SZAKCIKKEK

Kell-e félnünk az altatástól?

Minden, amit a műtét alatti altatásról tudni lehet

2010. augusztus 12. 17:34
Szépség Bróker
Általános tapasztalat, hogy az érzéstelenítésben, altatásban végzett műtétek előtt minden emberben munkál a bizonytalanság, esetenként félelem. Az altatóorvossal folytatott előzetes beszélgetésből általában kiderül, hogy nem annyira a műtéttől, sokkal inkább az altatástól, érzéstelenítéstől tartanak.


Kell-e félnünk az altatástól? 1.kép
Az aneszteziológia (érzéstelenítés) a sebészet fejlődésével alakult ki, és vált önálló tudománnyá. Segítségével az egyre bonyolultabb, nagyobb fájdalommal járó műtéti technikák során is elérhető, hogy minél kevesebb fájdalmat szenvedjenek el a páciensek.

A szakemberekAz aneszteziológus szakorvosok speciális képzésük során nem csak a munkahelyükön, hanem nagy oktatóintézetekben előbb felügyelettel, később önállóan végzett beavatkozások révén sajátítják el az érzéstelenítés minden típusát. Ma már olyan technika is elérhető számukra, melynek segítségével számítógép által vezérelt babán próbálhatják ki tudásunkat, bővíthetik ismereteinket.
A műtőben segédkező aneszteziológus asszisztensek szintén speciális képzésben részesülnek, és tökéletesen ismerik a használt gyógyszereket, technikákat.

Az altatás folyamataA műtét előtti kivizsgálás során az aneszteziológus orvos kikérdezi a beteget, mert minden állapotjellemző, (szedett gyógyszerek, korábbi betegségek, altatások lefolyása, az esetleges gyógyszerérzékenység, stb.) ismerete szükséges ahhoz, hogy a beteggel együtt felelősséggel tudjon dönteni a műtéti érzéstelenítésről. Az altatóorvos ezt követően, a tervezett műtét ismeretében javaslatot tesz a lehetséges műtéti érzéstelenítésekre. Az alapos felvilágosítás után egyeznek meg közösen a narkózis típusában (néhány nagy műtét esetében sajnos nincs választási lehetőség, amikor az izmokat el kell lazítani).

A szükséges vizsgálatok (EKG, labor, stb.) még a kórházba való befekvés előtt megtörténnek. A felvétel után, a műtét előtt történik még egy ellenőrző vizsgálat, felmérendő, hogy történt-e a beteg állapotában valamilyen változás az előzetes vizsgálat óta. Ugyanekkor ellenőrzik az előzetesen kért vizsgálatok eredményét is. Ekkor beszélik meg a szükséges előkészítés folyamatát is a beteggel (étel- , ital- és gyógyszerfogyasztás a műtét előtt.)
A műtét reggelén nyugtató gyógyszer-kombinációt, és szükség esetén infúziót kap a beteg.
A műtőben az adatok ellenőrzése után kerül sor a vénabiztosításra és infúzió bekötésére, - ha eddig még nem történt meg -, valamint az ellenőrző műszerek felhelyezésére. Az altató személyzet a munka-folyamatokat kommentálva segít csökkenteni a beteg szorongását, és bizalmi légkört kialakítani az altatásig.

Az érzéstelenítési technikákról, és az aneszteziológus szakorvos-beteg kapcsolatról bővebben itt olvashat. >>

Forrás: weborvos.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Kell-e félnünk az altatástól?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink