SZAKCIKKEK

Térfogatpótlás, ráncfeltöltés, mélyhidratálás

Bőröregedés lassítása, visszafordítása injekciós terchnikával

2018. július 15. 21:49
Cikkünk szerzője Dr. Kriston Renáta
A bőrünk az egyik legcsodálatosabb szervünk. Szépségének, egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy gondos odafigyeléssel ápoljuk életünk során. Helyes életmóddal sokat tehetünk ennek érdekében: fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, valamint az alkoholt erős dehidratáló hatása miatt. Mellőzzük a dohányzást, hiszen dohányzás során a mikrokeringés zavara révén könnyen alakul ki oxigén –és tápanyaghiány a bőrben, így a kötőszöveti rostok megnyúlnak, a szöveteink ellenálló képessége csökken. Védjük bőrünket az UV sugárzástól, mivel ez is roncsolja a kötőszöveti rostokat, valamint szabadgyök felhalmozódást eredményez.


A tökéletes, szép, arányos arc az aranymetszés szögeit követi
A tökéletes, szép, arányos arc az aranymetszés szögeit követi

Bőröregedés folyamataAzonban ezen jó tanácsok betartása mellett is az életünk során ható hormonális változások, a természetes, kor előrehaladtával a bőrben zajló öregedési folyamatok, valamint a külső és belső környezet hatásai következtében bőrünk veszít fiatalos ragyogásából.
A bőr idősödésének folyamatát két periódusra oszthatjuk: a kezdődő bőröregedés, amely 30 éves kor körül kezdődik és a kialakult bőröregedés, amely nagyjából 40 éves korra tehető.
Bőröregedés +30 évesenA kezdeti stádiumban a bőrben bekövetkező változások eredményeként a bőr fakóvá, mattá válik, veszít fiatalos ragyogásából és kialakul a „bőrfáradtság” képe. A csökkenő mennyiségű rostok miatt a bőr teltsége és rugalmassága csökken, megjelennek az első kisebb ráncok, főleg a szemkörnyéki szarkalábak, a homlok harántredői és mélyül az orr-ajak barázda. A bekövetkező vízvesztés még jobban fokozza a bőr tónusvesztését és mélyíti a ráncokat.
Ha valakinek száraz, érzékeny bőre volt, akkor a kezdeti stádiumban főleg a fakó bőrszín, a víz- és feszességvesztés, illetve az apróbb ráncok dominálnak. A vegyes és zsíros bőr szürkés színűvé válik, gyakoribbá válnak a pattanások, vörös foltok, tágult pórusok.

Bőröregedés +40 évesenA kialakult bőröregedésnél a változások eredményeként megjelennek a mély, karakteres ráncok, barázdák. Az egyenetlen pigmenteloszlás öregségi foltok kialakulását eredményezi. A felszínen felhalmozódó elhalt hámsejtek vaskos réteget alkotnak, mely fokozza az arcbőr fakóságát és fénytelenségét. A vízvesztés és a bőr rugalmasságát biztosító rostok mennyiségi és minőségi változása tovább rontja a bőr turgorát és elősegíteni a megereszkedését. A folyamatot súlyosbíthatja a napfény okozta bőröregedés.

A szépség és a jó megjelenés alapja a megfelelően hidratált, fiatalos, üde bőrBőröregedés folyamata: 20+, 30+, 40+, 60+ éves arcvonások változása és a ráncok helye
Bőröregedés folyamata: 20+, 30+, 40+, 60+ éves arcvonások változása és a ráncok helye

Hyaluronsav (HA)- mérföldkő az arcfiatalításbanOrvosok egész hada kutatta egy teljes évszázadon keresztül azt az anyagot, ami alkalmas az arc feszességének növelésére és struktúrájának visszanyerésére illetve ráncfeltöltésre. Az idők során sokféle vegyület befecskendezésével próbálkoztak, például paraffinnal, szilikonnal és kollagénnel. A ’30-as években találtak rá a hyaluronsavra, mely egy természetes, minden emberi szervezetben fellelhető, több funkciós poliszacharid. Többek között kulcsszerepet játszik a bőr teltségének, állagának és hidratáltságának fenntartásában, de e mellett segít az ízületek hajlékonyságát megőrizni és a szem térfogatának szabályozásában is közreműködik.

Önmaga tömegének 1000-szeresét képes vízből megkötni, ez a tulajdonsága teszi értékessé a kozmetológiában. A hyaluronsav egy olyan hidratáló anyag, amely elősegíti a sejtek anyagcseréjét és helyreállítja a bőr szilárdságát, rugalmasságát.A a kollagénnel és az elasztinnal karöltve felel a bőr feszességéért, rugalmasságáért.

Mélyhidratálás nem keresztkötött hyaluronsav micro-injekcióvalA kor előrehaladtával csökken a szervezetben a hyaluronsav termelése. A bőrtípusnak megfelelő krémek hatékony segítséget nyújtanak a bőrápolásban, ugyanakkor a bőr mélységében történő hidratációját nem tudják megvalósítani. Ezt a hatást csak közvetlenül a bőrbe injektált hyaluronsavval érhetjük el. A hyaluronsavval történő hidratálás és ráncfeltöltés az életkorból fakadó hyaluronsav hiányt pótolja, azonban a kezeléseket időről időre meg kell ismételni, mert az anyag lassan ugyan, de lebontódik.
Sokszor a nap és az életmódbeli tényezők: dohányzás, szoláriumozás az elsődleges okai annak, hogy gyorsabban ráncosodik a bőr, mert ezen hatásokra a bőr elveszíti ragyogását, hidratáltságát és kialakulnak az első finom ráncok. A keresztkötést nem tartalmazó, a bőrbe felületes micro-injekciók segítségével bejuttatott hyaluronsav egy támogató hálót képezve alkalmas a bőr fiatalítására, hidratálására és a ráncok kialakulásának megelőzésére az arcon, a különösen problémás szájkörnyéki területen, a nyakon, a dekoltázson és a kézfejeken is. A nem keresztkötött hyaluronsav gyorsan felszívódik a bőrben, nem úgy viselkedik, mint a hagyományos töltőanyagok. Nem a ráncok feltöltésére szolgál, hanem segít, hogy tápláljuk és hidratáljuk a bőrt az arc teljes felületén, így a ráncok kialakulásának megelőzésében és a ráncfeltöltés kiegészítéseként a hidratáltság biztosításában van kiemelkedő szerepe. Az ily módon ápolt bőr hamar visszanyeri egészséges színét, ragyogását, rugalmasságát, fiatalosságát, természetes lágyságát.

Kezelés felszíni érzéstelenítést követően általában 15-20 percig tart: pici adagokban juttatjuk be a hatóanyagot micro-injekciók segítségével a bőrbe. és szükség szerint enyhe masszírozással segítjük elő az anyag egyenletes eloszlatását. A kezelést nyugtató maszkkal zárjuk.
A kezelést követően enyhe duzzanat, bőrpír esetleg minimális bevérzés jelentkezhet. 2 héten keresztül javasoljuk az extrém hőhatás mellőzését, a szauna és a szolárium használatát, valamint fényvédő alkalmazását.
Négy egymást követő hónapban, havonta javasoljuk a kezelés ismétlését. Hatása 12 hónapon át tart. Nagyon jelentős a szerepe a ráncok kialakulásának megelőzésében, de számos egyéb esztétikai beavatkozással kombinálhatjuk is egyénre szabottan, a kezelendő problémától függően.
Ez a természetes ragyogást, friss érzetet adó kezelés a bőrápolás egy új korszakának kezdetét jelenti.
Ráncfeltöltés, térfogatnövelés pontjai, arcterületei
Ráncfeltöltés, térfogatnövelés pontjai, arcterületei

Ráncfeltöltés keresztkötött hyaluronsavvalA statikus ráncaink kezelésében kiemelkedő szerepe van a töltőanyagoknak. Ezen ráncok kialakulásának ugyanis a fő oka a gravitáció, valamint az idő előrehaladtával a bőr szerkezetében bekövetkező változások, a hyaluronsav mennyiségének csökkenése és az izomzatot, a csontozatot valamint a zsírszövetet érintő átalakulások.
Ezt és a térfogatpótlás megoldásokat közösen "arcszobrászatnak" is szokták nevezni, hisz teljesen újrakontúrozható vele az arc.

Kinek ajánlott a ráncfeltöltés?

Leggyakrabban az orr-ajak barázda feltöltésére kerül sor a ráncfeltöltés során, de nagyon gyakori, hogy az idő múlásával bekövetkező bőrszerkezeti, változások miatt „elfogy” az orcánk: pedig az elődomborodó, almácskának is nevezett orca mindig a fiatalos arc jellemzője. Szintén a kor velejárójának tekinthetjük az ajkak elvékonyodását, ami kifejezetten szigorú jelleget kölcsönöz az arcunknak-, illetve a száj körül sugárirányban megjelenő ráncokat, valamint a szájzugokból lefelé induló, az arcnak kifejezett szomorú jelleget adó redőket, a Marionett-ráncokat.
Ezen elváltozások korrigálására leggyakrabban hyaluronsavat alkalmazunk: különböző sűrűségű és más-más keresztkötést tartalmazó anyagot használunk a felszínes, illetve mély ráncok korrekciójára, a kifejezett térfogatpótlásra, vagy az ajak feltöltésére, hidratálására. Biológiai fermentációval előállított anyagokat alkalmazunk, melyek nem állati eredetűek, így előzetes allergiavizsgálatra nincs szükség. A szervezeten belül egy idő után teljesen lebomlanak.
Ajakfeltöltés - Dr. Kriston Renáta/ Hattyú Orvos Esztétikai Klinika
Ajakfeltöltés - Dr. Kriston Renáta/ Hattyú Orvos Esztétikai Klinika
Ellenjavallatok

Nem végezhetjük el ezt a kezelést bőrfertőzések, aktív herpeses folyamat esetén, lázas állapotban, egyes belgyógyászati és autoimmun betegségek fennállása esetén, valamint terhesség és szoptatás során.

A kezelés menete

A kezelés során vékony tűvel juttatjuk a hatóanyagot a bőr megfelelő rétegébe, felszíni- szükség szerint vezetéses érzéstelenítést- követően. A hyaluronsav gélállagú természeténél fogva, illetve vízmegkötő-képessége révén passzívan tölti ki a térfogatot, azonnal látható a beavatkozás eredménye és életmódtól, valamint egyéni adottságtól függően 1-1,5 éven keresztül tartó hatást eredményez. Ezt követően, igény szerint a kezelés ismételhető, illetve kombinálható egyéb más esztétikai beavatkozásossal.

Mellékhatások

A kezelést követően enyhe, esetenként néhány napon keresztül tartó duzzanat, bőrpír esetleg bevérzés, ritkán feszítő érzés jelentkezhet. Ezen tünetek enyhítésében bőrnyugtató maszk, esetleg jegelés segíthet. Gondos fertőtlenítéssel a fertőzés-veszély teljesen elkerülhető. A hyaluronsav természetében a szervezetünkhöz legközelebb álló töltőanyag, így hosszú távú mellékhatással az esetek túlnyomó részében nem kell számolnunk: ritkán csomós gyulladás jöhet létre a töltőanyag és a szervezet egyedi reakciója során.

Utókezelés

A kezelt területen jelentkező esetleges szubjektív panaszok enyhítésére jegelést javaslunk, illetve Árnika gélt alkalmazhatunk. A terület fénytől és hőtől való védelmét javasoljuk 2 héten keresztül, valamint néhány napon át a jelentős fizikai megterhelés mellőzését kérjük.

Szem alatti barázda térfogatpótlása - Dr. Kriston Renáta/ Hattyú Orvos Esztétikai Klinika
Szem alatti barázda térfogatpótlása - Dr. Kriston Renáta/ Hattyú Orvos Esztétikai Klinika

TérfogatpótlásA kor előrehaladtával a már részletezett szerkezeti elváltozásokon túl csökken a kollagén rostjaink mennyisége is: fokozódik a lebontásuk és lelassul a termelésük. Ennek következtében a bőrünk rugalmassága csökken, arcunk elveszíti fiatalos volumenét, tónusát. Ezek a változások eredményezik a ráncok megjelenését arcunkon és a kontúrvesztést. Ilyenkor nem mindig jelet megoldást egyetlen ránc feltöltése passzív térfogatpótló anyaggal. Ebben az esetben már valódi volumenre van szükség ahhoz, hogy arcunk visszanyerje a fiatalosságra oly jellemző csúcsára állított háromszög formáját és ellenálljon a gravitáció hatásának.

Térfogatpótlás Radiesse alkalmazásávalEzt az eredményt azok a dermális töltőanyagok tudják biztosítani, melyek stimulálják a természetes kollagén-termelést is, így biztosítva a hatékony és tartós volumennövekedést. A Radiesse töltőanyag térfogatnövelő hatását két tényező biztosítja: a kalcium mikroszemcsék gél-mátrixa kitölti a térfogathiányokat és ezzel egy azonnali emelőhatást és volument biztosít, ugyanakkor ezek a mikroszemcsék jelentősen stimulálják a saját természetes kollagén termelést is, amely a hosszú távú hatást alapozza meg.

Térfogatpótlás Sculptra alkalmazásávalA Sculptra hatóanyaga steril poli-L-tejsav szuszpenzió, amely egy biokompatibilis, vagyis a szervezetben biológiai úton teljesen lebomló szintetikus polimer.
A szervezet saját, természetes kollagén termelésének stimulálása révén az arc fiatalos teltségét adja vissza, pozitívan hat a bőr textúrájára is és korrigálja a finom kontúrvesztéseket.
Elsősorban a mély redők, volumen-és zsírvesztés korrekciójára alkalmazzuk.
Speciális szúrási technikával felületi és vezetéses érzéstelenítést követően a bőr mélyebb rétegeibe juttatjuk be a hatóanyagot. A kezelendő problémától és a páciens egyéni adottságaitól függ az alkalmazott mennyiség és a kezelés ismétlésének száma. Általában 1-3 kezelést szoktunk javasolni és a kezelések között 4-6 hetet várunk. Fokozatosan fejti ki pozitív hatását, mely hosszú távon, akár 2 éven keresztül is fennmarad.

Ingyenes orvosi konzultáció:
Dr. Kriston Renáta, Bőrgyógyász-kozmetológus, esztétikai bőrgyógyász specialista
Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika
© 2010 szepsegbroker.hu | Térfogatpótlás, ráncfeltöltés, mélyhidratálás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink