SZAKCIKKEK

Kakukkfű aknés, pattanásos bőrre

Brit kutatók szerint a súlyosan pattanásos, aknés bőr kezelésében hatásos a kakukkfű tinktúra

2013. március 24. 09:30
Gulyás Gabriella Anna
A Leeds Egyetem kutatói szerint a súlyosan pattanásos, aknés bőr kezelésében sokkal hatásosabbnak bizonyultak a gyógynövényes tinktúrák, mint a speciális gyógykenőcsök.


Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származó, évelő mediterrán félcserje, mely ellentétben a keskenylevelű kakukkfűvel hazánkban nem honos, de fűszernövényként gyakran termesztett. Alacsony, 20-50 cm-es hajtásain szőrös, lándzsás levelek ülnek, melyek illóolajtartó mirigyekkel pontozottak. Virágzata fehér, rózsaszín vagy lilás színű. Meleg és fényigényes, a jó vízgazdálkodású, meszes talajokon, lehetőleg déli lejtésű területen fejlődik a legszebben. Megfelelő termőhelyen termesztése könnyű, növényvédelmet legtöbbször nem igényel. Virágzó hajtásait a fásodó részek felett, napsütéses időben vágják, a begyűjtött herbát azonnal szárítják, vagy vízgőz desztillációval illóolajat állítanak elő belőle.

Gyógynövények a bőrgyógyászatbanBrit kutatók szerint a súlyosan pattanásos, aknés bőr kezelésében sokkal hatásosabbnak bizonyultak a gyógynövényes tinktúrák, mint a speciális gyógykenőcsök.
A Leeds Egyetem kutatói három gyógynövény, a kakukkfű, a körömvirág és az illatos mirhafű hatását tesztelték a bőr pórusaiban gyulladást keltő, az akné kialakulásáért felelős Propionibacterium acnes baktériumtörzsön. A kutatók megállapították, hogy bár mindhárom gyógynövény tinktúrája rövid időn belül elpusztította ezeket a kórokozókat, a leghatékonyabbnak mégis a kakukkfüves oldat bizonyult. Antibakteriális hatása, a pattanás elleni gyógykészítmények fő hatóanyagaként alkalmazott benzoil-peroxidénál is erősebb volt. A jelenleg használatos szerek benzoil-peroxid tartalmuk miatt gyakran kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak, például bőrirritációt vagy égető, viszkető érzést.


Kerti kakukfű
Kerti kakukfű

Kakukkfüves tinktúraA kakukkfüves tinktúra elkészítéséhez a kutatók a növényeket napokon át alkoholban áztatták, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Az oldat baktériumra gyakorolt hatását ezután ellenőrzött körülmények között, in vitro vizsgálták, valamint tiszta alkohollal végzett kontrollvizsgálattal ellenőrizték azt is, hogy baktériumölő tulajdonságát nem csak az alkohol fertőtlenítőhatása eredményezi-e.

Kakukkfű aknés, pattanásos bőrre 2.kép
Amennyiben a kakukkfüves tinktúra valóban annyira hatásos, amennyire a vizsgálat állítja, akkor természetes alternatívát jelenthet az akné kezelésében. A gyógynövény alapú készítmények sokkal kíméletesebben bánnak a bőrrel, és hatékonyságban sem maradnak el a vegyi úton előállított termékektől.

A kakukkfű illóolaját bőrgomba elleni készítményekben, fogkrémekben, szájvizekben, fürdőolajokban is alkalmazzák fertőtlenítő, csíraölő, összehúzó, gyulladáscsökkentő, a bőr vérkeringését serkentő hatása miatt.

Forrás: http://www.leedsmet.ac.uk© 2010 szepsegbroker.hu | Kakukkfű aknés, pattanásos bőrre
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink