SZAKCIKKEK

ELOS technológiáról bővebben

ELOS technológia = IPL + RF = pulzáló fény + rádiófrekvencia

2007. április 11. 00:00
Szépség Bróker
Az ELOS mozaik szó. Jelentése angolul: Elektro Optical Synergy, lefordítva: elektromos és fényenergia együttes, erősítő hatása.


ELOS technológiáról bővebben 1.kép
Az elektromos energia mindig rádiófrekvenciás energia, a fény energia lehet villanófény vagy dióda lézer. Az ELOS világszabadalommal védett eljárás, tulajdonosa a Syneron Corporation. Lézertechnológiával foglalkozó szakemberek fejlesztették ki a célból, hogy az addig már külön-külön, széles körben bizonyított két technológia összevonásával a kozmetológiai kezelések hatásfokát növeljék. A 90-es évek végén jelentek meg az első nagy energiasűrűségű fényt kibocsátó, un. villanófény (IPL) készülékek. 2001 után az IPL technikát továbbfejlesztve alakították ki az ELOS (Elektro Optical Synergy) rendszert, melynél a fény energia (optical energie) jobb elnyelődését előzetesen rádiófrekvenciás (RF) energia besugárzásával érik el. 2003-2004-ben jelentek meg az első dióda lézer és rádiófrekvenciás, szintén ELOS módszerrel működő fotorejuvenáló és epiláló készülékek.

Mi a villanó (pulzáló) fény?

Az IPL (Intense Pulse Light) nagy energia sűrűségű, lökésekben - villanásokban - leadott, nem koherens fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (550-1200 nm) fénnyel működő IPL az első és egyetlen olyan bőrfiatalító orvosi beavatkozás, mely a bőrfelületet komplexen kezeli. A villanófény, a lézer fénnyel szemben nem nyalábszerű, pontszerűen égető, hanem szétszórt, vakuszerű, a hámon áthaladva nagy területen stimulálja az irhát, szép fokozatosan elsimítja a ráncokat. Ha a hámban, irhában olyan, évek alatt létrejövő elváltozások (pigmentfolt, tágult ér) találhatók, melyek "a fény útjában vannak", a fényt elnyelve termikusan károsodnak, elpárolognak, eltűnnek.

Minden villanófénnyel működő készülék egyforma?

Lassan bevonul a köztudatba, hogy a lézerfény mellett a villanófénnyel is komoly változásokat tudunk generálni a bőrben. Napjainkban egyre több helyen kezeltethetjük magunkat nagyenergiájú villanó (pulzáló) fénnyel. A technika fejlődésével egyre bonyolultabb készülékek kerülnek forgalomba. Ha leendő vendégként betérnek egy kozmetikába, vagy magánrendelésre IPL kezelés céljából, azáltal tud meggyőződni a készülék hatásosságáról, hogy a szakembertől referenciafotókat kér az előzetes kezelésekről és érdeklődik a gép CE minősítési papírjai felől. Valamint keresse meg a szolgáltató helyiség falán az IPL-tanfolyam elvégzését igazoló okmányt, s ha nem találja, kérdezzen rá nyugodtan!
ELOS technológiáról bővebben 2.kép

Mi az ELOS (Elektro Optical Synergy)?Az IPL technikát továbbfejlesztve alakították ki az ELOS (Elektro Optical Synergy) rendszert, melynél a fény energia (optical energie) jobb elnyelődését előzetesen rádiófrekvenciás (RF) energia besugárzásával érik el. A csak villanó (pulzáló) fénnyel működő készülékek tisztán optikai energiával működnek, így erősebben nyelődnek el a bőr pigmentált, barnább részein, a fájdalom erősebbé válik, nő a megégés veszélye. Az ELOS módszernél két energia fajtával dolgozunk. Az "égető", a melaninban elnyelődő optikai energiát itt akár 60%-kal is csökkenthetjük úgy, hogy a fájdalmat nem okozó, melaninban nem elnyelődő rádiófrekvenciás energiát megemelve, a kívánt terápiás értéket kapjuk. Ezt a kezelési módot használjuk az erősen barna bőrűeken, vagy nyáron.

Ezeknél a készülékeknél fő szempont a hatékony kezelés mellett, a biztonság. Pontosan nyomon követhető, a későbbiekben reprodukálható, hogy mekkora energiát adunk le, visszajelzésünk van a hűtésről, más szinergista energiát (RF) adhatunk a fény energia mellé, több adagban közölhetünk energiát a bőrrel, stb. A berendezések között igen nagyfokú különbségek lehetnek.
ELOS technológiáról bővebben 3.kép

Mi a FotoFacial RF?A technika folyamatos fejlődése lehetővé tette magának a fotorejuvenációnak a fejlődését is. A világ vezető plasztikai sebészei, bőrgyógyászai folyamatosan adják át egymásnak a tapasztalataikat. Ennek a fejlődésnek jelenlegi végállomása a FotoFacial RF. Ezt megelőzte a FotoFacial, a WrinkleLite és a Laxity Vector terápiás ajánlás. Ezek védett eljárások (Patrick Bitter MD és R. Stephen Mulholland MD).

A Fotofacial RF ma a legerősebb hatásfokú rejuvenáló eljárás, mely magában foglalja a felületes ráncok és tág pórusok elsimítását, a barna pigmentfoltok, erek, arcpír eltüntetését (villanófény és rádiófrekvencia, IPL+RF). E kezelésével egy időben végzik el a mélyebb ráncok simítását (dióda lézer és rádiófrekvencia, dióda+RF).


AURORAA Syneron cég kifejlesztett a lézer kozmetológiával foglalkozó orvosok számára egy gépparkot, mely az ELOS módszerre alapul. A villanó fény és dióda lézer mellett működő rádiófrekvencia lehetővé teszi ezen eszközök céllézerként történő felhasználhatóságát: A világon az első ELOS technikával működő berendezés a 2001-ben megjelenő Aurora DSR készülék volt. Főbb műszaki jellemzői:

DS -680 -980 nm IPL minden bőrtípusra és minden szőrzetszínre alkalmas szőrtelenítő kezelőfej,

SR -580-980 nm IPL fotorejuvenáló kezelőfej a kis erek, tág pórusok, finom ráncok és a pigmentfoltok eltüntetésére,

AC- 400-980 nm az akne kezelésére.

A fotorejuvenációnál úgy "égetik át" a bőrt (a másodperc néhány ezred részéig), hogy nincs sérülés, nincs látható nyom, nincs olyan erős fájdalom, melyet csillapítani kellene, ugyanakkor az irha sejtjei olyan erős ingert kapnak, hogy újra elkezdenek rostokat (kollagén, elasztikus) termelni, akár 70 évesen is.

Miért más az AURORA új kezelőfeje?

Az AURORA DSR készülék nagy előnye az aktív hőérzékelővel (Active Dermal Monitoring TM) ellátott kezelőfej. A "hagyományos" lézer ill. villanókészülékeknél a kezelőfejet statikusan hűtik (zselével, hideg levegő áramoltatásával vagy a kezelőfej hűtésével). Ha nem hűtik le eléggé a bőrfelületet, akkor égési sérülés jelentkezhet, ha túlhűtik, pl.: a rosacea betegségnél az ereket a hideg túlságosan összehúzza, így a besugárzás hatásfoka jelentősen csökken. Az AURORA DSR készülék kezelőfeje minden egyes villanásnál méri a bőrfelület illetve a kezelőfej hőmérsékletét és korrigál, a hűtést optimális szinten tartja. A kezelőfejbe beépített ún. "kontakt hűtés" lehetővé teszi a kezelt terület hűtését az impulzust megelőzően (ISM Impedence Safety Measurement), így a megégés, hegesedés, pigmentáció veszélye minimális.

Hogyan alkalmazkodik a termorelaxációs időtartamhoz az AURORA kezelőfeje?

A szőrtelenítésről a cél, hogy a szőrszálat termelő szőrtüszőt (hajhagymát) úgy roncsoljuk el hővel, hogy környezete ne sérüljön. A csak tisztán egy energiával (fény energia) működő modernebb készülékeknél az impulzus időtartam változtatásával (10-50 msec) tudják elérni mind a vastagabb, mind a vékonyabb szőrszálak hatékony kezelését. Az AURORA DSR készülék egyedülállóan négy adagra osztva tudja leadni a fényenergiát. Ha kisebb energia adagokra osztjuk el a fényenergiát (az összenergiát akár növelhetjük is így), a bőrnek több ideje marad lehűlni, kisebb a fájdalom, csökken a megégés veszélye.

Mire jó a kezelőfej kalibrációs rendszer és az energiaszint kijelzés?

A kezelőfej energia leadása a használat során változhat, leginkább csökkenhet. A nagyfokú precizitás elvárása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a kezelőfej mindig azt az energiát adja le, melyet a kijelző mutat. A kalibrálással kezelőfej állapotáról információkat tudhatunk meg. A kezelések előtt elvégzett kalibrálás tájékoztatja a kezelőt a fényforrás élettartamáról, képes a kibocsátott fényenergia kontrollálására és az újrakalibrálásra. Ezzel tudjuk például biztosítani, hogy a hónapokkal később jelentkező páciens is hasonló kezelésben részesüljön, mint korábban. Megbízható értékeket kapunk, melyekből következtethetünk az előző kezelések erősségére és módosíthatjuk is azokat.

Miért nem bocsát ki energiát az AURORA kezelőfeje 980nm felett?

A régebbi első, második generációs IPL készülékek általában 550 -1 200 nm hullámhossz közötti tartományban pulzálnak fényt. 980 nm-es hullámhossz felett nagymértékben megnövekszik a bőrben lévő víz fényelnyelő képessége, így ez a sejtekben lévő víz extrém felmelegedéséhez vezet, hő károsodást (megégés) okozhat. Ezeknél a készülékeknél, hogy csökkentsük a megégés veszélyét, különböző technikák elsajátítására volt szükség, mely nagyon megnehezítette a biztonságos gyógykezelést. Az AURORA DSR készülék kezelő fejei nem bocsátanak ki fényt 980 nm felett, ezzel is csökkentve a villanófénnyel működő berendezéseknél tapasztalható égető érzést. A nagyenergia sűrűségű fénnyel bőrfiatalítást (fotorejuvenáció) és szőrtelenítést (epiláció) tudunk végezni.

Az ELOS gépek rendelkeznek-e FDA minősítéssel?

Ezt a minősítést csak a legmagasabb technikai és biztonsági előírásoknak megfelelő készülékek kapják meg az USA-ban. Az Aurora DSR készülék bizonyítottan alkalmas végleges szőrtelenítésre

Van-e radioaktív sugárzó hatása a rádiófrekvenciás sugárzásnak?

Nincs

Milyen mélyen hatol be a villanófény (IPL) ill. a rádiófrekvenciás sugárzás (RF) a bőrbe?

A négy millimétert nem haladja meg.

Ha az ELOS a leghatásosabb technológia, akkor miért nem ezzel működik minden szőrtelenítő, bőrfiatalító készülék?

A világszabadalommal rendelkező cég (Syneron Corp.) nem adja el a szabadalmát.© 2010 szepsegbroker.hu | ELOS technológiáról bővebben
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink