SZAKCIKKEK

Hány éves a napszemüveg?

Mióta használunk napszemüveget szemünk védelmében?

2013. augusztus 01. 09:29
Gulyás Gabriella Anna
A napfény szívet-lelket melengető égi áldás, de káros a szemünkre és nemcsak a mai elkényeztetett civilizált embereknek okoz gondot, hanem probléma lehetett elődeinknek is.


Hány éves a napszemüveg? 1.kép

Eszkimók napszemüvegbenIzgalmas dolog régésznek lenni, különösen, ha valami olyan tárgy kerül a kezükbe, amiről fogalmuk sincs, hogy micsoda. Így voltak ezzel az eszkimók korai életét, szokásait kutató tudósok is, amikor számos használati tárgy között egy hosszú faragott csontot találtak, középen két keskeny réssel. Némi fejtörés után végül arra jutottak, hogy valószínűleg a napszemüveg ősét tartják a kezükben. Az eszkimók ezzel az eszközzel védték szemüket az erős visszaverődő napsugaraktól.
Az eszkimók is védték szemüket a napsugárzástól
Az eszkimók is védték szemüket a napsugárzástól

Füstkvarc és smaragd a napfény ellen?Egyes források szerint a napszemüveg hódító útja a kínaiaknál, mások szerint a Római Birodalomban kezdődött. Mindenesetre Marco Polo úti beszámolója alapján tudjuk, hogy a kínaiak, főleg a hivatalnokok már a XII. században használtak füstkvarc üveget szemüvegként, bár ennek még nem a fényvédelemhez inkább ahhoz volt köze, hogy elrejtsék tekintetüket az eléjük járulók elől. Állítólag Néró császár a Colosseumban tartott gladiátor küzdelmeket egy csiszolt smaragdon keresztül figyelte a nyitott, napsütötte arénában és ilyen színes kristályokat hordtak maguknál a római katonák is.
A napszemüveg kérdése a XVIII. században került elő ismét, amikor is az optikai szemüvegek elnyerték ma is használatos formájukat, vagyis a szárukat a fülünkön tudtuk rögzíteni. James Ayscough volt az első, aki színezett lencsékkel kísérletezett, hitt ugyanis abban, hogy a kék vagy zöld színű üveg alkalmas bizonyos látási problémákat korrigálni, a fényvédelemre még ő sem gondolt.

Hány éves a napszemüveg? 3.kép

Színezett lencsék hódító útonAz első színezett lencséjű napszemüveg csak a XX. század elején készült. A II. világháborúban az amerikai légierő rendelt napvédő eszközöket a nagy magasságban repülő pilótái számára, akik igen erős UV-sugárzásnak voltak kitéve a levegőben és ez az életüket is veszélyeztette. McArthur tábornok népszerűsítette szerte a világon azzal, hogy mindig napszemüvegben nyilatkozott a riportereknek, így vált a napszemüveg valóságos státusz szimbólummá, amit a filmsztárok is igyekeztek erősíteni élükön James Deannel.
Az 1900-as évek elején Sam Foster dobta piacra olcsó tömeggyártású napszemüvegeit, amiből az 1938-as Life magazinban közölt cikk szerint 20 milliót adtak el, csak az Egyesült Államokban.
Polarizált napszemüveget Edwin H. Land készített először, ő találta fel azt a polarizáló anyagot, amit a napszemüveg lencséjére is lehetett alkalmazni. George Wheelright és Edwin H. Land közösen létrehozták a Polaroid Corporationt, mely 1937-ben kezdte meg működését. Land polarizáló anyagát napszemüvegek mellett 3-D filmek készítésénél, valamint a hadseregnél is felhasználták.
A polaroid lencsék előnye a hagyományos napszemüvegekkel szemben, hogy az UV sugárzás és napfény kiszűrésén kívül a tükröződő felületek, például az előttünk haladó autó szélvédője, vagy a vizes útburkolat tükröződését tompítani tudják.

Mára már szerencsére számos formájú, színű és márkájú napszemüveg elérhető és egyre több ember gondolja úgy, hogy a szemét is ugyanúgy kell védenie az erős napsugaraktól, ahogyan a bőrünket védjük a napkrémekkel. A megfelelő napszemüveg kiválasztása nagyon fontos, ebben segíteni tudnak a szaküzletek optikusai. A szemünkön nem érdemes spórolni!
© 2010 szepsegbroker.hu | Hány éves a napszemüveg?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink