SZAKCIKKEK

HIPERHIDRÓZIS és kezelési lehetőségei

Fokozott izzadás

2012. október 10. 21:00
Gulyás Gabriella Anna
A verejtékezés vagy izzadás a szervezet hőszabályozásában szerepet játszó természetes folyamat. A hiperhidrózis a népesség 2-3%-át érintő, a mindennapi életvitelt súlyosan befolyásoló állapot, nőknél valamivel gyakrabban jelentkezik hónaljban a probléma, férfiaknál a tenyéri-talpi izzadás a jellemzőbb.


HIPERHIDRÓZIS és kezelési lehetőségei 1.kép

A hiperhidrózis/ fokozott izzadás mértéke és kezelési lehetőségeA pszoriázis betegségre kidolgozott pontrendszerhez hasonló skálát alkalmaznak hiperhidrózis esetén is, amely alapján meghatározható, hogy milyen mértékben hat ki a betegség a páciens társadalmi életére, munkahelyi viszonyaira vagy a magánéletére. E pontrendszer segítségével könnyebben megítélhető az is, hogy milyen típusú kezelést indokolt alkalmazni.

A kezelési lehetőségek közül, a lokális, non-invazív, hónalj műtéti beavatkozások mellett új, lézeres, ultrahangos illetve mikrohullámú technikán alapuló megoldások is lehetségesek.

HIPERHIDRÓZIS és kezelési lehetőségei 2.kép

Miért is izzadunk?A verejtékezés fő feladata a test belső hőmérsékletének szabályozása. A belső hőnek a verejtékcsatornákon keresztüli bőrfelszínre történő elvezetése megóvja a szerveket a túlhevüléstől. Normál körülmények között is napi fél-egy liter folyadékot párologtatunk a bőrön keresztül, nagy melegben viszont ennek többszörösét izzadjuk ki.

Amikor a szervezet belső hőmérséklete emelkedik, akár a külső hőmérséklet növekedése, akár sportolás vagy hormonális változások (pld. menopauza) miatt, az serkenti a verejtékmirigyek működését. A bőrben található verejtékmirigyek száma 2-5 millió között van, vagyis az, hogy ki mennyire izzad, részben attól is függ, hogy mennyi verejtékmiriggyel rendelkezik.


Kétféle verejtékezés létezikAz úgynevezett ekkrin mirigyek az ajkon és a nemi szerveken nem fordulnak elő- a test többi részén (pld. arcon, hajtöveknél) azonban mindenütt. Ezek a mirigyek a szimpatikus idegrendszer szabályozása alatt állnak, szerepük a test hűtése, hőszabályozása, valamint a bőrt védő savköpeny fenntartása. Ha a savköpeny sérül, a bőr megbetegszik. Az ekkrin mirigyekből távozó izzadás víztiszta színű, szagtalan, enyhén sós anyag – szaga csak a bakteriális bomlás során lehet.

A másik típusú verejtékmirigy az apokrin mirigy. Ezek a hormonális rendszer szabályozása alatt állnak, és többek között a nemi szervek, az emlő és a hónalj területén találhatók. Ezek működése csak serdülő korban kezdődik el és fokozódik, majd idős korban jelentősen csökken. Cseppszerű váladékot termelnek, amelyeket nem közvetlenül a bőrfelszínre, hanem a szőrtüszők nyílásához vezetnek ki. Ez a lúgos vegyhatású, tejszerű váladék sokszor kellemetlen szagú, ez adja az ember testszagát. Különösen erős szagú lehet a verejték, ha hosszabb ideig a bőrön marad, mert ilyenkor megindul a bőrbaktériumok általi bontása, a keletkező bomlástermékeknek pedig már kellemetlen szaguk lehet.

Mikortól kóros az izzadás?Ha valaki zavaró mértékben izzad és azt nem intenzív testmozgás vagy nagy meleg váltja ki, először is érdemes magán megfigyelnie, hogy milyen napszakban mely testrészeken jelentkezik a probléma. Ha az erős verejtékezés hátterében a stressz, a szimpatikus idegrendszer túlműködése áll, segíthetnek a különféle relaxációs technikák, az autogén tréning, illetve egyes esetekben szorongás csökkentő készítmények is alkalmazhatók. Az elhízás hatására fokozódó izzadás viszont inkább hormonális eredetű. Az okok felderítésében belgyógyász, endokrinológus, bőrgyógyász és pszichológus is segítséget nyújthat.

HIPERHIDRÓZIS és kezelési lehetőségei 3.kép

Lokális izzadásgátlókSegítséget jelenthetnek a helyileg alkalmazható izzadásgátló oldatok, dezodorok, fémsó illetve aldehid tartalmú hintőporok, azonban rendszeres használatuk irritálhatja a bőrt. A dezodorok általában csak a kellemetlen szagokat semlegesítik, a verejték elválasztásra hatástalanok. Az alumínium-klorid sós dezodorokat célszerű este, lefekvés előtt használni, majd reggel szappanos vízzel leöblíteni. Rendszeres napi használat után néhány páciens áttérhet a heti 1-2-szeri alkalmazásra.

Károsak-e ezek a dezodorok?Egyes készítmények esetében, rendszeres használat esetén, számolni kellett a mellrák kockázatával, a mellmirigyben felhalmozódó parabének és a nagyobb mennyiségű alumínium miatt.
Az utóbbi években jópár olyan tanulmány jelent meg, amelyek tökéletesen bebizonyították, hogy a dezodorok összetétele – legalábbis a bennük lévő alumínium – igazából nincsen semmiféle kapcsolatban a mellrákkal – mondja Lisa Donofrio, a Yale Egyetem Gyógyszerész Tanszékének klinikai bőrgyógyász professzora.
Bár a jövőben még várható, hogy megjelennek kutatási eredmények a témakörben, ez a vita a dezodorok és izzadásgátlók körül, ma már inkább a lezárt esetek kategóriájába tartozik – mondja a professzor.

Újabb megoldások a fokozott izzadás megfékezéséreIontoforézis

Átmeneti megoldásként, kizárólag a tenyér és talp izzadásának gátlására alkalmazható. Lényege, hogy az izzadó területet vízbe merítve elektromosan töltött részecskékkel blokkolják a verejtékmirigyek aktivitását. Előnyei csak átmenetiek, folyamatos kezelés szükséges az eredmény fenntartásához.

Botox-kezelés

A helyi kezeléssel nem befolyásolható, fokozott hónalji izzadás esetén a kozmetológiai ránctalanításra használt botulinum toxin injekciós alkalmazása (botox-kezelés) jelentett forradalmi változást. A injekciót igen felszínesen adják a bőrbe, hónaljanként 10-15 pontot kezelünk, fájdalomcsillapításra nincs szükség. Az izzadás a 3. napon kezd csökkenni és 1 hét múlva teljesen megszűnik. A hónalj kezelésekor a hatástartam 9-12 hónapot is elérhet. Ha a hatás gyengülni kezd, a kezelést bármikor megismételhetik.
Érdekes megfigyelés, hogy az ismételt botox-kezelés hatása általában jóval hosszabb ideig tart, és egyeseknél (a kezeltek kb. 25-30%-ánál) egyetlen kezelés is tartós javulást eredményezhet.

Műtéti megoldások

Végső esetben sor kerülhet műtéti megoldásra is, ez viszont nem teljesen veszélytelen megoldás. A mellkasi műtét során az izzadásra ható, a hónalj és a tenyér felé futó vegetatív idegeket átvágják, így csökkentik az adott terület verejték elválasztását. De hasonló megoldást jelent a hónalji verejtékmirigyek teljes kiirtása is. A műtéti beavatkozás miatt csökkenhet a hónalj érzékenysége és nagy valószínűséggel kiújulnak a tünetek. A sebészi beavatkozások közül az egyik legmodernebb és néha még napjainkban is használatos a mellkasi szimpatikus dúclánc műtéti ( ETS) megszakítása. Ez utóbbi eljárást napjainkban endoszkópos technikával végzik, mely csökkenti a műtéti terhelést. Kétségkívül az endoszkópos technika jelentős haladást képvisel a kórkép kezelésében, habár nem mindig mentes komplikációktól és oldja meg a kiújulás veszélyét. A műtét sikeressége 95 % feletti, a műtét után azonnal szárazzá válik a kéz és a hónalj.
A műtöttek mintegy 80 százaléka azonban azt tapasztalja, hogy az izzadás áttevődik más testrészekre, például a törzsre (kompenzációs izzadás).

Lézerlipolízis


Ez a technika nagyon ígéretesnek látszik, mert a lézersugár segítségével könnyebb szétroncsolni és működésképtelenné tenni a verejtékmirigyeket, mint egyéb sebészeti technikákkal. Az egy pontra lokalizált hő mennyisége (1064 nm laser, 1320 nm laser vagy diathermiás ultrahang készülékkel) minimálisra csökkenti a bőr mechanikus traumáját.

MiraDry
A MiraDry egy non-invazív mikrohullámú eszköz, mely a bőrön át, a bőr mélyebb rétegeibe juttatott hőenergiával fejti ki hatását. Hűtő funkcióval is rendelkezik, mely megvédi a bőrfelszínt az égési sérülésektől. Az eljárás ismételhető és jelentős izzadás csökkenés figyelhető meg több, mint egy éven keresztül. A kezelés mindkét hónalj esetében egy órát vesz igénybe. A páciens kényelme érdekében helyi érzéstelenítés szükséges lehet.

Forrás: http://content.yudu.com/A1wzj9/PrimeJune2012/resources/36.htm; http://www.szepsegbroker.hu/szakcikk/az_izzadas_gatlok_novelik_a_mellrak_kockazatat_138/; http://www.miradry.com/; http://www.msnbc.msn.com/id/15019566/#.UG6_H6CvTIU
© 2010 szepsegbroker.hu | HIPERHIDRÓZIS és kezelési lehetőségei
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. anna anita   Január 11, 2020
A leirtak alapján úgy tünik,hogy hiperhidrozisban SZENVEDEK szószerint szenvedek.A testemröl mindenhonnan folyik az izzadság,kivéve a honom alatt és a lábamon. Télen is tavaszi kabátban járok miközben mások bundában.Igy is nagyon nehezen viselem.A háziorvosomnak annyi hozzáfüznivalója volt,hogy Ö is izzad.Valaki mondja meg már végre,hogy kihez forduljak segitségér ez már kezd lelkileg is nagyon megviselni.Hálás lennék ,valamiféle megoldásér.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink