SZAKCIKKEK

Gondolatok a szilikon olajról

Tapasztalataim a szilikon olaj mellékhatásaival kapcsolatosan

2012. április 10. 10:36
Cikkünk szerzője Dr. Jánky György
A látványos és tartós ajaknagyobbításra, ráncfeltöltésre vágyók hölgyek sokkal nagyobb rizikót vállalnak, ha szilikon olajjal töltetik fel ajkukat, arcukat, mint akik pl. hyaluronsavat választanak.


Tartós duzzanat, granulómák a szilikon szájon
Tartós duzzanat, granulómák a szilikon szájon
Sokféle anyagot kipróbáltak már és használnak is ajakvastagítás és ráncfeltöltés alkalmával. A teljesség igénye nélkül felsorolok párat: régebben kollagént, újabban különböző keresztkötésű hyaluronsavakat, saját zsírt, mikroszkopikus műanyagokat, hydrogél polymereket, fascia csíkokat, Goretex szálat és szilikon olajat.

Jelenleg az elfogadott és széles körben használt, számos gyártó által előállított és különféle neveken forgalmazott hyaluronsav tartalmú, előregyártott fecskendőkkel történik az ajakvastagítás (pl. Restylane, Esthelis, Juvederm, Rofilan, Perlane, Teosyal, Skinfill, Dermalive, Viscofill, Stylage, Perfectha, hogy csak párat említsek a Magyarországon engedélyezett feltöltő-anyagokból). Ezekkel az anyagokkal túlérzékenyégi reakció nem, vagy extrém ritkán fordult elő. Azonban a feltöltés előtt pár dologra fel kell hívni az orvos figyelmét: pl.

- autoimmun betegség megléte, vagy előfordulása a családban
- ajak-herpesz
- szalicil-tartalmú gyógyszer rendszeres szedése
- kumarin-származékok szedése
- ismert vérzés-alvadási problémák
- fertőző- és lázas betegségek
-volt-e már más, nem hyaluronsav készítménnyel feltöltés régebben

Amire fel szeretném hívni a volt és leendő páciensek figyelmét az a szilikon olaj.

Torzult ajkak szilikon olaj feltöltés után néhány évvel
Torzult ajkak szilikon olaj feltöltés után néhány évvel

Szilikon-olajHabár a szilikon olaj beinjektálása igen könnyű, szépen eloszlik és azonnal látványos eredményt nyújt, de a beadás után néhány hónappal, évvel gyakran (a hyaluronsavnál sokkal gyakrabban!) zavaró esztétikai problémákat, pl. egyenetlen szájszél, irreális megvastagodáson kívül egészségügyi szövődményeket okoz: gyulladás, krónikus ödéma (un. pisztráng-ajkak), csomók és granulomák kialakulása, majd azok elvándorlása a beadás helyétől, igen erős hegesedés, amely teljesen eltorzíthatja az érintett arcrészletet. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy később a szlikonolaj nem távolítható el a beadás helyéről, csak komoly műtét során.

A tengerentúlon (USA, Kanada) és Nyugat-Európában a szilikon-olaj ajakvastagításra és ránctalanításra nem engedélyezett a ’90-es évek közepétől, de egyes szemészeti beavatkozásra (retina leválás esetében: Adatosil 5000, Silikon 1000) igen. Talán ezért lehetséges, hogy a piacon elérhető néhány fajta szilikon-olaj, amelyek minősége ugyanúgy nagy szórást mutat, mint a mellimplantátumok esetében is megfigyelhető ezt a különbség (lásd PIP implantátumok botránya). A szilikon-olaj nálunk „csak” a nem ajánlott (off-label) kategóriában van esztétikai célból, így alkalmazásuk nem ellenőrzött tevékenység. A gyakorlat az, hogy a szilikon-olaj miatti komplikációkkal a hölgyek legtöbbször nem a beadást végző plasztikai sebészhez fordulnak a bizalom megromlása miatt, hanem egy másik szakorvost keresnek fel gondjukkal, így a negatív eredmények csak a sebész kollégáknál csapódnak le. A súlyos komplikációkat látva az a véleményem alakult ki a szilikon-olajról, hogy alkalmazása sokkal nagyobb rizikót rejt magában, mint ami előnyt nyújt. Úgy vélem, hogy más, lelkiismeretes plasztikai sebész sem ezt a megoldást ajánlja fel a biztonságosabb, hivatalos engedéllyel rendelkező ajak- és ráncfeltöltők alkalmazása helyett.
Igaz, a szilikon olaj ára a hyaluronsav-tartalmú anyagokhoz képest jelentősen alacsonyabb (csak töredéke!!!, kb. 2.000 Ft/ 1 ml, míg pl. a hyaluronsavak 25.000-80.000 Ft/ 1 ml áron elérhetőek), mégis sokan ugyanazon az áron végzik a feltöltést, mintha azt a drágább anyag felhasználásával tennék.

22 éves nő száj-diszmorfiás beteg már 100 alkalommal kért szilikonfeltöltést
22 éves nő száj-diszmorfiás beteg már 100 alkalommal kért szilikonfeltöltést
Gyakorta találkozom magánrendelésemen olyan páciensekkel, akiknek szilikon olajat fecskendeztek be ajakvastagítás, vagy nasolabialis ráncfeltöltés alkalmával.
Legtöbb esetben semmilyen dokumentummal nem rendelkeznek, fogalmuk sincs mivel kezelték, milyen anyagból, mennyit kaptak. Sokan csak a szóbeli információra hagyatkoztak. Általában csak a vizsgálat során derül ki, hogy a csomós, megvastagodott, néha fájdalmas bőrterület alatt valamilyen nem felszívódó anyag van, amelyet a biopsia után a szövettani vizsgálat igazolt, hogy szilikon-granulóma.
Brittany Murphy arca egy elhibázott ajakfeltöltés előtt és után
Brittany Murphy arca egy elhibázott ajakfeltöltés előtt és után
Ezért jómagam minden esetben részletesen tájékoztatom pácienseimet az adott terület korrekciójára alkalmas készítményekről, azok előnyeiről és rizikóiról, és a beavatkozás után a zárójelentésen jelzem a beadott hatóanyag pontos nevét, mennyiségét és jelzem a beadás helyét is.

Javaslom, hogy az ajak- és ráncfeltöltés megkezdése előtt részletesen beszéljék át szakorvosával a beadásra kerülő hatóanyag előnyeit-rizikóit, és minden esetben kérjen írásos dokumentációt a kezelés során felhasznált anyagról! Ez az Ön érdekeit szolgálják! A döntés felelőssége az Ön kezében van!

Dr. Jánky György


SzépségBróker kommentje:


A "tipikus szilikonos szájat" leggyakrabban azok a nők könyörgik ki plasztikai sebészüktől, bőrgyógyászuktól, akik egy bizonyos pszichés betegségben szenvednek, un. testi diszmorfiában (BDD). A diszmorfiás páciensek ugyanis deformáltnak és rondának látják saját, egészséges testüket, ezért törekednek annak túlzott korrekciójára. Egy, a Archives of General Psychiatry című lapban megjelent kutatás szerint ennek oka, hogy a betegek agyműködése jelentősen eltér egészséges társaikétól. Sajnos, ezen nők körében az öngyilkossági hajlam igen magas, 25%.
Talán ebben a testtudatzavaros betegségben szenvedett Brittany Murphy is, aki kissé túlzóan megvastagítatta ajkait 27 évesen, és igen korán, 32 évesen halt meg eddig nem bizonyított ok miatt...

Bizonyára minden laikusnak feltűnik, hogy az alábbi képen látható Kristina Rej irreális ajaknagyobbítását nem kell azonosítani a dohányzó ráncok eltüntetésének és az ajakszélek kiemelésének esztétikai céljából végzett ajakvastagításokkal. Ezek a beavatkozások a környezet számára nem feltűnőek, viszont egy fiatalos, harmónikus arcot nyújtanak.

Az amerikai hölgyek csupán 36%-a elégedett a szilkon olajjal történt ajaknagyobbításával- lásd a véleményeket itt!
© 2010 szepsegbroker.hu | Gondolatok a szilikon olajról
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink