SZAKCIKKEK

Akne problémaköre kozmetikus szemmel

2012. május 15. 17:47
Cikkünk szerzője Kádár Júlia
A kozmetikai kezeléseknek és az orvos terápiának az akne következményes gyulladását, vagy amennyiben lehetséges, annak kiváltó kórokait kell orvosolnia.


Akne problémaköre kozmetikus szemmel 1.kép
Az akne a serdülőkor leggyakoribb betegsége. Míg a tinédzserkorban kialakuló bőrproblémákat a felnőtté válás során az érintettek nagy része „kinövi”, az esetek 10%-ában áthúzódnak a felnőttkorba. Elfogadása többnyire nehézséget jelent az érintettek számára és sok esetben pszichikai, gátlásos zavarokat okoz. Sok fiatal szégyelli az arcát és nem mer szakemberhez fordulni, sok esetben bizalmatlanság ,egy esetlegesen elrontott kezelés miatt. De a megfelelő kezekbe kerülés után szép fejlődéseket lehet elérni, megfelelő együttműködés mellett.

Az akne tünetei, megjelenési formáiHa a szeborreás bőröket nem kezeljük megfelelően és rendszeresen, rajtuk aknék, hétköznapi nyelven pattanások képződnek. A tünetek, melyek súlyosságától függően tág pórusok, nyitott vagy zárt komedók, gennyes csomók vagy egymással összefüggő üregrendszerek lehetnek, a faggyúmirigyekkel gazdagon ellátott régiókban, mint az arc (ennek is elsősorban az arc középső része, ún. T-vonal), a vállak, a hát, ritkábban a fejbőr, a combhajlat, vagy a végbélnyílás körüli területen alakulnak ki.
A spontán gyógyuló esetek egy jelentős részében maradandó hegek csúfítják el az érintett bőrfelszínt, így az adekvát kezelés mielőbbi megkezdése ma már a kozmetikusok és a bőrgyógyászok határozott törekvése.


Akne problémaköre kozmetikus szemmel 2.kép

Az akne lehetséges okaiA pattanások kialakulásában a családi örökség (genetikusan meghatározott hajlam) alapvető jelentőségű: amennyiben mindkét szülő pattanásos volt, a gyermek is az akne „áldozata” lesz. A szülők elmondása szerint a gyermekük aknéja súlyosabb, mint az övék volt.
A faggyúmirigyben elszaporodó Propion baktérium acnes kulcsszerepet játszik: a gyulladás elsődleges oka a faggyú (baktérium által történő) lebontása irritatív hatású szabad zsírsavakká. Majd a gyulladásos folyamat beindulása. Így együtt egy ördögi kör alakul ki, amelyből nagyon nehéz megtalálni a kivezető utat.
Előfordul, hogy valamilyen belső gyulladást (fül-orr-gégészeti, fogászati, ritkán urulógiai-nőgyógyászati okot) kutatnak az akne hátterében. Sok esetben megfigyelhető, hogy gyomor-és bél rendellenességekkel, lelki problémákkal, stresszel is összefüggésben van a pattanások előfordulása. De egyes vegyi anyagok, gyógyszerek, a fogszuvasodás, keringési zavarok, B-Vitamin hiány is szerepet játszhatnak az akné kialakulásában.

Míg az utóbbi 30 évben általánosan elfogadott volt, hogy a különböző táplálékok nem befolyásolják az aknét, addig az utóbbi néhány év vizsgálati eredményei ezt a tényt megcáfolták. Kimutatták, hogy a magas glikémiás indexű táplálékok és a nagymennyiségű tejfogyasztás emeli az aknés esetek számát.

Nők különösen a hormonális változások (peteérés, menstruáció, terhesség, menopauza, hormonális betegségek, PCOS) idején figyelhetik meg az aknés tüneteket.

A pattanások kialakulását beindító faktor leggyakrabban mégis ismeretlen marad.
A kozmetikai kezeléseknek és az orvos terápiának az akne következményes gyulladását, vagy amennyiben lehetséges, annak kiváltó kórokait kell orvosolnia.

Az első lépés, hogy a fokozott elszarusodást mechanikai és enzimatikus bőrradírral ellensúlyozzuk, majd következhet a gyulladás csökkentése külsőleg, illetve súlyosabb esetekben belsőleg, a bőrgyógyász által előírt gyógyszeres terápia párhuzamos alkalmazásával.

Az aknes bőr otthoni ápolása- Kerülni kell a túlzottan zsíros, fűszeres, a magas glikémiás indexű és a fehérje dús táplálékot. Kerülni kell a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztást és a dohányzást is. Javasolt sok zöldség, gyümölcs fogyasztása, illetve minimun 2 liter cukormentes folyadék bevitele. (Érdemes tisztító kúrát tartani.)
- Szigorú és következetes reggeli és esti bőrtisztításról (mélytisztító gélek, radírok alkalmazása) nem szabad egyik nap sem elfeledkezni.
- Mindenképpen el kell felejteni a közönséges szappanok használatát! Ezek szárítják és irritálják a bőrt. Inkább használjon a kozmetikusoknál elérhető un. „komedogén” professzionális készítményeket, amelyek egyensúlyban tartják a faggyúmirigyek működését és gyógyítják is az aknés bőrt.
- A legfontosabb teendő a hidratálás! Az aknés és a zsíros bőr kezelésére alkalmas készítmény erősen szárítja a bőrt, ezáltal az elszarusodott hámréteg eltömítheti a pórusokat, amely tovább fokozza a faggyúmirigyek és a Propion baktériumok aktivitását. Tehát kiegészítő hidratáló készítményt mindenképpen használni kell a gyógykrém/ oldat/tabletta mellett is!
- És természetesen nem szabad nekiesni a pattanások nyomkodásának önszorgalomból, ezt bízzuk inkább szakemberre! DE! Egy kezelés nem kelezés, az akne súlyosságától függően 2-3 hetente kb. 4-6 alkalmas kezelési kúrát érdemes kérni a kozmetikustól.

Akne gyógyuását elősegítő és faggyúmirigy termelődést szabályozó hatóanyagokNövényi kivonatok:
teafa olaj, Aloe vera gél, zsálya, ylang-ylang, rózsafa, gólyaorr, csipkebogyóolaj, szőlőmagolaj, mirtusz, jázmin, kakukkfű, kamilla
ALGÁK: Laminaria alga, Spirulina alga; Fuons Algae; vörös alga
Vitaminok: A,E,F, B2,B3 B5, C, H
Nyomelemek: cink és réz
© 2010 szepsegbroker.hu | Akne problémaköre kozmetikus szemmel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink