SZAKCIKKEK

Tények a zsírokról

Mi a különbség a jó és rossz zsírok között és hogyan mérjük a zsírszövet nagyságát?

2014. szeptember 16. 10:24
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Zsírra márpedig szükség van, mert rengeteg energiát ad, mert szükséges a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K ) felszívódásához, a testhőmérséklet állandó szinten tartásához és a hormonok képződéséhez is.


Tények a zsírokról 1.kép

A zsírbevitel tilalma már elavult dolog“Itt az ideje leszámolni azzal a mítosszal, hogy a telített zsírsavak okoznák a szívbetegségeket és az elhízást” - írta, Aseem Malhotra kardiológus a British Medical Journalban közzétett tanulmányában,aki szerint az elmúlt évtizedekben megnőtt kardiovaszkuláris betegségek inkább a sok finomított cukor fogyasztásával és az alacsony D-vitamin-szinttel lehetnek kapcsolatban. A legújabb kutatási eredmények tehát erősen kétségbe vonják azt a dietetikai elvet, mely szerint a telített zsírsav rossz, a telítetlen pedig szuper a szervezetünknek.
Aseem Malhotra arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyomon követéses vizsgálatokban nincs bizonyíték arra, hogy a telített zsírsavak és a bennük található koleszterin lennének a felelősek a kardiovaszkuláris megbetegedésekért. A mediterrán étrend ennek ellenére bátran ajánlható.
A mediterrán étrendben ugyanis nagyon jó minőségű zsírok találhatóak így az étrendjük megváltoztatására törekvőknek ajánlott olívaolajjal főzni, a szénhidrátban és telített zsírokban gazdag rágcsálnivalók helyett érdemes diót, mandulát nassolni és nem ajánlottak a finomított lisztből készült kenyerek és édességek.
Vannak rosszabb dolgok is, mint a telített zsírNevezetesen, finomított szénhidrátok és a cukor(nézd meg ezen az infografikán, mit tesz a cukor a szervezetünkben). Aki mégis szeretné mérsékelni a telített zsírok, például a vaj bevitelét a szervezetébe válasszon inkább mandula vagy mogyoróvajat.

Van egyfajta zsír, amit soha ne együnk!
Míg a telített zsír mérsékelt mennyiségben része sok egészséges élelmiszernek, mint például az olívaolajnak és a halnak, addig a transzzsírokat tartalmazó táplálékokat teljesen el kell kerülni, mondja dr. Willett. Az egészségtelen transzzsírsavak akkor keletkeznek, amikor a telítetlen olajokban (pl. napraforgóolajban)lévő kettős kötéseket hidrogénnel telítik, vagyis megkeményítik a zsírt, amitől nemcsak az állaga lesz jobb, de kevésbé lesz romlandó is. Ilyen készítmények a hazánkban kapható „margarinok” mindegyike, amelyekben a keletkezett transzzsírsavak formája és tulajdonságai a telített zsírsavakéhoz hasonlítanak,csak sokkal károsabbak. A különböző hazai élelmiszerek transzzsírsavtartalmát az OÉTI listáján lehet megnézni.

A zsírsejtek elhelyezkedése és mérete is számítTanulmányok egész sora jutott arra a megállapításra, hogy a zsigeri területre lokalizálódó elhízás potenciálisan nagyobb veszélyt jelent az ember egészségre, szemben a teljes vagy a bőr alatti zsírral.

A zsírszövet típusai és mérésük:
Szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve a zsírszövet, amely számos, például az étvágyat valamint a zsír- és cukoranyagcserét befolyásoló hormont termel. Az egyik ilyen hormon az adiponectin, amely megfelelő mennyiségben elősegíti a zsírok és cukrok feldolgozását és csökkenti a gyulladást. A PCOS-ban szenvedő nőknél nem termelődik elegendő mennyiségű adiponectin, ezért megnő az inzulinrezisztencia, a glükózintolerancia és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A vér adiponectin-szintjének alakulása összefüggésben áll az alkohol, a szénhidrátok és a zsír fogyasztásával, például a mérsékelt mennyiségben alkoholt fogyasztók esetében mérték a legmagasabb hormonkoncentrációt .
Akinek magasabb a vérében az adiponectin szintje, annak kevesebb zsírszövete van. A zsírszövet típusát tekintve két fajtájáról beszélhetünk, a fehér zsírszövetről és barna zsírszövetről. Míg az előbbi elsődleges feladata az energia trigliceridek formájában történőraktározása, az utóbbi a hőtermelésben játszik szerepet. Elhízás szempontjából a fehér zsírszövet a meghatározó.
A zsírsejtek átmérője átlagosan 25 és 150 μm között változik, de súlygyarapodáskor ez a méret növekszik. A meghízott zsírsejtek kevesebb adiponektint termelnek, aminek következtében megnő a szív- és cukorbetegségek kockázata.
A zsírszövet által nagy mennyiségben termelt adiponektin hormon koncentrációja fordítottan arányos a BMI-vel, elhízottak körében a szintje alacsonyabb, míg soványaknál magasabb.


Az elhízás mértékének megállapítására szolgáló módszerek• A tápláltsági állapotot mérő indexek (BMI, Brocca, Quetelet)
Derék-csípő hányados megállapítása
• Bőrredő vastagság mérése
• Bioimpedancia mérés (BIA)
• Ultrahang, CT, MRI

Te elhízottnak számítasz? Mérd meg a haskörfogatodat!

Haskörfogat mérése nőknél a deréknál, férfiak esetében lejjebb, a hasnál:
• Rizikófaktor, ha értéke nőknél 88 cm, férfiaknál 104 cm fölött van!!!

Az alábbi mérésekhez szakember is szükséges:


Bőrredők vastagságának mérésekor (a végtagok és a törzs meghatározott helyein, kar, csípő,lapocka) figyelembe kell venni. A testtömeg (BMI) összetevőinek arányai változnak az életkorral. A bőr alatti zsír és a szervek zsírtartalma, valamint a bőralatti zsír mintázata nem és életkor függő.

Bioelektromos ellenállás mérésen alapuló testösszetétel becslés (BIA – bioelectronicimpedanceanalysis)
• Zsíros testtömeget, sovány testtömeget, összvíztartalmat (ezen belül intra- és extracelluláris víztérfogatot) becslő módszer.
• Nem invazív, a test régióinak összetétele is becsülhető vele (általában: törzs, felső és alsó végtagok régiói), hordozható berendezés.
• Számos tényező befolyásolhatja a test ellenállását (hidratáltsági állapot, testhőmérséklet, napszak, stb.).
• A vizsgálat azon a fizikai összefüggésen alapul, hogy az emberi test ellenállása arányos relatív víztartalmával, hosszával és keresztmetszetével.

MRI - mágneses rezonancia mérésen alapuló
képalkotás

• Összvíztartalom becslése.
• Nem invazív, az emberi test adott régióinak testösszetételi vizsgálatára is alkalmas,
• Költséges testösszetételt becslő módszer.

Komputer tomográfia (CT), számítógép vezérelt képalkotás
röntgenfelvételek sorozataiból

• Zsír-, izom-, csonttömeg becslésére.
• Nem invazív, az emberi test adott régióinak testösszetételi vizsgálatára is alkalmas módszer.
• Számítógépes adatfeldolgozással lehetőség van a zsír-, izom-, csont- és zsigertömeg meghatározására.
• Költséges, potenciális sugárzásveszély.

A CT mellett a sorozatfelvételeket készítő MRI tekinthető általánosan elfogadott módszernek a teljes és a regionális zsírszövet mennyiségének és térfogatának meghatározására,de mindkettő igen költségesés sugárterheléssel járó vizsgálat, így nem igazán ajánlott vizsgálat az elhízás bebizonyítására.
Forrás: http://doktori.bibl.u-szeged.hu/1918/1/Disszertacio_Pinter.pdf, www.sotepedia.hu:Tápláltsági állapot megállapításának vizsgálati módszerei
https://www.yahoo.com/health/9-new-fat-facts-thatll-boost-your-weight-loss-efforts-93884063718.html


© 2010 szepsegbroker.hu | Tények a zsírokról
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink