigmentáció megszüntetése BBL kezeléssel / Dr. Kolat Zsuzsanna
hiperpigmentáció megszüntetése BBL kezeléssel / Dr. Kolat Zsuzsanna
A pigmentáció ellen sokszor javasolnak kémiai hámlasztást vagy mikrodermabráziót a kozmetológusok. Nemcsak a halványításban, de feszesítésben, ráncok elleni harcban játszik szerepet az exfoliálás: évekkel megfiatalíthatja a bőrt.
Hatékony a villanófényes (IPL, BBL vagy ELOS) terápiás módszer, főként, ha az elszíneződés szélesebb területen, inkább a bőr epidermikus rétegét érinti. Sikerrel vetik be a szakemberek a Dermarolleres kezelést is hiperpigmentációs foltok ellen. Azonban jó, ha tudjuk, az eredmény nem mindig kockázatmentes. Előfordulhat, hogy felszíni fény vagy stimulus hatására a bőr alsóbb rétegeiben aktiváljuk a melanintermelést, és ez ismételt pigmentációhoz vezet.
Ha a foltosodás a bőr mélyebb rétegeiből ered, esetleg kombinált típusú vagy viszonylag szűkebb területre korlátozódik, a bőrgyógyászok bevethetik a nagyágyút, a lézeres kezelést is. A hiperpigmentáció csökkentésére szén-dioxidos frakcionált lézert szoktak alkalmazni, Erbium Yag és a Q-kapcsolt lézerek (Nd:YAG, Ruby, Alexandrit), illetve azok kombinált használata is egyre népszerűbb.
KÉPGALÉRIÁBA az előtte-utána fotókat az alábbi szakemberünk készítette:

Dr. Kolat Zsuzsanna


Forrás: http://www.dailyglow.com/skin-care-tips/reduce-hyperpigmentation.html;
http://www.aafp.org/afp/2009/0115/p109.html; http://www.skininc.com/skinscience/physiology/149270785.html?page=1; http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/skinpigmentationdisorders.html; https://www.prime-journal.com/lasers-for-hyperpigmentation-and-melasma/
© 2010 szepsegbroker.hu | Nem kívánt pigmentfoltok kezelése
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink