SZAKCIKKEK

Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol

A vörösborban magas koncentrációban található antioxidáns, a resveratrol az örök fiatalság titka

2009. augusztus 11. 00:32
Dr. Szabó Judit Anna
Az utóbbi évek legnagyobb anti-aging felfedezése a resveratrol, amelyről számos klinikai vizsgálat bizonyította már be, hogy magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik. A vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, amely ígéretesen pályázik az "örök fiatalság elixírje" címre.


Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol  1.kép
Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének és a Washingtoni Egyetem szerint is az egyik legjelentősebb anti-aging hatóanyagról van szó a resveratrol esetében.

Előzetes vizsgálatok igazolták, hogy a vörös szőlő és egyéb gyümölcsbogyók héjában található meg az a phytoalexin, amely megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ez az igen erős antioxidáns hatással rendelkező hatóanyag nem más, mint a resveratrol.

Azóta számos cikk jelent meg a resveratrol pozitív hatásairól.

„Hat hónap után a phytoalexin resveratrol ellensúlyozta a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ” – mondta a BBC-nek Dr. Rafael de Cabo a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tudósa. A resveratrol molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 %-át zsírban adták a rágcsálóknak. Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, valamint növekedett a szívroham kockázata. Az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott resveratrolt, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést figyeletk meg nála, és javultak a motorikus képességei.Míg a szintén zsírkúrán tartott, ám a resveratrol kezelésben nem részesülő társainál nem tapasztaltak hasonló pozitív változásokat.


Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol  2.kép
Miközben a skót orvoscsoport a resvaratrol gyulladáscsökkentő hatását igazoló kísérletet hozott napvilágra a Faseb folyóiratban. A glasgowi kutatók gyulladáskeltő anyagot adtak két egércsoportnak, az egyiket resveratrollal kezelték előtte, míg a másikat nem. A nem előkezelt egereknél erős gyulladás alakult ki, míg a másik csoport védve volt a gyulladás ellen. A szövetminták elemzése során azt találták, hogy a resveratrol két különböző molekula, a szfingozin-kináz és a foszfolipáz D gátlásával védte meg az egereket. Alirio Melendez, a Glasgowi Orvosmérnöki Kutatóközpont vezető oktatója hozzátette: "A gyulladáscsökkentő hatás mellett jelentősen javulhat a páciensek életminősége is az erős antioxidáns aktivitása miatt”. Mindezek alapján a resveratrolt hatásosabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztésére terjesztették elő.

A resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok arra következtettek az eddigi eredményekből, hogy ez a phytoalexin aktiválja a SIRT1 nevű fehérje gént, amely feltételezhetően a hosszú életet segíti elő.Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol  3.kép
Az amerikai piacon megjelent első resveratrol pilulák hatékonysága még kérdéses, hisz a gyomor-bélrendszer savas környezete jelentősen károsítja a hatóanyagot. A cél egy olyan gyógyszerforma kialakítása, amely ellenállóbb a gasztro-intesztinális traktus enzimatikus folyamatainak. A jelenlegi anti-aging Resveratrol kapszulák hatóanyag felszívódását C és E vitamin együttadásával fokozzák.

Peter Rabinovitch, a Washingtoni Egyetem professzora azonban arra figyelmeztet: „A resveratrol nagy dózisban történő bevitelének hosszú távú hatása az emberi szervezetre még nem ismert, olyan mellékhatásokat is eredményezhet, melyeknek drámai következményei lehetnek.”
Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol  4.kép
Mi, magyarok pedig mit tehetünk saját fiatalságunk és egészségünk megőrzése érdekében? Támogassuk a hazai borászatot, és a szürke hétköznapok végén egy pohárka jó vörösborral-csakis egy pohárka, de minőségi vörösborral koccintsunk egymás egészségére!

Megjegyzés: 1 pohár vörösborban lévő resveratol mennyisége 0,3 százaléka a kísérleti egereknek rendszeresen beadott dózisnak© 2010 szepsegbroker.hu | Új anti-aging hatóanyag, a resveratrol
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink