SZAKCIKKEK

Kóros hajhullás okai, típusai

Kopaszodás okai, hajhullás megfékezése, hajnövekedés serkentése

2009. november 24. 23:18
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
A kóros hajhullás megváltoztathatja a páciens külső megjelenését, önmagáról alkotott képét, szorongáshoz, szélsőséges esetben személyiségproblémákhoz vezethet.


Kóros hajhullás okai, típusai 1.kép
Napi 100-nál több hajszál elvesztése kórosnak tekinthető. Ez lehet tünete, vagy következménye más betegségnek. Ugyanakkor megváltoztathatja a páciens külső megjelenését, önmagáról alkotott képét, szorongáshoz, szélsőséges esetben személyiségproblémákhoz vezethet.

Hajvizsgálat
során az orvos a hajhullás mértékét, eloszlását, a hajas fejbőrön előforduló egyéb elváltozást egyaránt megvizsgálja. A hajvizsgálat része lehet a trichogramm elvégzése is (eltávolított hajszálak gyökereinek mikroszkópos vizsgálata a ciklikus megújulás képességének felmérése céljából), demodex vizsgálat (hajtüszőben élősködő atkák mikroszkópos vizsgálata), a hajas fejbőr dermatoszkópos vizsgálata sok részletre adhat választ, laboratóriumi vizsgálatok, góckutatás, röntgen-és ultrahangvizsgálat, végső esetben a hajas fejbőr szövettani vizsgálata követheti a részletes kórelőzményt és a megtekintést.
androgen alopecia
androgen alopecia

A hajhullás típusai és kezelési lehetőségei:Androgén alopécia (férfias típusú hajvesztés)

Leginkább férfiaknál előforduló de nőknél is tapasztalható, a halántékot és homlokot érintő hajvesztés, mely leggyakrabban a 3. évtizedtől kezdődően figyelhető meg. Férfiaknál dominánsan öröklődik. Hátterében hormonális diszfunkció azonosítható. Ez nők esetében gyakran vérzészavarral, férfias típusú szőrnövekedéssel, a petefészkek cisztás elváltozásával társulhat.
Kezelésében a finaszterid tartalmú szerek, nők esetében antiandrogén fogamzásgátlók a leghatásosabbak. Gyakran szükség lehet endokrinológus együttműködésére is.

diffúz alopecia
diffúz alopecia
Diffúz alopécia (általános hajvesztés)

Jele lehet szülés utáni vitaminhiánynak, pajzsmirigy hormonszint változásoknak, fogyókúra, vagy egyéb okú súlyvesztés után jelentkezhet, de tapasztalható hosszas lázas betegségek, cinkhiány következtében, érzelmi stressz után, szisztémás betegségekhez társulva ( Crohn betegségben, májcirrhosisban, anyagcsere betegségekben, daganatok esetén), szifiliszben,gyógyszerek mellékhatásaként, műtétek után.
Kezelésükben legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése mellett a hajnövekedés fokozása helyi steroid, illetve vitamintartalmú, gyullasztó készítményekkel.

kényszeres hajtépés
kényszeres hajtépés
Alopecia areata (foltos kopaszodás)

Fiatal felnőtteken, gyerekeken is előforduló kórkép. Kerek, vagy ovális kopasz folt látható általában a hajas fejbőrön, de más szőrrel borított területen is előfordulhat. Hátterében leggyakrabban fertőző góc azonosítható. Az oki kezelés is erre irányul. A góc szanálása után a foltos hajhullás megszűnik, a hajnövekedés elindul. Ezt helyi gyullasztó kezeléssel segíthetjük.

Heges alopecia (heges hajvesztés)

Rendszerbetegségekben, sérülést követően fordul elő. Fontos a háttér tisztázása, de ennél a típusnál a paróka viselése jelenthet megoldást.

Trichotillomania (Kényszeres hajtépdesés)

Oka a hajszálak kényszeres tépdesése, pödrése, kihúzása.
Pszichiátriai kezelés, helyi stimulálók hozhatnak eredményt.

Tractiós alopecia ( húzásos hajhullás)

Oka: szorosan összekötözött haj, nagy konty viselete.
Kezelés: hajviselet megváltoztatása.

Hajhullás megfékezése és a hajnövekedés serkentéseMa már számtalan hajnövekedést serkentő szer segíti a hajhullásban szenvedőket. Ezek lehetnek tonikok, hajsamponok, pakolások.
Leghatásosabbak a természetes összetételű szerek, gyógynövény tartalmú tonikok és pakolások. Ma már a kezeléshez aryurvédikus szerek is rendelkezésre állnak.
Kóros hajhullás okai, típusai 5.kép

A népi gyógyászat is ismer hajnövekedést fokozó szereket:Forrázzunk le két púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet egy csésze forró vízzel, hagyjuk állni fél percig, majd szűrjük le és a főzettel dörzsöljük be a fejbőrt. Akár naponta ismételhető.
Jó hatású a mezei katáng friss leve is, mellyel a hajhullásos területet többször kell bedörzsölni.
Vegyen egy tojás sárgát, keverje ki egy evőkanál szűz oliva olajjal, adjon hozzá egy mokkáskanálnyi mézet, néhány csepp citromot és egy kávéskanálnyi sampont, majd a megnedvesített fejbőrbe dörzsölje be. Kösse le nylonnal egy órára, majd samponnal mossa le.
Ismételje a pakolást heti egy-két alkalommal.

Ha fokozott hajhullás kopaszsághoz vezet 2 féle hajpótlással fedhető el a probléma: hajátültetés, paróka viselése.

SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény)© 2010 szepsegbroker.hu | Kóros hajhullás okai, típusai
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink