SZAKCIKKEK

Súlycsökkentés késsel?

A súlycsökkentő sebészeti műtétek segítik a fogyást és javítják az általános egészségi állapotot

2014. január 07. 18:35
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A legújabb vizsgálatok szerint a súlycsökkentő sebészeti műtét biztonságos és hatékony súlyosan elhízott betegeknél hosszú távon is


A gyomorgyűrű tágassága változtatható
A gyomorgyűrű tágassága változtatható

Súlycsökkentő sebészeti műtét – hasznos vagy kockázatos?A gyomorszűkítő műtétek rövid távú jótékony hatásairól már korábban is számtalan vizsgálat számolt be, az elért eredmények tartóssága azonban egészen eddig kérdéses volt. A gyomorszűkítő műtéten átesett páciensek a beavatkozást követő években általában visszahízták az első két évben leadott súlyfelesleget, ez pedig kérdésessé tette, hogy érdemes-e vállalni a műtéttel járó kockázatot, ha az eredmény ennyire időleges. Az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery éves összejövetelén ismertetett kutatási adatok azonban megerősítették, hogy ezek a műtétek hosszú távon is hatékonyak különösen az elhízáshoz kapcsolódó járulékos betegségeket szempontjából.

Dr. Mitchell Roslin a Lenox Hill Hospital vezetője örül az eredményeknek. A súlycsökkentő sebészeti műtétek a legbiztonságosabb hasűri beavatkozások közé tartoznak, mondta.
Az emberek nagy része nem úgy tekint a súlyosan elhízott emberekre, mint betegekre, hanem őket hibáztatják kövérségükért és azt javasolják inkább, hogy diétázzanak. De ez nevetséges ötlet, fogalmaz Dr. Roslin. Még soha nem volt igazán hatékony egyik diéta sem a kórosan elhízott emberek számára.
A kóros elhízás egy krónikus állapot, amely gyakorlatilag visszafordíthatatlan, és kezelni kell. Az egyetlen kezelés, amely hatékony a műtét, mondta.
A súlycsökkenés mértéke és a kockázatok különbözőek, mint ahogy a súlycsökkentő műtétek is különböznek. A pácienseket megfelelően kell tájékoztatni arról, hogy ezek az eljárások milyen lehetőséget kínálnak számukra, milyen előnyökkel és kockázatokkal járnak.
Dr Roslin szerint mindenkinek, akinek a testtömegindexe 35 fölött van, fontolóra kell venni a súlycsökkentő műtétet, hisz nagy valószínűséggel már kialakultak nála a szívelégtelenség és a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek igen súlyos egészségügyi következményei lehetnek a közeljövőben. Hosszú távú vizsgálatok azt mutatják, hogy jelentős fogyás után javultak a kardiovaszkuláris betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői, valamint a halálozási arány 40%-al csökkent.
Egy másik vizsgálatban Dr. Chang és munkatársai 162.000 súlycsökkentő műtéten átesett beteg (átlagos BMI 46 volt) esetét elemezve a következő eredményekről számolt be a JAMA c. lapban.
A súlycsökkentő műtétek utáni komplikációk aránya 10 és 17 százalék között mozgott, a reoperáció (újbóli műtét szükségessége) aránya 7 százalék volt. A halálozási arány 0,08 százalékról 0,31 százalékra nőtt.
Ugyanakkor, a műtét jelentősen javított az elhízással kapcsolatos állapotokon, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az alvási, légzési problémák.
Öt évvel a műtét után, a BMI értékek csökkenése 12 és 17 pont között volt.
A vizsgálat eltéréseket mutatott a súlycsökkentő műtétek típusai között. Például a gyomor bypass műtét után hatékonyabb volt a fogyás, de több volt a komplikáció.
A gyomorszűkítő műtéti technikáknál a szövődmények aránya és a halálozás alacsony volt, viszont gyakrabban volt szükség reoperációra. A súlyvesztés is kisebb volt, mint a gyomor bypass műtétek esetében.
Az összes eljárás közül a csőgyomor képzése járt a legnagyobb mértékű fogyással, ahol eltávolították a gyomor 80%-át, a befogadó kapacitás így jelentősen lecsökkent.
A gyomorszűkítő műtéteknél a leggyakrabban előforduló szövődmények a vérzés, a bélelzáródás, illetve a fertőzések voltak.


Gyomorballon viselése alatt rendszeres ellenőrzés szükséges
Gyomorballon viselése alatt rendszeres ellenőrzés szükséges

Hazai műtéti eljárások az elhízás kezeléséreA kóros elhízás különböző fokozataira többféle műtéti megoldás létezik:

GyomorgyűrűA gyomorgyűrű egy szilikon-alapanyagú karika, amit a gyomor és a nyelőcső találkozásánál helyeznek a gyomorra. A bevitt táplálék mennyisége így szabályozhatóvá válik, az összeszorított részen egyszerre csak nagyon kevés, alaposan megrágott étel tud átjutni. A gyűrűhöz egy kerek állítótartály is tartozik, mely a bőr alá kerül beültetésre, és egy vékony vezetékkel kapcsolódik a gyűrűhöz. A gyomorgyűrű a későbbiek folyamán úgy szűkíthető vagy tágítható, hogy az állítótartályba a bőrön keresztül egy vékony tű segítségével steril folyadékot fecskendeznek vagy szívnak ki. A gyomorgyűrű beállítása a testsúly és a fogyás ütemének függvényében szükség szerint bármikor változtatható. Az összeszűkített gyomor űrtartalma kezdetben 35-40 milliliter. A páciensek a műtétet követően 3-4 hétig csak folyadékot fogyaszthatnak. Gyomorgyűrűt csak olyan kórosan elhízott embereknek ültetnek be, akiknél valamilyen járulékos betegség is fennáll, például 2-es típusú cukorbetegség, szívelégtelenség, ízületi betegségek vagy alvási, légzési problémák, és más súlycsökkentő módszerrel nem tudnak eredményt elérni. Kórosan elhízott az a beteg, akinek 40 kg/m˛ feletti a testtömeg-indexe, ez egy 180 cm-es ember esetében 130 kg-os testsúlyt jelent. A gyomorgyűrűvel élőknek tilos hirtelen nagy mennyiségű folyadékot és szénsavas italt fogyasztani, nem ajánlott az alkohol sem. A műtétet követően érdemes gyomorsavcsökkentő gyógyszert szedni.A zsírleszívás területei
A zsírleszívás területei

Ballonos módszer és gyomor bypass műtétekÁtmeneti megoldásnak számít a konzervatív diétás megszorítások és a műtéti eljárások között az úgynevezett ballonos terápia. Az eljárás során endoszkóp segítségével egy ballont juttatnak a gyomorba, ami a táplálékfelvételt gátolja. Mivel a ballon fél évig maradhat a gyomorban, olyan elhízás esetén ajánlott, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint, ahol a BMI 30 és 40 közötti, valamint 30-35 kilogrammos fogyás érdemi eredménynek tekinthető. A gyomorballon viselése alatt rendszeres ellenőrzés szükséges. A beavatkozással kapcsolatosan előforduló leggyakoribb probléma a ballon-intolerancia, azaz erős hányinger, hányás, görcsös gyomorszáj körüli fájdalmak. Az ilyen jellegű panaszok rendszerint jól csillapíthatók gyógyszeres kezeléssel és nem indokolt a ballon eltávolítása.

A

gyomor-bypass műtétek

szintén alkalmasak a súlycsökkentésre, ezt azonban hazánkban még nem elterjedt eljárás. A gyomor bypass műtét során a vékonybelet a lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a felszívódás történik.

Súlycsökkentés késsel? 4.kép

ZsírleszívásAz egyik leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás a zsírleszívás (liposuctio).
A test formáját, kontúrját zavaró zsírpárnák viszonylag egyszerű módon megszüntethetőek, azonban az egész testre kiterjedő, nagy területen, a fogyókúra helyett nem végezhető zsírleszívás! Kisebb területek kontúrjának korrekciójára hatásos ez a módszer.
Ez a beavatkozás csak annak a közel normál testsúlyú páciensnek ajánlott, akinek jól körülhatárolható, tornának és fogyókúrának ellenálló zsírfeleslege van. Nagyon fontos a páciens bőrének rugalmassága is, hisz a petyhüdt, striás bőr a zsírleszívás után nem tud kellő mértékben összehúzódni. A zsírleszívás leggyakrabban önálló műtétként végezhető a has, a fenék, a csípő, a comb, a térd és a lábszár, a felkar, ritkábban a nyak (toka) zsírpárnáinak eltávolítására. A zsírleszívás során csak limitált mennyiségű zsírmennyiség távolítható el (max. 2-3 liter), tehát jelentős fogyás nem érhető el vele, azonban az alakot és a teskontúrt gyorsan és tartósan korrigálja.

Lézer lipolízis ( LipoLite)A kisebb területek precízebb és kíméletesebb zsíreltávolítására és kontúrjavítására alkalmas a LipoLite módszere, amely már hazánkban is elérhető!


Forrás: JAMA december 18, 2013 online, www.origo.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Súlycsökkentés késsel?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink