SZAKCIKKEK

Ambuláns és egynapos sebészet

Az engedélyezett beavatkozások köre bővült, a szabályozás szigorúbb lett.

2010. augusztus 24. 10:50
Szépség Bróker
Az ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozásokat miniszteri rendelet szabályozza. Ennek célja az, hogy a betegek ellátása a lehető legnagyobb biztonságban, szakmailag kifogástalanul történjen.


Ambuláns és egynapos sebészet 1.kép
Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban találkoztunk az egynapos sebészet kifejezéssel. El kell azonban különítenünk az ambuláns sebészet és az egynapos sebészet fogalmát. Az egynapos sebészet köre lényegesen nagyobb, mint az ambuláns sebészet.

Az ambuláns sebészeti beavatkozás olyan – többnyire terápiás, de akár diagnosztikus - sebészeti tevékenység, amely nem igényel alapos és részletes kivizsgálást, a beteg a beavatkozást követő rövid megfigyelés után otthonába bocsátható, nem igényel kórházi ellátást.

Az egynapos sebészeti beavatkozás ugyancsak sebészeti jellegű terápiás vagy diagnosztikus eljárás, azonban részletes előzetes kivizsgálást igényel, esetenként a belgyógyász és az altatóorvos igénybevételével. A beavatkozás után a beteg 24 órán keresztül szakfelügyeletet igényel, melyet egy erre a célra kialakított megfigyelőben (fektetőben, őrzőben) tölt el.


Az ambuláns sebészet keretei között elvégezhető beavatkozások jelentős részét hazánkban a sebészeti szakrendelőkben eddig is elvégezték (tályogfeltárás, benőtt köröm műtét, bőrkimetszés, bőrvarrat, kisebb plasztikai beavatkozások: női intim plasztika, fülkorrekció, szemhéjplasztika, szövetmintavétel nyirokcsomóból, végbélrepedés, kizárt aranyeresség műtéte, végbéltükrözés, polipeltávolítás stb.)

Korábban az ambuláns sebészet feltételei nem voltak szigorúan szabályozva. Mára az engedélyezett beavatkozások köre bővült, ugyanakkor a szabályozás szigorúbb lett. Így az orvos csak a kellő jártasság megszerzése után, a szakvizsgát követő öt év elteltével végezheti a beavatkozást.

Az egynapos sebészet bár az 1970-es évek elejétől világviszonylatban terjedőben van, de hazánkban ezen a területen még jelentős lemaradás észlelhető a nyugat-európai és tengerentúli gyakorlathoz képest. Ennek oka, hogy a személyi és tárgyi feltételeknek nem könnyű eleget tenni, és az adminisztratív kötelezettségek is meglehetősen bonyolultak a szigorú szabályozás miatt. Ez azonban egyben a betegek nagyobb biztonságát is jelenti.

Kik végezhetnek ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozást?
Kik vehetik igénybe ezeket a beavatkozásokat?
Miért jobb az ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozás a hogyományosnál?

A válaszokat a cikk folytatásában találja ITT. >>>


Forrás: Weborvos.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Ambuláns és egynapos sebészet
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink