SZAKCIKKEK

Mágikus szemek

A szem szivárványhártyáján lévő limbális gyűrű növeli a vonzerőt

2012. december 29. 12:07
Gulyás Gabriella Anna
A csábítás egyik fő fegyvere mindkét nemnél a tekintet. Felmérések szerint a női arcon a férfiak többsége először a szemeket nézi meg.


Mágikus szemek 1.kép

De milyen szerepe lehet a szemnek a párválasztásban?Az emberi szem nem csupán látószerv, hanem fontos információk hordozója az egészségünkkel, lelki állapotunkkal, személyiségünkkel kapcsolatban. Az emberi arc olyan szociális funkciókban játszik szerepet, mint a non-verbális kommunikáció, érzelmek, vágyak kifejezése. Egy vonzó szempár érdeklődést, bizalmat kelt. Figyelemfelkeltés szempontjából a legnagyobb szerepet a szem körüli régió, pontosabban az arc egyediségének egyik kifejezője, a szem kapja, mivel rendkívüli változatosságot mutat, mind a forma, nagyság, szín, valamint a két szem közti távolság tekintetében.

Mágikus szemek 2.kép
Biztosan sokan emlékeznek a National Geographic Magazin címlapján szereplő afgán lányra, akit afgán Mona Lisaként is emlegetnek. Különleges szeme sokakat megigézett.
Darren Peshek (Kalifornia Egyetem) és kollégái az afgán lány szeméhez hasonló jelenséget, a szivárványhártya és az ínhártya találkozásánál gyakran előforduló sötétebb színű gyűrűt az un. limbális gyűrűt tették vizsgálatuk tárgyává. Arra kerestek választ, hogy ennek a különös kontúrnak milyen szerepe van a vonzerőben.
A szivárványhártya színét a benne található festékanyag pigment tartalma és elrendeződése határozza meg, ezeket pedig örökletes tényezők befolyásolják. Nincs két egyforma szem.
Mágikus szemek 3.kép

Limbális gyűrűA vizsgálat tárgyát képező limbális gyűrű - amely tehát a szem fehér része, az ínhártya (sclera) és a szivárványhártya (iris) találkozásánál látható - szélessége és átláthatósága az iris festéktartalmától valamint ennek az optikai régiónak egyéb tulajdonságaitól függ. Az életkor előre haladtával a szivárványhártya körüli limbális gyűrű egyre halványabbá válik, ezért a fiatalság és az általános egészségi állapot jelzőjének is tekinthető.

A kutatók a vizsgálat első felében olyan férfi és női arcképeket mutattak mindkét nem résztvevőinek, amelyeken világos szemű alanyok voltak láthatók sötét kontúrú szemgyűrűvel. A vizsgálat második felében számítógép segítségével eltávolították (retusálták) a képeken szereplők szemgyűrűjét, majd a fotókat ismét megmutatták a kísérletben résztvevőknek. Mind a nők, mind a férfiak szignifikánsan vonzóbbnak tartották a szemgyűrűvel rendelkező arcokat.

Nincs túl sok adat a limbális gyűrű előfordulási gyakoriságáról, sem annak vonzerőt növelő hatásáról, a kutatók saját vizsgálatuk alapján azt feltételezik, hogy ez a különleges karika a párválasztás egyik fontos tényezője is lehet.

Forrás: Peshek, D., Semmeknejad, N., Hoffman, D., & Foley, P. (2011). Preliminary evidence that the limbal ring influences facial attractiveness. Evolutionary Psychology, 9(2), 137-146.
© 2010 szepsegbroker.hu | Mágikus szemek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink