SZAKCIKKEK

Jogok és kötelezettségek orvos-esztétikai beavatkozások során

Orvos-páciens kapcsolat, jogok, kötelezettségek, betegjogi képviselet

2011. június 09. 22:20
Dr. Szatmári Marianna betegjogi képviselő, Dr. Sólyom katalin, Dr. Szabó Judit Anna
A páciensek ellátása egy sajátos bizalmi kapcsolaton alapuló folyamat, amelynek során a felek partneri viszonyban kölcsönösen segítik egymást annak a célnak az elérésében, amelyben megállapodnak, és amelynek sikere mindkettőjük érdeke.

Ez az orvos részéről alapos és körültekintő tájékozódást, a páciens számára a vizsgálati, vagy a gyógyítási, kezelési folyamattal kapcsolatos részletes tájékoztatást tesz szükségessé. Az invazív beavatkozások (a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak) előtt ezeket a részleteket írásban is rögzíteni kell, amely aláírásával a páciens beleegyezik az adott eljárás elvégzésébe.


Jogok és kötelezettségek orvos-esztétikai beavatkozások során 1.kép

Beavatkozások előtti személyes konzultációk jelentősége és árak meghatározásaAmennyiben a páciens által választott beavatkozással az általa megfogalmazott eredmény nem érhető el, azonban választott orvosa más, előnyösebb módszer, lehetőség birtokában van, úgy arról is tájékoztatnia kell páciensét. A konkrét orvosi vizsgálatra és beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha ezt megelőzi egy személyes egyeztető megbeszélés. Az egyeztetés során a páciens konkrét panaszát és elvárását feltárja orvosa előtt, amelyre orvosa felvázolja az adott orvosi szolgáltatás lépéseit és az elsődleges ellátáson kívüli elemeit (pl. ellenőrzések, kötözések, varratszedés, kiegészítő kezelések, szövettani vizsgálat, stb.). Mindezek mellett a páciensnek is tájékoztatnia kell orvosát az esetleges társbetegségekről, az éppen zajló egyéb kórfolyamatairól, allergiájáról, szedett gyógyszereiről (beleértve a természetgyógyászati, homeopátiás szereket, étrend kiegészítőket is, ill. az aktuális élettani állapotairól - pl. menstruáció, terhesség, szoptatás).
Csak ezután kerülhet sor az árak megbeszélésére és a kért vizsgálat, ill. beavatkozás elvégzésére irányuló megállapodására. A telefonon történő megbeszélések, e-mailes levélváltások nem alkalmasak a páciens igényeinek és aktuális állapotának reális felmérésére, így ezek alapján nem javasolható sem megfelelő vizsgálat, sem kezelési eljárás, így pontos árajánlat sem adható Az ár nagymértékben függ a kezelendő testrész nagyságától, a felhasznált anyagok mennyiségétől és azok áraitól. Ez azonban nem zárja ki a konzultációs díjak, konkrét vizsgálati, kezelési díjak egyértelmű meghatározását és a páciens számára könnyen elérhető (pl. weboldal), jól látható helyen (pl. recepciós pult) történő feltüntetését.
A várakozási idő elkerülése végett úgy az orvosnak, mint a páciensnek törekedni kell a megbeszélt időpont pontos betartására. Akadályoztatás esetén az időpont lemondására mielőbb sort kell keríteni.


Esztétikai beavatkozások jogi vonatkozásaiAz esztétikai beavatkozások előtt különösen részletesen ki kell térni a páciens elvárásaira, amelyből az orvos meg tudja ítélni, hogy a kért célok teljesíthetőek-e, vagy sem. Ha igen, akkor részletesen ki kell térni, hogy az elvárt esztétikai változás milyen mértékben, milyen lehetséges módszerekkel, eszközökkel, hatóanyagokkal érhető el, és az egyes eljárások esetében milyen rizikókkal kell számolnia a páciensnek. A szakorvosnak ebben az esetben tájékoztatási kötelezettsége van, míg a páciensnek a felvetített megoldási lehetőségek, a beavatkozás során alkalmazható orvos-esztétikai eszközök (pl. lézer), protézisek (pl. mellimplantátum), hatóanyagok (pl. ráncfeltöltő, kémiai hámlasztó anyag) közül kell választania, tehát döntési felelőssége van.
Egy esztétikai, vagy plasztikai beavatkozás során a páciens sokkal nagyobb rizikót vállal, mint magát az esztétikai kezelést végző orvos, hisz ebben az esetben a páciens határoz úgy, hogy az egyébként egészséges szervezetében változást idézzen elő orvosa. Míg az egészségét javító, gyógyító jellegű eljárás/ műtét esetében akkor vállal nagyobb kockázatot a beteg, ha elmarad a szükséges beavatkozás. Valamint azért, mert a plasztikai, szépészeti műtétek során az orvosok nem eredmény-, hanem gondossági kötelem alapján végzik tevékenységüket, hisz az eredmény megítélését az adott személy testi és lelki állapota, a beavatkozások utáni orvosi utasítások betartása nagymértékben befolyásolja.

Beavatkozások időpontjának megválasztásaA tervezhető beavatkozásokat érdemes olyankor időzíteni, amikor a páciens is és az orvos is a gyógyulás ideéig elérhető közelségben van és bármilyen nem kívánt esemény esetén a páciens orvosához fordulhat. A legjobb, ha egy esetleges szövődmény elhárításában elsődlegesen az ellátó orvoshoz fordul a páciens. Ha az orvos úgy ítéli meg, igénybe veszi más kolléga szakértelmét és segítségét, vagy elirányítja a pácienst arra az ellátó helyre, ahol problémájában a legkompetensebb segítséget tudják nyújtani.

Ha mindezek ellenére vitás helyzet alakulni ki Ön és választott szakorvosa között, akkor első lépésben érdemes a kerületileg (városilag) illetékes betegjogi képviselőhöz fordulni, akinek segítségével sok esetben elkerülhetőek az igen költséges és hosszadalmas jogi procedúrák.

A betegjogi képviselői hálózat:- 2011. január 1. óta a betegjogi képviselői hálózatot a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (1071 Budapest, Damjanich u. 48.) Jogvédő Főosztálya irányítja.
- Minden fekvőbeteg és járóbeteg intézetnek, valamint területi egységnek, illetve fővárosi kerületnek (alapellátás, magán-orvosi ellátás) kijelölt betegjogi képviselője van. E mellet külön betegjogi képviselő foglalkozik a Magyarországon tartózkodó külföldiek panaszaival (06/20/4899-614).
- A betegjogi képviselők kötelező jelleggel fogadó-órát tartanak. A fogadó órák időpontjáról, helyéről, valamint a betegjogi képviselő telefonon történő elérhetőségéről a minden Intézményben kötelezően kifüggesztett plakátok tájékoztatnak.

További részletek a betegek (nem esztétikai beavatkozás esetén orvoshoz forduló páciensek) jogairól és kötelezettségeiről…


© 2010 szepsegbroker.hu | Jogok és kötelezettségek orvos-esztétikai beavatkozások során
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink