SZAKCIKKEK

Visszaélünk a hidratáló készítmények használatával

A hidratálók túlzott használata érzékenyíti és öregíti a bőrt

2015. július 02. 11:04
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A bőr elvékonyodásának oka a hidratálókkal való visszaélés


Visszaélünk a hidratáló készítmények használatával 1.kép

Hány éves kortól ajánlott a hidratáló készítmények használata?A kor előre haladtával bőrünk egyre szárazabbá válik, melynek oka a szaruréteg nedvesség tartalmának megváltozása. Míg a szaruréteg nedvességtartalma fiatalon nagyjából 13% (gyermekek bőrére jellemző érték), az 40 év felett 7%-ra csökken. Amikor szaruréteg saját zsírjainak termelődése csökken, a bőr dehidratálttá válik. Mivel a faggyúból származik az NMF (Természetes Nedvesítő Faktor) egy nagyon fontos eleme, a zsírtermelés csökkenésével a bőr kevesebb nedvességet tud megkötni és egyre többet veszít. A sejtek ilyenkor összezsugorodnak, a bőr szárazzá, érdessé válik és megjelennek a ráncok is. Egy könnyű, O/V (olaj a vízben) hidratáló emulzió már 20 éves kortól kezdődően arra szolgálhat, hogy a bekövetkező párolgást ellensúlyozza a bőr állapotától függően.
Azokon a területeken, ahol a faggyúmirigyek ritkábban fordulnak elő, mint pl. a szemek környékén, már a húszas éveink közepétől gondoskodnunk kell különleges ápolásról.
Visszaélünk a hidratáló készítmények használatával 2.kép

Hidratáló hatást fokozó vízmegkötő anyagokA bőr víztartalmának pótlására alkalmazott készítmények általában O/V keverékek, melyekben a vizes fázisú alkotóelem dominál. Például olyan természetes nedvességmegkötő faktorokra (NMF), mint például a karbamidra, egyes aminosavakra, a tejsavra, vagy a magas vízmegkötő képességgel bíró hialuronsavra és a kollagénre gondoljunk. A hialuronsav rendkívül hatásos nedvesítő és vízmegkötő anyag, míg a kismolekulájú hialuronsav képes behatolni a bőrbe, addig a nagymolekulájú egy védő, nedvesítő filmréteget képez a bőrön. Nagyon hasznos olyan hatóanyag komplexek felhasználása is, melyek összetételükben hasonlítanak az NMF-hoz, ilyenek például a cukor komplexek és a gyapjúzsír-származékok. A növényi hatóanyagok közül különösen az aloe vera emelhető ki, amely a hidratáló készítményekben sokoldalúan hasznosítható alapanyag.
Természetes anyagok közül a citozan (a kagylós rákok kitinpáncéljából) és a karnauba viasz (a karnauba pálma levéllemezeiből) filmképző tulajdonsággal rendelkeznek és csökkentik a bőr ún. transzepidermális vízveszteségét.
A természetes hidratáló elemek tehát a bőrben található lipidekkel együtt fontos szerepet játszanak a bőr egészségének és fiatalságának megőrzésében és hasznos összetevői a kozmetikumoknak.
A hidratálók túlzott használata érzékenyíti és öregíti a bőrt
A hidratálók túlzott használata érzékenyíti és öregíti a bőrt

Mennyi nedvességet tartalmazhat egy hidratáló krém?A hidratáló O/V emulziókban általában a víztartalom (aqua) áll az első helyen az összetevők felsorolásában. Egy nappali krém, akár 70 % vizet is tartalmazhat, azonban a hidratálás hatékonysága nagyban függ a vízmegkötő anyagok minőségétől, ugyanis a víz gyorsan elpárolog, ha nincs, ami megkösse.

A napsugárzás különbözően hat a bőrre
A napsugárzás különbözően hat a bőrre

Hidratáló krémeket csak mértékkel!A jelenleg ismert és alkalmazott bőrápolási technikákkal az a probléma, hogy csak a bőrfelszín állapotával törődik. A különféle reklámokkal jól megtámogatott, „hatásos” öregedés-gátlókat tartalmazó készítmények ugyan átmenetileg enyhítik a panaszokat, de hatásuk tudományosan egyáltalán nem bizonyított. Az igazi megoldást az olyan készítmények jelentik, amelyek az életkor és az egyéni bőrállapot függvényében sejtszintű változásokat hoznak létre.
A hidratáló termékek káros mellékhatásai az előzetes tudást nélkülöző és nem megfelelő használatból adódnak. A nem megfelelő használattól a bőr legkülső rétege elvékonyodik (törékennyé válik), már elpusztult felszíni keratocyták halmozódnak fel (fakó, érdes bőrfelszín, akne szerű képletek), a bőr barrier funkciója leromlik (érzékenység, kiszáradás, gyulladás). A leromló fibroblast aktivitás miatt kevesebb természetes hidratáló faktor (natural moisturiser factor=NMFs) és glükózaminoglikán (GAG) termelődik ez okozza a bőrkiszáradását . Ráadásul ezek a termékek gyakran tartalmaznak színező és illatosító adalékanyagokat, amelyek irritálhatnak és fényérzékenyíthetnek. A hidratálók vizet, lipideket és fehérjéket tartalmaznak, ezek aránya határozza meg fajsúlyukat és a vízzáró képességüket. A páciensek általában könnyű, vizes bázisú termék használatával kezdik, és a termékhez való hozzászokáshoz akár három hét is elegendő. A bőr feszülő érzése, amit a zuhanyból kilépve tapasztalnak, és az azonnali újra hidratálás igénye még jobban megerősíti ezt. Ahogy a sejtek egyre inkább a mesterséges víz, lipid és fehérje forrásra támaszkodnak, ellustulnak, és idővel vaskosabb, olajos alapú termék válik szükségessé.
Így a nem megfelelően használt, vagy nem a bőr problémájához igazodó készítményekkel nem javítunk, hanem inkább rontunk annak állapotán.

Visszaélünk a hidratáló készítmények használatával 5.kép

A napsugárzás különbözően hat a bőrreNapozáskor, UV sugárzás hatására olyan sejtszintű változások következnek be, ami gyulladásos folyamatokat indukál a bőrben és DNS károsodást okoz. Ennek következménye lehet a száraz, ernyedt, ráncos, dehidratált bőr. A bőr saját védekező rendszerét megerősítve, fényvédők – különösen ásványi fényvisszaverőket tartalmazók – használatával sokat tehetünk bőrünk egészsége érdekében.

Érzékeny, rozáceás bőr ápolásaAz érzékeny, rozáceás bőrnél szigorúan tilos irritáló anyagokat (természetes vagy mesterséges illatanyagok, színezékek, denaturált alkohol) használni. Szükség van viszont gyulladáscsökkentő, hidratáló összetevőkre, és természetesen antioxidánsokra. Kozmetikai termékeknél kerülendők az olajos és vazelin alapú krémek, mert a faggyúmirigyek kivezető nyílásának eltömítésével csak fokozzák a gyulladás kialakulását.
Ideálisak azok a termékek, amelyek a hidratáló hatáson túl erősítik a hajszálerek falát, csökkentik a pirosságot, visszaállítják a bőr védekező rendszerét (pl. a glukonolakton tartalmú készítmények) és védenek a nap káros sugaraival szemben. A frakcionált melanint, antioxidánsokat és természetes ásványi fényvédő anyagokat tartalmazó készítmények hatásosan gátolják a napozás miatt kialakult gyulladásos folyamatok, pirosság kialakulását és széles spektrumú UVA/UVB tartós védelmet nyújtanak erős napsugárzás esetén is.

A vitamin (retinol) a legfontosabb bőrmegújító hatóanyagAz A vitamin (retinol) az egyik leghatékonyabb bőrregeneráló és bőrmegújító hatóanyag, amit számos kozmetikai készítményben alkalmaznak. Képes megújítani a bőr felszínét és kis molekulamérete miatt a hámrétegen átjutva a bőr alsóbb rétegeiben aktiválja a bőrsejtek osztódását és helyreállítja eredeti működésüket.
Az A-vitamin jótékony hatása a rozácea kezelésében és karbantartásában felbecsülhetetlen. Visszaállítja a bőr védő funkcióját, vastagítja a felső hámréteget, növeli a bőr toleranciáját, szabályozza a bőr hámlását azáltal, hogy a bőr külső rétegét rugalmasabbá teszi, csökkenti az akne szerű kiütések megjelenését és a pigmentációt, elősegíti az érképződést, késlelteti az öregedést, elősegíti a hidratációt, csökkenti a pórusok méretét, és elősegíti a kollagén/elastin/NMF/GAG termelődését. A rozácea terápiás szakaszában retinolsav használandó.

Az egészséges bőr tehát nem egyszerűen a betegség hiánya,
hanem az bőr minden rétegének, összes sejtjének harmonikus működését jelentő fogalom.Forrás: www.prime-journal.com© 2010 szepsegbroker.hu | Visszaélünk a hidratáló készítmények használatával
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink