SZAKCIKKEK

Csodatevő földieper

Az eper antioxidáns kapacitásának pozitív egészségügyi hatásai

2012. május 07. 14:31
Gulyás Gabriella Anna
Nem csoda ha az epret, természetes szív alakja és mély piros színe miatt gyakran hozzák összefüggésbe a szívügyekkel. Talán nem sokan tudják, hogy Vénuszt, a szerelem istennőjét szimbolizálja, és afrodiziákumként tartják számon. A legenda szerint ha elfelezünk valakivel egy epret, az illető a vonzalmunk tárgyává fog válni.


Csodatevő földieper 1.kép

Eper szív- és érrendszeri hatásaiNoha senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mekkora mennyiségű eper vezet az ideális kapcsolathoz, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a gyümölcs jelentős szerepet játszik szívünk egészségének megőrzésében. A Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint azoknak a résztvevőknek akik a legtöbb epret fogyasztották a kísérlet során, volt a legalacsonyabb koleszterinszintjük valamint a vérvizsgálat lényegesen kevesebb C-reaktív fehérjét mutatott ki, ami a szervezet gyulladásos elváltozásainak mértékét jelzi. Egy másik kutatás fényt derített a tényre, hogy a rendszeres eperfogyasztók vérnyomása alacsonyabb, mint azoknak, akik száműzték a gyümölcsöt az étrendjükből. Ráadásul az eper rendkívül jó kálium-forrás, ami segít szabályozni a szervezet elektrolit szintjét, csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A gyümölcs folsav, vas illetve C-vitamin tartalma szintén hozzájárul szívünk megóvásához.

Eper az agyat is fiatalon tartjaAz egészséges szív egészséges agyat eredményez, hiszen az agysejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a szív- és érrendszer által szállított tápanyagok. Az eperben lévő számtalan tápanyag védelmet nyújt az oxidatív károsodás ellen, ami rontja az agyi funkciót. Egy az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint az eper segít megelőzni az öregedéssel járó mozgási és értelmi képességek csökkenését.

Az eper szerepe a rák és a gyulladások megelőzésébenAz eddigiekben említett tápanyagok az epret hatékony rák elleni harcossá is teszik. Az antocianinok, a színanyagok, amik a gyümölcs jellegzetes bíbor árnyalatát adják, erőteljes antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabadgyökök által okozott károktól, ezáltal csökkentve a rák kialakulásának kockázatát. Az eper antioxidáns tartalma alapján harmadik helyezett lett a gyümölcsök rangsorában ezer étel közül, az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint. Egy az idősek körében végzett kutatás kimutatta, hogy az epret gyakran fogyasztóknál háromszor kisebb a rák kialakulásának esélye, mint az epret nem evő társaiknál.
Az antocianinok gyulladásgátló tulajdonságaikról is ismertek. Működésük nagyon hasonló az erre a célra gyártott gyógyszerekéhez, blokkolják a COX (ciklooxigenáz) enzimek aktivitását. Azonban az epernek, ellentétben ezekkel a készítményekkel, nincsenek káros mellékhatásai. Ez ideális választássá teszi azok számára, akik reumatikus ízületi gyulladásban és kapcsolódó betegségekben szenvednek.

Csodatevő földieper 2.kép

Eper, mint szépség-elixírEgészségünkre gyakorolt számtalan pozitív hatása mellet segíthet szépségünk megőrzésében is. Egy csészényi szeletelt eper annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár narancslé, és ez a vitamin elengedhetetlen kellék ahhoz, hogy fenntartsuk bőrünk kötőszövetének feszességét. Más szavakkal, az eper segít, hogy bőrünk telt és egészséges maradjon, valamint távol tartja a ráncokat. Talán ezért lehet, hogy Madame Tallien, a napóleoni Párizs társasági életének vezető személyisége, ragaszkodott ahhoz, hogy megmártózzon 10 kilogrammnyi eperpép levében.
Az eperpép 5 percig a fogakon hagyva fogfehérítő hatású. Ugyanilyen hatást fejt ki a bőrön is, vagyis világosítja az arcbőrt.

Ezernyi előnye után nem csoda, hogy még a pezsgőspohár alján vagy koktélként fogyasztva is kifejti jótékony hatását. Sőt, kutatók kiderítették, hogy az alkohol 30 százalékkal fokozza az eper természetes antioxidáns kapacitását és növeli az erejét a szabadgyökök elleni harcban. Miért nem mondunk mindjárt pohárköszöntőt az eperre és az egészségünkre?
© 2010 szepsegbroker.hu | Csodatevő földieper
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink