SZAKCIKKEK

Hogyan zajlik egy plasztikai sebészeti konzultáció?

2009. március 08. 11:07
Szépség Bróker
A plasztikai sebészek egy négyszemközti orvosi megbeszélés során találkoznak leendő páciensükkel. Az első személyes konzultáció az egyik legfontosabb eleme a sikeres plasztikai műtétnek. Ezért a sebészek erre mindig elegendő időt, türelmet és figyelmet szentelnek.


Hogyan zajlik egy plasztikai sebészeti konzultáció?  1.kép
A páciensek tájékoztatása és a műtéti javallat felállítása egy összetett folyamat eredménye. Alapvető szempont a páciens elképzeléseit maximálisan figyelembe venni, hiszen számára készül el az új „testrész” és nem az orvosnak!

Elsőnek megvizsgálják a pácienst, hogy kérése orvosilag indokolt-e, illetve teljesíthető-e. Majd tájékozódnak a páciens kórelőzményéről : milyen más orvosi beavatkozásai, betegségei voltak, tud-e allergiáról, gyógyszerérzékenységről, esetleg vérzékenységről.

A műtéti indikáció felállításakor, a műtéti terv és a várható eredmény megtervezésekor számos tényezőt kell a pacienssel együtt, egyénre szabva mérlegelni. Tisztázzák a páciens elvárásait, majd a javasolt eljárás részletes ismertetése után egyeztetik a lehetséges megoldásokat. A szóbeli tájékoztatót kiegészítően a páciensek természetesen betekinthetnek a plasztikai sebész képgalériájába. A várható eredményt a pácienshez hasonló problémával operáltak műtéti eredményeivel tudják jól demonstrálni. Néhány helyen van lehetőség arra is, hogy komputeres program segítségével megtervezzék a kért átalakítást. Ezek igen látványos módszerek, azonban nem tudják tökéletesen demonstrálni a várható eredményt. Ez sok esetben a beteg csalódottság érzetét kelthetik egy-egy sikeres műtét után is.

Cél, a páciens elvárásainak leginkább megfelelő, biztonságosan végrehajtható műtét elvégzése. Nagyon veszélyes vizekre evez az a plasztikai sebész, aki mindenáron műtétre buzdítja az érdeklődőt, vagy könnyű ígéreteket tesz anélkül, hogy a körülményeket megfelelően mérlegelné. Kellő tapasztalattal azonban ezek a nehézségek jól elkerülhetőek. A megfelelő felvilágosításnak minden esetben tartalmaznia kell a lehetséges műtéti eljárások ismertetését, amiből választani lehet a páciensnek, a szövődmények és kockázati tényezők felsorolását.

A személyes vizsgálatot szükség szerint más, műszeres vizsgálatokkal is kiegészíthetik. A műtétek előtt mindig szükség van friss laboratóriumi leletekre. Ha ezekben eltérést találnak, a műtétet el kell halasztani. A megbeszélés bármely fázisában előfordulhat, hogy nem javasolják a kért beavatkozást. Ennek oka lehet az, hogy az elváltozás nem indokolja a beavatkozást, vagy a páciens elvárásai túlzóak, illetve a részletek megismerése után ő maga lép vissza.

Nagyon fontos, hogy a páciens önmaga döntse el a részletes felvilágosítás után, hogy kéri-e a műtétet, és hogy elhatározása szilárd. Döntését nem ajánlatos elsietnie, hiszen fontos, életre szóló elhatározásról van szó. Ha azonban ezek után vállalja a műtétet, annak sikeres elvégzésekor minden bizonnyal elégedett lesz az elért eredménnyel.

© 2010 szepsegbroker.hu | Hogyan zajlik egy plasztikai sebészeti konzultáció?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink