SZAKCIKKEK

Kézfej fiatalítás

2009. február 15. 23:18
Szépség Bróker
Az arcunk mellett a kézfej az, amely leleplezheti igazi korunkat a publikum előtt. Nem is csoda, hisz ez a testfelületünk ki van téve az összes környezeti hatásnak: az erős napsugárzásnak, szélnek, fagynak, kemikáliáknak és a kemény fizikai munkának. Pedig a kézfej bőre igen vékony és épp ezért sérülékeny is. A lipo-hidrofil védőrétegének funkciója már húszas éveinkben csökkeni kezd, majd vízhiányos és rugalmatlan lesz. Negyvenéves korunkra a kézfej bőre papírszerűvé válik, a vénás erek áttetszenek a bőrön és kiemelkednek a felszínről, s hirtelen elkezd foltosodni.


Kézfej fiatalítás 1.kép
A folyamat lassítását a rendszeres kézápolás elősegítheti, de a különösen igénybe vett kézfejeket, vagy egy bizonyos életkor után már nem lehet otthoni kezelésekkel fiatalossá varázsolni. Sok kozmetikus kérés nélkül egészíti ki az általános arckezelését egy-egy kézápoló pakolással, masszázzsal. Átmenetileg ez is megoldás lehet, de az igazán látványos kézfej fiatalítás több lépcsős kezeléssorral érhető el.

Többek között e témakörre keresett megoldást a negyedik AAM (Anti-Aging Medicine) Európai kongresszusa 2008 októberében, Párizsban.

Milyen problémákkal is állunk szemben a kézfej bőröregedése során?  • kötőszövet atrófiája

  • ráncok kialakulása

  • megvastagodott vénák kiemelkedése, áttetszése a vékony bőrön

  • ínszalagok kiemelkedése

  • pigmentfoltok, időskori májfolt (lentigo senilis) kialakulása

Kézfej fiatalítás 2.kép

Mely kezelési célokat érdemes kitűzni a kézfej rejuvenálása érdekében?  • 1. Barna pigmenteltérések megszüntetése

  • 2. Bőr rugalmasságának, hidratáltságának, turgorának tartós fokozása; ránctalanítás

  • 3. Kézfej kontúrjának javítása; volumenpótlás (augmentácio)

1. A kézfej barna pigmentfoltjainak halványítása és eltüntetéseA kézfej foltjainak eltüntetésére több ismert és begyakorlott módszer áll rendelkezésre a szakember számára: a mechanikus mikrodermabráziótól kezdve a kémiai peeling, az IPL és egyéb fényterápiás lézeres kezelések is. Az egyén számára legmegfelelőbb kezelés kiválasztása a szakember legnehezebb feladata, hisz bizonyos eszközök, hatóanyagok hiányában nehéz az individuális terápiát megvalósítani.
Kézfej fiatalítás 3.kép

2. Bőr rugalmasságának, hidratáltságának, turgorának tartós fokozása; ránctalanításAz előbbi kezelések mindegyike hozzájárul a kézfej fiatalításához, hisz a felületi elhalt hámsejtek eltávolítása lehetőséget ad a sejtek megújulására, azok oxigén és tápanyagfelvevő képességének javulásához. Ha ilyenkor különböző hatóanyagokból (vitaminok, hyaluronsav, antioxidánsok, stb.) kevert koktélokat ultrahanggal vagy elektroporátorral juttatunk be a kézfej bőrébe, az látványosabb bőrfiatalodást eredményez, mint a hagyományos olajos puhító pakolások.

Az IPL és egyéb lézeres, vagy rádiófrekvenciával kombinált (ELOS) pigmentfolt-eltávolítás során a barnás elszíneződést okozó melanocytákban az elnyelődő fény elpusztítja azokat, s a bőrt homogénné, egészségesen rózsaszínűvé válik. Míg a fénykezelés során keletkezett helyi hő fokozza a mikrocirkulációt, ezzel hozzájárul a bőrregeneráló folyamatok beindulásához.
A fényterápiás eljárás és a hyaluronsavas feltöltés kombinálásával igen látványos kézfej fiatalodást ér el az Alfa-Med szakorvosa: Dr. Kolat Zsuzsanna.

3. Kézfej kontúrjának javítása; volumenpótlás (augmentácio)A ráncok eltüntetésére az esztétikai orvosok már régóta nagy biztonsággal alkalmazzák a hyaluronsav injekciókat. Volumenpótlása és hidratáló hatása már a kezdetek óta ismert, azonban a fibroblasztokra és a kollagénsejtekre kifejtett aktiváló hatására csak nem régiben derült fény. A keresztkötésekkel rendelkező hyaluronsav aktiválja a profibrotikus növekedési faktort , s így fokozta a fibroblasztok keletkezését. Igazolta ezt az a vizsgálat, amelyet Md. Frank Wang és orvoscsapata végzett el 2007-ben 11 egészséges (átlag életév 74) emberek fénykárosodott kézfejbőrén (Archives of Dermatology. 2007;143(2) :155-163 Frank Wang, MD). Az atrófiás bőr szerkezete és rugalmassága jelentősen javult a hyaluronsav beinjektálását követő 4- 13. hét között. A megfelelő hyaluronsav készítmény kiválasztása felelősségteljes orvosi feladat, hisz jelentős eltérést mutatnak azok molekulaszerkezetük (keresztkötések megléte s azok száma), hatóanyag tartalmuk és hatástartamuk között is. Ezek a paraméterek ugyanis meghatározzák az egyes volumenpótlók beadási helyét és mélységét, tehát az indikációs körüket.
Kézfej fiatalítás 4.kép
A párizsi anti-aging kongresszus azért is volt hasznos a magyar bőrgyógyászok és plasztikai sebészek számára, mert néhány újabb készítmény gyakorlati eredményeiről szóló előadásokon is részt vehettek. Ilyen érdekesség volt a BioForm cég előadása, ahol a CaHA (calcium-hydroxylapatit) hatóanyag tartalmú biokompatibilis volumenpótló készítményéről számoltak be a kézfej fiatalítás szekciójában. A „workshop” alatt elvégeztek egy kézfej rejuvenációt. Az eredmény látványos volt, a CaHA gyors hézagkitöltő hatása azonnal érvényesült, a vékony bőrfelszínt megemelte, s eltűntek a kiemelkedő vénák és ínszalagok. A kézfej kontúrja fiatalosan telté és simává vált. Térkitöltő hatása mellett jelentős szerepet játszik a kollagén rostok stabilitásában is, mellyel hosszútávon képes biztosítani a bőr rugalmasságát, feszességét. A gél állagú hatóanyag népszerűségét az is növeli, hogy tartós hatását 14-18 hónapig is élvezhetik a páciensek. Újabb tartós volumenpótlókat is bemutattak a kongresszuson, amelyek szintén alkalmasak a kézfej fiatalítására, pl. a polietilén-glikol tartalmú Remake®-et (hatástartamaként 2-3 évet is ígérnek!). Vagy a 2008-ban forgalomba hozott állati eredetű, de tisztított és keresztkötésekkel továbbfejlesztett kollagén-gél injekciót, az Evolance®- ot, amely 1 évig nem szívódik fel. Ezek a készítmények még hazánkban nem elérhetőek, de reméljük, hogy hamarosan sikeresen forgalomba kerülnek a legtöbb indikációban.

A legtöbb gyógyszercég különböző hatóanyag-tartalmú kiszereléseit különböző mélységű ráncokra ajánlja! Nem regisztrált indikációja az ajakfeltöltés!© 2010 szepsegbroker.hu | Kézfej fiatalítás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink