SZAKCIKKEK

Csábító hangok

Lehet, hogy hangképzésre kellene járnia az edzőterem helyett?

2013. október 27. 09:00
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A magabiztos hangú, magasabb hangszínű nők vonzóak a férfiak számára


Csábító hangok 1.kép

Búgó hangú csábításokAz ókori görög csodálatos hangú, de gyilkos természetű szirénektől kezdve Karádi Katalin színésznőig, a művészek és a szerelmesek rég felfedezték az emberi hang vonzerejét. De a tudósok csak most figyeltek fel arra, hogy milyen szoros kapcsolat van a hang és a vonzalom között. Friss kutatásokból többek között arra derült fényt, hogy a férfiak általánosságban a magasabb hangszínű hölgyeket kedvelik, míg a nők mély hangú párra vágynak – de nem túl mélyre, és az is segít, ha kedves dolgokat mondanak.
Mint ahogy minden kamasz fiú tudja, a hang, a hajvonalhoz hasonlóan a kor előrehaladtával folyamatosan változik, és ezek a változások kedvezőbbé tehetik, vagy éppen ronthatják az illető megítélését az ellenkező nem fülében. Példaként megemlíthetjük, hogy a női hang az ovuláció alatt, a legtermékenyebb időszakban a legvonzóbb, míg a menstruáció alatt a legkevésbé. Ráadásul a magabiztos hang attraktív is egyben.
De ez a dolog sokkal mélyebbre nyúlik a hangszínnél. Mind a férfiak, mind a nők megdöbbentő pontossággal képesek hangszóróból jövő hangokat a beszélőkről készült fényképekkel összepárosítani (az esetek 75%-ában). Az attraktívnak vélt hang tulajdonosai, más vonzó tulajdonságokkal is rendelkeztek, úgymint a széles váll a férfiaknál és a vékony derék a nőknél. A vonzó hangú nők és férfiak több szexuális partnert tudtak felmutatni, derült ki a kutatásból. No, de mitől függ a hangszínünk?

A nők mély hangszínű párra vágynak
A nők mély hangszínű párra vágynak

Mitől függ a hangmagasság és a hangszínA hang magasságát a rezgések száma határozza meg. A kisebb gégéjű és rövidebb hangszalagúak (kisgyermekek és a nők) hangja vékonyabb. Serdülőkorban a fiúk gégéje erőteljesebben megnő, így hangszalagjaik is hosszabbak, szélesebbek és vastagabbak lesznek, hangjuk mélyebbé válik. A nőké is mélyül, csak kevésbé. A hang színezetét az alaphanghoz csatlakozó ún. felhangok szabják meg.
Ugyanaz az erősségű és magasságú hang más ember szájából egészen másképp hallatszik, és nagymértékben függ a testalkattól is. Az alaphangot a garat-, a száj- és az orrüreg formája és nagysága is alakítja. Az orrmelléküregek elágazó üregrendszere pedig mindenkinél másképp rezonál és mindezek legkisebb eltérése is módosítja a hang színezetét.

Néhány érdekes megfigyelés az énekhangokrólA tenor hangú férfi általában alacsonyabb, zömök testalkatú, mellkasa széles, a nyaka vastag és rövid. Hangszalagjai rövidebbek és szélesebbek, rezonanciaüregei szűkek.
A basszus hangú férfi magas termetű és rendszerint testes. Hangszalagjai hosszúak és keskenyebbek, rezonanciaüregei nagyobbak és tágasabbak.
Mindezek ismeretében érdekes lenne megvizsgálni, hogyan változik meg ez a viselkedés az egyre növekvő létszámú online ismerkedők körében. De ha hang valóban ilyen fontos paraméter, talán nem sms-ben vagy e-mailben kellene megbeszélni az első randikat, és konditerem helyett inkább hangképzésre kellene járni.
Mi a helyzet veled – meg tudod mondani, hogy vonzónak tartanál-e valakit, pusztán a hangja alapján?

Szépségbróker kommentje: A cikk elejével vitatkoznék, hisz a férfiak számára a mély hangszintű nők talán még erotikusabban hatnak, mint a magas hangszínű nők. Talán ennek van némi szociológiai magyarázata is, hisz az ókori görögök a nőies nőket istenítették, míg a mai férfiak az erősebb karakterű, magabiztosabb, férfias nők bűvkörében érzik magukat biztonságban.
Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy a magas hangszínű férfiak nem csak elbizonytalaníthatják, hanem ki is ábrándíthatják magukból a nőket. Szerencséjükre a társadalom kitermelte azt a női csoportot, akik szeretnék megmenteni a már szinte nőies hangszintű „erősebb nemet”. Ez is csak egy bizonyíték arra, hogy a genetikusan determináltnak hitt nemi ösztöneinket a környezeti, társadalmi szokások milyen mértékben képesek deformálni.
De a XXI. századunkban mindenre van megoldás, ha nagyon elégedetlen hangszínével, de nincs több hónapja a hangképző órákra, akkor egy speciális fül-orr-gégészeti nagyműtéttel meg is oldható a dolog. A műtéti megoldás lehetőségéről kérdezze szakemberünket, Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégészt!

Forrás: www.ozy.com/resolved, www.aula.lapunk.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Csábító hangok
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink