SZAKCIKKEK

Az aszpirin szedése megelőzheti a bőrrákot?

A bőrrákok kisebb valószínűséggel fordulnak elő a rendszeresen aszpirint szedőknél.

2013. április 09. 10:20
Gulyás Gabriella Anna
A legfrissebb vizsgálatok szerint a rendszeresen szedett aszpirin megelőzheti a bőrrákok előfordulását.


Az aszpirin szedése megelőzheti a bőrrákot? 1.kép

A bőrrák a tizedik leggyakrabban előforduló rákbetegségAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több millió embernél diagnosztizálnak bőrrákot (basalioma, spinalioma, melanoma) és csaknem 100 ezer embernél melanomát. A melanoma Európában a nőknél a 8., férfiaknál a 10. leggyakrabban előforduló rákbetegség a National Cancer Institute vizsgálatai szerint.

Az aszpirin jótékony hatását már több vizsgálatban is igazolták többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések valamint egyes rákbetegségek (vastagbélrák, prosztata, tüdőrák) esetében. Hosszú távú vizsgálatok eredményeinek ismeretében a prosztatarák kockázata 10 %-kal, a tüdőráké 30, a vastagbél daganatáé 40%-kal százalékkal esett vissza.

Az aszpirin szedése megelőzheti a bőrrákot? 2.kép

Hatékony-e az aszpirin a bőrrák megelőzésére?Dán kutatók a Cancer c. folyóirat online számában megjelent tanulmányukban 200 ezer Dánia északi részén élő ember orvosi adatait összehasonlítva - melyben gyógyszerszedési szokásaikat is vizsgálták – arra az eredményre jutottak, hogy egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy az aszpirin, csökkenthetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. A kockázatcsökkenés mértéke függött a szedés időtartamától és a dózis nagyságától is.

A melanoma megelőzésének lehetséges új módjait kutatták a Stanford Egyetem munkatársai is. A bőrrák két típusánál is azt tapasztalták, hogy kisebb valószínűséggel fordultak elő azoknál az embereknél, akik gyakran szedtek ibuprofent, aszpirint vagy más, nem szteroid gyulladáscsökkentő szert. Megállapították, hogy kisebb a melanoma kifejlődésének kockázata azoknál a nőknél, akik rendszeresen szednek aszpirint. Annál kisebb a betegség kockázata, minél hosszabb ideig szedi valaki a gyógyszert – írták a tanulmányban.

Mennyi ideig kell szedni az aszpirint?A három éven át szedett aszpirin mintegy negyedével csökkentette a rákkockázatot, öt éven belül pedig 15 %-kal a betegség miatti halálozás előfordulását is. Azok között, akik öt éven túl is szedték a szert, 37%-kal ritkábban fordult elő daganatos betegség miatti halálozás. Kis adag aszpirin mellett jóval ritkábban képződött áttét is, különösen a vastagbéldaganatok esetében csökkent a metasztázisok előfordulása.

Kutatók e jótékony hatást a szer gyulladáscsökkentő tulajdonságával magyarázzák, mindazonáltal az aszpirin rendszeres szedése veszélyekkel is jár, gyomorfájdalmakat, gyomorvérzést is okozhat. A gyógyszer szedésének megkezdése előtt orvosi konzultáció szükséges az előnyök és a lehetséges mellékhatások mérlegelése miatt.

Forrás: www.medicalnewstoday.com, www.medicalonline.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Az aszpirin szedése megelőzheti a bőrrákot?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink