SZAKCIKKEK

Az idejében felismert melanoma gyógyítható

A festékes bőrrák az egyik legmagasabb halálozási rátájú daganatféleség, ezért igen fontos a korai diagnózisa

2010. június 21. 20:27
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
A rendszeres anyajegyszűrés életmentő lehet, mert az idejében felismert melanoma gyógyítható.


Melanoma (bőrrák) rizikófaktorai:

1. Nagyszámú, változó méretű és festéktartalmú anyajegyek jelenléte (atípusos anyajegyek!)
2. Melanoma előfordulása a családban
3. Világos bőr, haj és szemszín (főleg a vörös, szeplős emberek veszélyeztetettebbek)
4. Kis gyerekkorban, vagy több alkalommal elszenvedett súlyos napégés
5. Korábban meglévő festékes anyajegy strukturális változása: nagysági növekedés, festéktartalom elrendeződésének változása, kidudorodása, kisebesedése (figyelem: az anyajegyen belüli világos foltok megjelenése is rákos elfajulás jele lehet!)
6. Meglévő festékes bőrelváltozás sérülése: kidörzsölés, leszakadás, rovarcsípés, felmaródás, vagy egyéb sérülés, kozmetikai kezelés, tetoválás, piercing, szőrtépkedés, pattanások nyomkodása következtében.
7. A meglévő anyajegy területén bármilyen szubjektív érzés: égő érzés, viszketés, fájdalom, szúró érzés megjelenése
8. Új bőrelváltozás megjelenése (főleg ha festékes!)
9. Valamely anyajegy, vagy új elváltozás gyors növekedése
10. A páciensek már volt melanomája

A melanomaA melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kezdeti stádiumában jellemzően barna vagy sötét színű, éles szélű, alakjában színezettségében aszimmetrikus, általában 5 mm alatti. Ilyenkor a daganat még a felületes, ún. horizontális terjedés stádiumában van, csak a hámrétegben fejlődik. Az ebben a stádiumban felfedezett és szakszerűen kioperált melanoma teljes mértékben gyógyítható! A későbbiekben gyulladásos elváltozások, vérzés, pörkösödés, esetleg festékhiányos területek jelennek meg a daganaton belül, illetve az elváltozás dudorossá válhat. Ebben a szakaszban a daganatnak már érkapcsolata lesz, a nyirok utakon, érhálózaton keresztül áttétet képezhet.

A fentiekben említett megjelenési formákon kívül más, úgynevezett atípusos formái is lehetnek: festéktartalom nélküli, vadhússzerű, vagy akár ép bőrrel fedett dudor alakjában is jelentkezhet.
A melanoma a bőrfelületen bárhol megjelenhet, ritkábban még a talpon, körmök alatt is, akár nemi szervek, száj vagy orr nyálkahártyáján, esetleg a szemben. Megjelenhet ép bőrön új elváltozásként, vagy a korábban meglévő festékes anyajegyből is kifejlődhet.

Melanoma
Melanoma
A szűrővizsgálatot lehetőleg tapasztalt, a bőrdaganatok vizsgálatában járatos bőrgyógyásszal végeztessük. A dermatoszkóp segítségével a bőr felületes rétegeit 20-szoros nagyítással jól lehet vizsgálni, a festék elrendeződését, a felületes vérereket jól lehet látni. A számítógépes anyajegy vizsgáló rendszerek a vizsgálatok objektívebbé tételében, az elváltozások rögzítésében, szakorvosi konzultációk könnyebb megszervezésében, a regisztrált festékes elváltozások dinamikájának követésében jelentenek segítséget. Nyilván ez nem helyettesíti az orvos szerepét, nem is nélkülözhetetlen feltétele e szűrésnek, annál is inkább, mert a melanoma nem mindig a klasszikus formában jelenik meg, előfordulhat rejtett helyeken is, ezért a vizuális struktúra mellett más szempontokat is figyelembe kell venni. És itt kell beszélni az úgynevezett rizikófaktorokról is.

Köröm alatti melanoma
Köröm alatti melanoma

Melanoma (bőrrák) gyanus anyajegyek esetben mi a teendőnk?A rizikóval rendelkező egyéneknek évente kétszer, a panaszmenteseknél évente egy alkalommal javasolt az anyajegy vizsgálat és bőrrák szűrés elvégzése, illetve mindig, ha valamilyen gyanús elváltozást észlelnek az önvizsgálat során.A rizikós anyajegyek sebészi eltávolítását mielőbb szakszerűen el kell végezni. Minden esetben fontos az eltávolított elváltozás szövettani vizsgálata, melyet célszerű bőrszövettani vizsgálatban járatos szakemberrel végeztetni.
Amennyiben melanomára gyanús elváltozást találunk, a pácienst további ellátásra szakmai előírás szerint kijelölt Melanoma Centrumba kell irányítani. Fontos a mielőbbi, megfelelő biztonsági zónával való sebészi eltávolítás megszervezése. Lényeges, hogy a melanoma még a felületes terjedés szakában kerüljön felismerésre, mert ilyenkor a biztonságos műtéti eltávolítással teljesen gyógyítható.
Az eltávolított daganat szövettani feldolgozása során regisztrálják a vastagságot, sejtosztódások számát, érbetörést, gyulladás jeleit, eltávolítás teljességét, a daganatot szegélyező ép bőr nagyságát, stb. Ezekből a paraméterekből nagy biztonsággal meg lehet ítélni, hogy milyen stádiumban van a daganat, így a további teendők, szűrővizsgálatok megtervezhetőek. Ma már a műtét mellett számos hatásos kiegészítő onkológiai kezelés áll rendelkezésre a már említett centrumokban.

Melanoma a talpélen
Melanoma a talpélen

A páciensek kérdéseiSokéves tapasztalatom alapján az alábbiakban ismertetem a teljesség igénye nélkül, hogy milyen gyakori kérdések merülnek fel a páciensek részéről a szűrések során.

- Mennyire sürgős a kijelölt anyajegy, vagy daganat eltávolítása?
Ezt mindig a vizsgálatot végző orvos dönti el: melanoma gyanú esetén azonnal, Melanoma Centrumba irányítani, atípusos anyajegy esetében mielőbb, megfelelő biztonsági zónával, más, megelőző jellegű, vagy csupán a páciens számára zavaró elváltozás esetében tervezett időpontban, lehetőleg a hűvösebb évszakban.

- Ha hozzányúlnak, megbolygatják, az anyajegy elrákosodik.
Ez az érvelés teljesen ésszerűtlen, sőt káros is lehet amennyiben az ellátásban késlekedéshez vezet, ugyanis csak az időben elvégzett szakszerű műtéti eltávolítás mentheti meg a páciens életét, hiszen a melanoma jellemzően nem okoz panaszokat csak akkor, amikor már számos áttétet képezett.

- Csakis lézeres melanoma eltávolítást szeretnének a páciensek, mivel szerintük az nem fájdalmas, és nem okoz hegesedést.
Szakmai szempontból a melanoma eltávolítása hagyományos sebészi módszerrel ajánlott, a daganat méretétől függően megfelelő biztonsági zónával. Alapvető fontosságú a szövettani vizsgálat, melynek egyik lényeges paramétere az eltávolítás teljességének, illetve a biztonsági sáv méretének megítélése. Ez a vágott seb esetén mérhető pontosan, de fontos terápiás konzekvenciája is van, mert ettől függ, hogy az elvégzett műtét kuratívnak tekinthető-e, vagy szükséges az esetleges daganat maradvány eltávolítása, vagy a biztonsági zóna megnagyobbítása egy újabb nagyobb metszéssel.
Anyajegyek esetében alkalmazható a lézeres eltávolítás, ha a lézert vágó funkcióban alkalmazzuk, amely lehetővé teszi a szövettani vizsgálatot, de az anyajegyek szövettani vizsgálat nélküli lézeres elpárologtatása szakmailag helytelen! Bőrdaganatok és anyajegyek ellátása során a biztonságot mindig előtérbe kell helyezni a heg méretével szemben, természetesen a szakmai előírások és biztonság betartásával együtt törekedni kell az esztétikus megoldásra is. A műtéti vagy lézeres ellátás során helyi érzéstelenítéssel biztosítani lehet a fájdalom mentességet, a hegesedés viszont még nem teljesen ismert mechanizmus alapján a szervezet hajlama mellett lézeres beavatkozás után is bekövetkezhet.

- Örökölhető-e a melanoma?
A melanoma nem örökletes betegség, viszont a hajlam örökölhető, ezért ha a családban már előfordult melanoma, az önvizsgálatnak és a szűréseknek a jelentősége fokozódik.


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)


Az idejében felismert melanoma gyógyítható 4.kép


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | Az idejében felismert melanoma gyógyítható
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink