SZAKCIKKEK

A panthenol gyógyítja, hidratálja és revitalizálja a bőrt

A panthenol a bőr vízmegkötő képességének javításával késlelteti az öregedést

2014. november 21. 09:20
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Újabb vizsgálatok igazolták, hogy a panthenol vízmegkötő és sejtmegújító hatása miatt a ráncok kialakulása késleltethető.


A panthenol gyógyítja, hidratálja és revitalizálja a bőrt 1.kép

Hidratálás panthenollalAzt már régóta tudjuk, hogy a hámsérült bőr ápolására vagy a háztartási szerek okozta bőrirritációra kiválóak a panthenol tartalmú krémek és kenőcsök. Újabb vizsgálatok azonban azt is igazolták, hogy a panthenol időszakosan alkalmazott, rendszeres (naponta kétszer, 2-4 héten át) használatával az arcbőr vízmegtartó képessége növekszik illetve a bőrregeneráló, sejtmegújító hatás miatt a ráncok kialakulása késleltethető. E hatásmechanizmus egyik legvalószínűbb oka, hogy a pathenol egy

szivárgásmentes védőréteget képez

a bőr külső felszínén és így csökkenti az arcbőr vízveszteségét, a másik ok a panthenol

gyulladáscsökkentő

hatásában rejlik.

A leggyakoribb bőröregítő hatások, az UV sugárzás, a bőrszárazság, különféle bőrirritációk és a gyulladás. A panthenol használata javítja a bőr barrier funkcióját, csökkenti a gyulladást, hidratál így megelőző hatással bír a bőrt öregítő folyamatokkal szemben. Öregedés gátló hatását bizonyítja, hogy a fibroblasztok (a fibroblasztok felelősek a kötőszövet kialakításáért) proliferációjának növelésével, a bőr középső rétegében képződőráncok számát is képes csökkenteni. A fibroblasztok aktiválásával a bőr mátrix minden eleme, így pl. a kollagén és elasztin szintézis is fokozódik, ezek együttes hatásaként pedig a bőr szerkezete javul és az apróbb ráncok kisimulnak.
A panthenol gyógyítja, hidratálja és revitalizálja a bőrt 2.kép

Mit kell tudni a panthenolrólA panthenol, más néven B5 provitamin, D-panthenol, dexpanthenol. A dexpanthenol a B vitaminok csoportjába tartozó biológiailag aktív alkohol, ami pantoténsavvá alakulva a koenzim A (CoA) fő alkotó eleme. A koenzim A (CoA) fontos szerepet játszik a szénhidrát-, zsír-, és fehérje anyagcserében és elengedhetetlenül szükséges a bőr és nyálkahártyák regenerációjához. A pantoténsav napi adagja kb. 5 mg, megtalálható a tojásban, májban és az élesztőben. Hiánya bőrgyulladást, hajhullást, mellékvese károsodás okoz. Leggyakoribb felhasználási módja a haj- és bőrápoló termékekben fordul elő. A helyileg alkalmazható panthenol készítmények koncentrációja 0,5% és 5 % között mozog, pozitív hatása észlelhető 1%-os koncentrációban is. A panthenol készítmények jól tolerálhatóak, minimális bőrirritáció vagy túlérzékenység ritkán tapasztalható.

Forrás: http://www.smartskincare.com/© 2010 szepsegbroker.hu | A panthenol gyógyítja, hidratálja és revitalizálja a bőrt
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink