SZAKCIKKEK

A kancsalság szexi?

Sztárok apró szépséghibával

2014. február 28. 16:08
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Domsa Patrícia, Dr. Szabó Judit Anna
A sztárok kancsalságukat védjegyükként, előnyükre használják fel. Egyébként is sok esetben csupán "optikai csalódás" áldozatai vagyunk a rivaldafényben tündöklő sztárok kancsalságának megítélésénél.


A kancsalság szexi? 1.kép

Mutasd a szemed, megmondom ki vagy!Amikor beszélgetünk valakivel, általában a szemébe nézünk, ezzel jelezve, hogy figyelünk rá, érdekel, amit mond. Szemünk, tekintetünk sok mindent elárul rólunk. Az ázsiai kultúrkörben elsősorban a szem formáját vizsgálják az emberek, ebből, illetve a két szem egymáshoz való elhelyezkedéséből vonnak le következtetéseket a másik jelleméről. A szemkontaktus elmaradása minden kultúrában zavart okozhat a kommunikációban. Ennek oka lehet félénkség, őszintétlenség, de lehet, hogy beszélgetőtársunk csak szépséghibáját, például kancsalságát igyekszik elkendőzni. Akadnak azonban olyanok is, akik ezt az apró hibát nagyon is szexisnek találják, és nem korrigáltatják. A kancsalság tényleg szexi?

Marty Feldmann
Marty Feldmann

A kancsalság betegség vagy szépséghiba?A kancsalság azt jelenti, hogy a két szem nézővonalai nem párhuzamosak. A kancsalság lehet befelé térő, kifelé térő, de akár függőleges is. A befelé térő kancsalság általában kisgyermek kortól jelen van, sokszor szemüvegességgel jár együtt. A kancsalság nem jelenti egyértelműen, hogy a kancsal szem látásélessége rosszabb, vannak olyanok, akik két szemüket felváltva használják, hol az egyikkel, hol a másikkal kancsalítva. Ha pici a kancsalsági szög, a befelé térő kancsalság valóban kölcsönözhet valamiféle szexi játékosságot a tekintetnek. Nagyobb kancsalsági szög esetén ez azonban már nem igaz, nehéz megítélni, kancsal beszélgetőtársunk tekintési irányát, nem tudjuk pontosan értelmezni, minket néz-e, vagy kancsal szemével valahová a hátunk mögé tekint. Mivel a szemkontaktus a nonverbális kommunikáció egyik legfontosabb eleme, így félreértelmezhetjük a másik jelzéseit, helytelen következtetéseket vonva le mondanivalójáról, vagy akár ő magártól is. A kifelé térő- és a függőleges kancsalság még torzítóbb, szétdúlhatják az arc harmóniáját. Mindezek ellenére, ha valaki kancsalságával együtt érzi jól magát a bőrében, a műtét gondolatát hiba volna ráerőltetni. Lehet, hogy magánemberként így teljesedik ki – társa így szeret bele -, színészként pedig ez az apró hiba védjegyévé is válhat – gondoljunk Marty Feldmannra (kifelé kancsalított), vagy akár Szarvas Józsefre. A kozmetikai célú kancsalság ellenes műtét minden esetben a beteg szándéka szerint, az ő kérésére kell, hogy történjen!

Paris Hilton
Paris Hilton
A kancsalság korrekciója minden életkorban lehetséges. Az esztétikai problémát okozó kancsalság korrekciója növeli a beteg önértékelését, ezáltal javítja az életminőséget. Az arc kozmetikai státuszának helyreállítása ezért épp úgy javallatát képezheti a műtétnek, mint a kettőslátás megszüntetése. A kancsalság ellenes műtétek tervezése ugyan időnként jelent némi kihívást az operatőrnek, kivitelezésük azonban nem bonyolult, a beteg szempontjából pedig nagyon alacsony kockázattal jár. Mivel ezek nem szemmegnyitó műtétek, annak a valószínűsége, hogy a műtét kapcsán a szemgolyó szövetei károsodjanak, alig éri el egy közúti baleset kockázatát.
Néha az egészséges szeműek is kancsalítanak néhány pillanat/perc erejéig, főleg kimerültség, fáradság esetén.
Különösen a gyermekkori, befelé térő kancsalság korrekciója után előfordul, hogy később. felnőtt korban egy fárasztó munkanap, vagy némi alkohol fogyasztása után a szem időlegesen -akár néhány pillanatra is- újra kancsalít.

Barbra Streisand
Barbra Streisand

Még a szemük sem áll jól


Mégsem kancsalok...

Vannak olyan színésznők, hírességek, akiknek kusza tekintete különösen egyedivé, szexissé teszi őket, ilyen például Paris Hilton, Lucy Liu, Barbra Streisand vagy akár Oroszlán Szonja vagy Eszenyi Enikő is. Tény, hogy a rivaldafényben és a vásznon lévő sztárok esetében kritikusabb az ember, illetve optikai csalódás miatt látja kancsalnak, mint esetében.
Lucy Liu
Lucy Liu
Szakértő szemorvosunk, Dr. Domsa Patrícia megnyugtatott minket, hogy pl. Lucy Liu nem tekinthető orvosi szempontból kancsalnak, hisz ázsiai származása miatt az azokra jellemző arckarakterrel rendelkezik, vagyis a széles orrgyöke kitakar egy sarló alakú sávot a szem fehérjéjéből, ezért „úgy néz ki, mintha kancsal lenne”. Ellenben Lucy Liu nézővonalai párhuzamosak,tehát őt teljesen egészséges szemállású színésznőnek tekinthetjük. Az ázsiai származásúak ”kancsal” tekintetének optika oka a következő…

De miért is ennyire fontos számunkra a másik ember pillantása?A szem, vagyis a tekintet a testbeszéd egyik legfontosabb kifejező eszköze, mely megmutatja pillanatnyi állapotunkat, érzéseinket és úgy tűnik, hogy a szavakkal ellentétben a szemünk az, amelyik nem tud füllenteni.
© 2010 szepsegbroker.hu | A kancsalság szexi?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink