SZAKCIKKEK

Vérvizsgálattal kimutatható a melanoma metasztázis

A melanoma a bőrrák legsúlyosabb formája

2013. november 18. 10:13
Gulyás Gabriella Anna
Az új felfedezés gyorsabb diagnózishoz és új terápiákhoz vezethet


Vérvizsgálattal kimutatható a melanoma metasztázis 1.kép

Hogyan terjed a bőrrák?Magyarországon évente 1500-1700 új melanomás esetet regisztrálnak, majdnem minden 50. ember szenved melanomában. Az elmúlt évek ugrásszerűen emelkedő esetszámáért egyrészt a környezeti tényezők, pl. az UV sugárzás, a szoláriumok, másrészt egyéni, genetikai faktorok tehetőek felelőssé. A legnagyobb problémát nemcsak az évről évre emelkedő esetszám, hanem a melanoma agresszív természete jelenti.
A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló daganat, az esetek 60%-ában ép bőrön, 40%-ában pedig meglévő anyajegy elfajulásából alakul ki. A metasztázis valószínűsége a bőrre merőleges terjedésének (vertikális infiltráció) mértékétől függ. Minél agresszívabb a tumor annál hamarabb ad áttétet a környéki nyirokcsomókba, majd onnan a májba, a tüdőbe vagy az agyba. A melanoma diagnosztizálása eddig főleg fizikális vizsgálaton és képalkotó eljárásokon alapult, amely értékelése a bőrgyógyász tapasztalatai szerint történt, nemrégiben pedig elkezdték tanulmányozni a pontosabb diagnózisra alkalmasabb plazma biomarkereket is.

Vérvizsgálattal kimutatható a melanoma metasztázis 2.kép

Hogyan segít az új vérteszt?A National Cancer Research Institute által szervezett konferencián elhangzó előadás szerint egy egyszerű vérvizsgálattal meg lehetne állapítani, hogy egy betegben képződött-e már áttét vagy sem. A melanomát különösen nehéz felismerni és kezelni ha már szétterjedt. Ilyen esetekben azonban a megnövekedett DNS TFP12 nevű biomarker lehet a kulcs a bőrrák kimutatására – állapították meg a kutatók. Egészséges szervezetben a TFP12-gén szerepet játszik a bőrsejtek osztódásának irányításában, míg melanoma esetén éppen a TFP12-gén metilációja vezet a normál szabályozó működés kikapcsolásához. Korai stádiumú melanomában a TFP12-gén szintje alacsony, míg előrehaladott állapotban jelentősen emelkedett.

Dr. Tim Crook, onkológus szerint a melanoma kezelése nagy kihívást jelent az onkológusok számára. A vérvizsgálat egy egyszerű és megbízható módszer annak megállapítására, hogy mennyire előrehaladott a betegség, és a jövőben lehetségessé válhat a melanoma terjedésének mielőbbi, pontos mérése, ezzel együtt a betegség stádiumának korai, pontos meghatározása. A minél korábbi szakaszban megkezdett egyéni terápia jelentősen növelheti a beteg túlélési esélyeit.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a legújabb kezelési módok sokkal hatékonyabbak a korai stádiumban. Ha sikerül felismernünk azokat a pácienseket, akik még ebben a korai szakaszban vannak, jelentősen megnövelhetnénk a gyógyulási esélyeiket, mondta Dr. Crook.

Prof Charlotte Proby bőrgyógyász szerint a DNS vérvétellel történő vizsgálata egyszerű módja a bőr alatt zajló folyamatok megismerésének. Az egyes gének aktivációja és inaktivációja befolyásolja, hogy mikor, hol és miért terjed a melanoma. A melanoma terjedését irányító gének alapos tanulmányozása új irányokat adhat a gyógyszerkutatásnak is, javítva az orvosok és a páciensek esélyeit a betegség elleni küzdelemben.
A következő lépés az lenne, hogy kifejlesszenek egy olyan panelt, amely segítene felfedezni azokat a pácienseket, akiknek további kezelésre van szükségük a betegség leküzdésében.

Ugyanez a kutatócsoport felfedezett egy másik biomarkert, az NT5E nevűt, amiről szintén azt gyanítják, hogy szerepet játszik az agresszív melanoma terjedésében. A NT5E-gén a betegség korai szakaszában kikapcsolódik, gyakran azonban kiújul és ezzel a daganat gyors terjedését okozza.
A gyógyszerhatást előrejelző diagnosztikus eszközök, vagyis a biomarkerek szerepe nagyon fontos a rák kezelésében, mert segítségükkel kiválaszthatják az orvosok azt a kezelést, ami az adott betegnél a leghatásosabb.

forrás: http://www.bbc.co.uk/news/health-24770207 ,www.nilnocere.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Vérvizsgálattal kimutatható a melanoma metasztázis
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink