SZAKCIKKEK

A zsírpárnák és a fogamzás összefüggése

Vizsgálatok szerint szoros összefüggés van a nők testtömeg indexe és a fogamzás között

2013. január 14. 15:15
Gulyás Gabriella Anna
A zsírdepók bizonyos optimuma fölött, de alatta is kritikussá válik a fogamzás lehetősége.
Az éhezés, a nagymértékű súlyvesztés, vagy ennek ellentéte, a kóros túltápláltság egyaránt fennakadásokat idézhetnek elő a havi ciklusban, ezáltal a fogamzásban is.


A zsírpárnák és a fogamzás összefüggése 1.kép

Az ösztrogén-szint befolyásolja a zsírpárnák kialakulásátSerdülőkorban főként az ösztrogén hormon hatására alakulnak ki olyan zsírszövet lerakódások a női testen, amelyek meghatározzák a nőies formát, és elsősorban a derék-csípő-comb tájékon hoznak létre „zsírpárnákat”. Ezeknek az élettani változásoknak a hátterében evolúciós okokat találhatunk. Ezek a zsírpárnák lehetővé teszik a szervezet felkészülését a majdani terhességre, szoptatásra, amelyek fizikailag megterhelő energia igényes folyamatok a nők számára. (Lancaster 1985).A zsírpárnák evolúciós előnyeiAbban az evolúciós környezetben, ahol a táplálék előfordulása egyrészt szegényes, másrészt megjósolhatatlan volt, szelekciós előnyt jelentett a testen felhalmozott energiaraktárak kialakítása. Ha a külső környezetből történő kalória bevitel lehetősége csekély, éppen a zsírdepókban tárolt tápanyag jelenteti azt a szükséges energiát, amely képes csökkenteni a magzatok halálozásának veszélyét és növelni a csecsemők túlélésének valószínűségét. Egy vizsgálati eredmény szerint az újszülöttek súlya az anya terhesség előtti testsúlyával van összefüggésben, nem pedig a terhesség alatti testsúllyal, szemléletesen kifejezi, hogy milyen fontos ez a zsírdepókban lévő tartalék tápanyag.
A nők testsúlya és termékenységük között szoros összefüggés van.
A nők testsúlya és termékenységük között szoros összefüggés van.

Az optimális mennyiségű és nagyságú zsírpárnák a fogamzás tekintetébenAnnak az értéknek, amit a zsírdepók jelentenek, van egy bizonyos optimuma, amely fölött és alatt kritikussá válik a fogamzás lehetősége. Ezért van az, hogy a jól táplált kamaszlányok korábban kezdenek menstruálni, mint soványabb társaik. Viszont az éhezés, a nagymértékű súlyvesztés, vagy ennek ellentéte, a kóros túltápláltság egyaránt fennakadásokat idézhetnek elő a havi ciklusban. A szervezet ösztrogén ellátásának zavarain keresztül csökkentik a fertilitást, miközben növelik számos megbetegedés előfordulásának valószínűségét (Lake és mtsi 1997). A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nők testtömeg-indexe {testsúly (kg-ban) osztva a testmagasság (cm-ben) négyzetével} és termékenységük között szoros összefüggés van.

Forrás:http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371© 2010 szepsegbroker.hu | A zsírpárnák és a fogamzás összefüggése
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink