SZAKCIKKEK

Hegek a testen

Akne és műtét, sérülések utáni atrófiás és hipertrórfiás hegek (keloid)

2012. augusztus 14. 11:38
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
Egyes primitív törzsi népcsoportoknál még ma is rituálészerűen végeznek hegtetoválást, ami helyenként a modern társadalomban is felbukkanni látszik, mégis legtöbbször a sérülések, vagy műtéti beavatkozások, akne után keletkező hegek komoly esztétikai problémát jelentenek, sőt néha kellemetlen panaszokkal is járhatnak.


hipertrófiás heg mellfelvarrás után (de! a szokásosnál nagyobb a metszési vonal); keloidos hegvonalak/ keloid
hipertrófiás heg mellfelvarrás után (de! a szokásosnál nagyobb a metszési vonal); keloidos hegvonalak/ keloid

Hegek a bőrönElőbb-utóbb mindenkinek keletkeznek a testén hegek: ha más nem is, a BCG oltás nyoma. Ahogy múlik az idő, szaporodik a számuk: sérülések, balesetek, himlőhelyek, műtétek, esztétikai beavatkozások (füllyukasztás, piercingek, tetoválások) hagyhatnak maradandó nyomot a testen.

Ha szerencséd van, szépen gyógyulnak a sebeid, gyorsan sikerül a szervezetednek visszaállítania az eredeti állapotot, alig marad nyoma a beavatkozásnak vagy sérülésnek. Ha szépen gyógyul a seb, nem okoz gondot, hogy kényes helyen van, a heg folyamatosan elhalványul, és minden további nélkül hordhatsz bikinit vagy kivágott ruhát. Furcsa, de igaz, hogy a test különböző területein másként gyógyulnak a sebek. Előfordulhat az is, hogy pl. a visszérműtét hege rövid idő alatt teljesen elhalványul, viszont az arcon vagy a mellkason lévő picike heg néhány hét alatt kétszeresére duzzad.
Sajnos ma sem tudjuk pontosan, hogy a szervezet öngyógyítási folyamata hogyan is zajlik le pontosan, és milyen tényezők befolyásolják, vagyis miért van az, hogy az egyik seb szépen, a másik csúnyán gyógyul.
atrófiás aknés hegek az arcon
atrófiás aknés hegek az arcon

Hipertrófiás, keloidos hegHa a seb valamilyen oknál fogva nem gyógyul optimálisan, a heg lehet hipertrófiás. Ilyenkor vöröses kitüremkedés keletkezik, amely körülbelül megegyezik a seb méreteivel, nem terjed túl határain. A hipertrófiás heg hajlamos arra, hogy idővel magától visszafejlődjön. Mégis gyakran előfordul, hogy a páciens igénybe vesz valamilyen kezelést. A hipertrófiás hegek általában jól reagálnak a hegkezelő krémekre, tapaszokra.
Előfordulhat olyan intenzív rostképződés, hogy daganatszerű lilásvörös növedék úgynevezett keloid képződik. Ilyenkor heg nagyobb, mint maga az eredeti seb, és idővel egyre növekszik. Ez a hajlam gyakoribb égési sérülések után, fekete és ázsiai embereknél, illetve olyan testrészeken, ahol feszül a bőr: arcon, mellkason, háton. Előfordul, hogy varratszedésnél a heg még szép, vonalszerű és pár hét múlva vastagodni, burjánzani kezd. A keloid nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komoly panaszokat is okoz: fájdalmat, égő-viszkető érzést, húzódást. Ezenkívül nem elhanyagolhatók a társuló pszichológiai és szocializációs zavarok.
A hegek másik, főleg az arcot érintő formája: a pattanások, bárányhimlő gyógyulása után visszamaradt atrófiás (sorvadásos) heg, mely apró besüppedések formájában nyilvánul meg.

Hegek az arcon- akné következtében kialkuló hegekEzek a hegek a pattanások nyomán jelentkeznek az arcon és környékén, leginkább serdülőkorban. Lehetnek kiállóak vagy besüppedőek – eltüntetésük nem könnyű feladat. Hogy megelőzd a kialakulásukat, kerüld a nyomkodást, időben kezeltesd az aknét!
filmsztárok hegekkel
filmsztárok hegekkel

A hegek kezeléseBármelyik fajta heg jelentkezik is, számtalan kezelési lehetőség közül választja ki a szakember a legmegfelelőbbet.
A keloidos hegeknél sikereket lehet elérni a nyomókötéssel, de ezt csak a test bizonyos tájékain lehet alkalmazni. Számtalan hegkezelő krém és tapasz is forgalomban van, melyekkel szintén hatásosan kezelhetők a hegek. Ezen kívül monokromatikus fénykezeléseket, helyi szteroidos injekciókat, interferont, helyileg alkalmazott citosztatikumot, röntgenbesugárzást vagy lézeres terápiát is javasolhat a szakember. De hatásos lehet a plasztikai kimetszés, fagyasztás, hámlasztás, kollagén indukciós terápia, mezoterápia, ultrahang, homeopátia, atrófiás hegek feltöltése. Tapasztalat szerint a keloidos hegeknél a leghatásosabb a kombinált kezelés. Még a régi hegek is eredményesen kezelhetők, bár az kétségtelen, hogy a legjobban a két évesnél fiatalabbak gyógyíthatók.

A kozmetikai korrekció és vastag alapozás átmeneti optikai-esztétikai segítség lehet.

Ha műtétet tervezelA legjobb, ha tavaszi időpontot választasz a műtétre, alkalmas lehet még a tél vagy az ősz is, de semmiképpen ne nyárra időzítsd! A meleg miatt ugyanis jóval nagyobb a fertőzés kockázata, és ismert a gyulladt sebek nagyobb hegesedési hajlama. Ha például le szeretnéd szedetni az anyajegyeit, ne akard, hogy az összestől egyszerre szabadítsanak meg! Csak azokat kell eltávolítani, amelyek valamilyen egészségi kockázatot jelentenek. Ezért érdemes rendszeresen anyajegyszűrésen részt venni.

Jó tanácsok:• Ne légy türelmetlen! A hegek gyógyulása lassú folyamat.
• Ha hegesedésre hajlamos vagy, érdemes rögtön a varratszedés után hegkezelő krémet, vagy tapaszt használni.
• Óvatosan a napozással! Ha napfény éri a heget, az színkülönbséget eredményezhet: sötétebb lehet környezeténél, vagy fordítva.
• Még több éves heggel is érdemes felkeresned a bőrgyógyászt!

Sztárhegek• Harrison Ford állán autóbalesetben szerzett heg díszeleg, amely szerepet kapott az Indiana Jones harmadik részében.
• James Woods arcán atrófiás hegek vannak.
• Catherine Zeta-Jones is gégemetszés nyomát viseli a nyakán, melyet kislánykorában végeztek el rajta.© 2010 szepsegbroker.hu | Hegek a testen
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. agoborka   Szeptember 06, 2012
Hozzászólás moderálva.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink