SZAKCIKKEK

Szemfényvesztés - előzzük meg!

Az UVA, UVB sugárzás káros hatásai a szemre; helyes napszemüveg választás

2013. június 19. 10:02
Gulyás Gabriella Anna
A szemünket érő UVA és UVB sugárzásnak különböző hullámhossza van, mely eltérő mértékben hatol át a szem felszínén, de ugyanolyan égési sérülést okozhat, mint a bőr felszínén. A veszély fokozottabb olyan környezetben, ahol az ultraibolya sugárzás visszavert (pl. tengerpart).


Szemfényvesztés - előzzük meg! 1.kép

A napsugárzás (UVB, UVA) szemkárosító hatásaiSzámos vizsgálat igazolta, hogy kapcsolat van a napsugárzás és egyes szembetegségek, például a szürkehályog (cataracta) kialakulása között, de megemlíthetjük a retina öregedésében és a sárgatest sorvadásában játszott szerepét. A hosszantartó, káros ultraibolya sugárzás hatásai – épp úgy, ahogy a bőrnél – az élet során összeadódnak, a látáskárosodás lassan, szinte észrevétlenül sokszor fájdalommentesen alakul ki.
A gyermekek szeme kevesebb káros sugarat tud kiszűrni.
A gyermekek szeme kevesebb káros sugarat tud kiszűrni.
Kik veszélyeztetettek fokozottabban?

A gyermekek és a fiatalok szeme még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké, ezért a szem belseje az ideghártya még nagyobb károsító hatást szenvedhet el. Ugyanígy fokozott védelmet igényelnek azok, akik a retina valamilyen idült betegségében szenvednek.
Egyes gyógyszerek, mint például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók is fokozzák a napfény hatására kialakuló szemkárosodás veszélyét.

Szemfényvesztés - előzzük meg! 3.kép

Hordjunk napszemüveget!A napszemüveg viselésének paradoxonja, hogy a kívülről érkező, kisebb fényintenzitás hatására a pupilla kitágul, így relatíve több fény juthat a szemlencsére vagy a retinára, mint napszemüveg nélkül. Nagyon fontos, hogy megfelelően színezett, teljes UV szűrést biztosító napszemüvegeket használjunk. Így tág pupilla mellett sem juthat a szembe káros sugárzás. Ajánlatos a napszemüveget szaküzletben vásárolni, ahol garanciát vállalnak a minőségért. Az aktuális divatnak megfelelnek ugyan a rosszabb minőségű szemüvegek, de a szemünk igényeinek biztosan nem.

Milyen a jó napszemüveg?Teljes mértékben szűrje meg az UV sugarakat úgy, hogy elegendő fényt engedjen át, és ne zavarja a látást.
A keret legyen elég nagy ahhoz, hogy jól fedje a szemet és a szemhéjat, miközben körülveszi a szemet oldalról is. Emiatt válasszunk nagy alakú szemüveget (ami most úgyis divat) vagy domború kiképzésűt. Előnye, hogy megakadályozza a sugarak bejutását oldalt és felülről, ugyanakkor alulról is, erős fényvisszaverődés esetén,

Az UVA-UVB sugarak elleni védelem speciális kategóriajelzések szerint:

0. kategória: kb. 20%-os védelem - az ilyen jelzésű napszemüvegek viselése csak télen ajánlott.
1. kategória: az ebbe a csoportba tartozó üvegek 20-57% közötti védelmet nyújtanak - borús időben ajánlottak.
2. kategória: 57-82%os védelem - városban, napos időben hordjuk őket.
3. kategória: 82-92%-ban szűrik meg a káros sugarakat - nyári viseletnek ideálisak.
4. kategória: ezeket a napszemüvegeket nem szabad hordani autóvezetés közben, mert 92-97%-os fényszűrő képességük miatt zavarhatják a volán mögött ülők látását. Csak kivételesen erős fényben (magas hegyen, tengernél) ajánlottak.

Milyen színű legyen a lencse?

A helyes választás függ attól, milyen körülmények között hordjuk majd a napszemüveget, de a fénytörés mértéke is befolyásoló tényező lehet. Általában a gesztenyebarna színű üvegek javasolhatók rövidlátóknak, a zöld színűek távollátóknak. A szürkés árnyalatok mindenkinek ajánlottak (különösen egyes sporttevékenységek, pld. kerékpározás, futás, gyaloglás közben). Ezek az üvegek nem módosítják a színlátást. Végül a sárga színű üvegen át a térbeli mélység jobban érzékelhető és kontrasztosabban is látunk vele.
© 2010 szepsegbroker.hu | Szemfényvesztés - előzzük meg!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink