SZAKCIKKEK

Bőrrák és a vastagbélrák szűrés video detektálással

Melanoma és a colorectalis carcinoma szűrési lehetőségei

2010. március 07. 22:28
Szépség Bróker
Az egyik leggyakoribb (vastagbélrák) és a legnehezebben gyógyítható (bőrrák-melanoma) rákos megbetegedés diagnosztizálása egyre pontosabbá és kényelmesebbé válik a legújabb orvos-technológi eszközök segítségével.


Bőrrák szűrés: Video dermatoszkóp vizsgálat/ Dr. Kolat Zsuzsanna
Bőrrák szűrés: Video dermatoszkóp vizsgálat/ Dr. Kolat Zsuzsanna

Bőrrák szűrésSokszor halljuk, hogy ez a nap, már nem az a nap… Sajnos, ez így igaz. Ne menjünk el egy legyintéssel emellett, vegyük nagyon komolyan, hogy jelentősen megnőtt a földfelszínt elérő UVA és UVB sugárzás! Ennek következtében pedig világszerte évről-évre drasztikusan nő a bőrdaganatos megbetegedések száma. A bőrrák legveszélyesebb fajtája a festéksejtes anyajegyekből kiinduló, és a szervezetben könnyen és gyorsan áttétet képező melanoma. Korai felismerése és eltávolítása életet menthet!

A legveszélyeztetettebbek azok, akinek kék a szeme, fehér a bőre, sok anyajegye van, és volt már bőrdaganat a családjában. Ám nem csak az ő esetükben fontos évente részt venni bőrrák szűrésen!

A szűrővizsgálat során a bőrgyógyász egy speciális nagyítóval, dermatoszkóppal megvizsgálja az anyajegyek felszínét. Ha nem talál problémát, akkor nincs más dolgunk, mint ügyelni a megfelelő fényvédelemre, és egy év múlva ismét jelentkezni egy vizsgálatra. Azonban, ha problémásnak tűnő anyajegyet talál az orvos, akkor javasolja annak eltávolítását. A levett képleteket minden esetben szövettani vizsgálatra küldi a bőrgyógyász / sebész.


melanoma video dermatoszkópos képe
melanoma video dermatoszkópos képe
Lehetőség van az anyajegyek változásának követésére is a számítógépes anyajegyvizsgálat segítségével. Ilyenkor a bőrgyógyász egy video detektált dermatoszkóppal felvételt készít az anyajegyekről, amit a számítógép tárol, így a következő szűrővizsgálat alkalmával készített képek összehasonlíthatók a korábbi felvételekkel. Mivel a számítógéphez kapcsolódó monitoron kinagyítható a kép, tüzetesebben megvizsgálhatja azt az orvos, és aprólékosan összehasonlíthatja a korábbiakkal.

Mivel világszintű problémáról van szó, így több más országhoz hasonlóan hazánkban is

évről-évre megrendezik május elején a Melanoma napot, amikor is a kezdeményezéshez csatlakozott bőrgyógyászok ingyenes anyajegyvizsgálatot tartanak.Vastagbélrák szűrésNem túlzás azt mondani, hogy ez az a szűrővizsgálat, amire az ember a legnehezebben veszi rá magát, főleg pusztán megelőzésképpen. Pedig a belek nyálkahártyája könnyen sérül, és apró zugaiban észrevétlenül is kialakulhat nagyobb probléma. Általában 40 év felett tanácsolják a rendszeres vastagbélrák szűrést, azonban, akik családjában előfordult már vastagbél-polip, esetleg daganat, azoknak érdemes már 25 éves kortól részt venni szűréseken.
Vastagbélrák szűrésnél ilyen apró kapszulába rejtik a mini video-kamerákat
Vastagbélrák szűrésnél ilyen apró kapszulába rejtik a mini video-kamerákat
A minimum 2 évente elvégzett megelőző szűrővizsgálatokon túl a következő panaszok észlelése esetén mindenképpen forduljunk proktológus szakorvoshoz: fájdalom a végbélnyílás körül, valamint gát-tájon, viszketés, váladékozó nyílás megjelenése, esetleg bőrfüggelék kialakulása, illetve annak növekedése esetén. Továbbá véres vagy nyálkás széklet, székletürítéstől független vérzés, vagy fájdalmas székletürítés, hasmenés, szorulás váltakozása, vagy puffadással, fogyással járó gyakori székletürítés esetén. A vastagbélrák szűrés során a proktológus doktor pici levegőt pumpál be a végbélnyíláson át, majd fényforrással egybekötött rectoscoppal végez belső vizsgálatot a bélrendszer utolsó szakaszában. A kissé fájdalmas vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe, és azonnali szakvéleményt kap kézhez utána a páciens.


a vastagbél faláról készült video kép
a vastagbél faláról készült video kép
Létezik egy sokkal kellemesebb, fájdalmatlan módszer is, mely még újdonságnak számít a gyógyászatban. Ez az ún. kapszula endoszkópia. Ha ilyen módon végeztetjük a vastagbélrák szűrést, mindössze annyi a dolgunk, hogy vízzel lenyelünk egy apró kapszulát, amely kettő, egyenként néhány mm átmérőjű kamerát tartalmaz. A bélrendszerben a kamera bekapcsol, és 9 órán át készít képeket a tápcsatorna belsejéről, majd természetes úton távozik a szervezetből. A képeket a páciensen elhelyezett vevőkészülék tárolja, innen a felvételek számítógépre másolhatók, ahol az orvos ki tudja elemezni azokat. Sajnos nem mindenkinél végezhető ilyen kényelmesen a vastagbélrák szűrés. Kontraindikációt jelent, ha valakinek nyelési zavara, bélszűkülete, pace-makere van, esetleg várandós.

Bármilyen végbélproblémánk is legyen, tegyük félre félelmeinket, és lássuk be, nem érdemes halogatni a vizsgálatot, ugyanis

a végbéldaganatok korai felismerése életmentő lehet, az aranyeresség pedig kezdeti stádiumban gyógyszeresen is gyógyítható,

és valljuk meg, sokkal könnyebb túlesni a vizsgálaton, és inkább 1-2 héten át végbélkúpot használni, mint a műtétre készülődni…
© 2010 szepsegbroker.hu | Bőrrák és a vastagbélrák szűrés video detektálással
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink