SZAKCIKKEK

A pezsgő finom és egészséges

A pezsgő mérsékelt fogyasztása hasznos

2013. május 22. 11:42
Gulyás Gabriella Anna
Jeremy Spencer és kollégái a Reading-i Egyetemen azt vizsgálták, hogy a pezsgőnek van-e a vörösborhoz hasonló kardioprotektív, pozitív hatása.


A pezsgő finom és egészséges 1.kép

A pezsgő nemcsak finom, hanem egészséges isNapi két pohári pezsgő jótékonyan hat vérkeringésünkre,védi érrendszerünk és szívünk egészségét is. Jeremy Spencer és kollégái a Reading-i Egyetemen azt vizsgálták, hogy a pezsgőnek van-e a vörösborhoz hasonló kardioprotektív pozitív hatása.

Hol született a pezsgő?A több mint 300 éves múltra visszatekintő pezsgő kezdetben a francia királyok fontos koronázási kelléke, majd az arisztokrácia kedvenc itala volt, mára azonban már széles körben elterjedt itallá vált. A pezsgő valódi felfedezése Dom Perignon érdeme. A champagne-i Hautvillers város bencés szerzetese az apátság pincemestereként tevékenykedett csaknem ötven évig. A legenda szerint a pincéjében felejtett borospalackban utóerjedt a bora, amely az erjedési szénsavat megtartva nagyon kellemes itallá változott. Az izgalmasan gyöngyöző, könnyű italt az orleans-i herceg udvartartása hozta divatba Franciaországban.
A pezsgő finom és egészséges 2.kép

A pezsgő mérsékelt fogyasztása hasznosA kutatók megállapították, hogy a pezsgőben található polifenolos vegyületek olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek. Az iszkémiás szívbetegségek kockázatának csökkentésében a boreredetű fenolos összetevők kedvező hatása a trombotikus folyamatok lassításán keresztül is érvényre juthat. Más antioxidánsok (E-vitamin, C-vitamin, karotinok) mellett a növényi eredetű fenolos vegyületek is kedvezően befolyásolhatják a kardioprotektív mechanizmusokat. A boreredetű fenolos vegyületek (flavonoidok) gátolják az alacsony fajsúlyú lipoproteinek (LDL) oxidációját, és fokozzák az értágító hatású nitrogén-oxid termelését.

Az elmúlt évtized tudományos vizsgálatai alapján egyértelműnek látszik, hogy a mérsékelt, férfiaknál napi 200-300 ml, nőknél napi 100-200 ml, nagyjából két pohár szőlőből készült alkoholos nedű, így a pezsgő fogyasztása is egészséges felnőttek esetében orvosilag elfogadható és feltételezhetően kedvezően hat a szíveredetű keringési megbetegedések visszaszorításában.

A közeljövőben a pezsgő fogyasztás és a szívinfarktus valamint az agyvérzés összefüggéseit kívánják részletesebben megvizsgálni a kutatók.

A pezsgő finom és egészséges 3.kép

A jó pezsgő titkaA pezsgő minőségének egyik legfontosabb értékmérője a gyöngyözés. E nemes ital ugyanis annál értékesebb, minél több és kisebb átmérőjű, füzérszerűen a felszínre törő buborék található benne.

Az étkezési rendben régebben a pezsgőt, a feketekávét megelőzve, a sütemények és a gyümölcsök mellé kínálták. Ma azonban úgy tartják a hozzáértők, hogy a 6-8 fokra lehűtött italt bármikor lehet fogyasztani. Ennek megfelelően aperitifként extra száraz, baromfihúsokhoz és sertésszeletekhez félszáraz, vadhúsokhoz száraz vagy rosé, marhahúsokhoz félszáraz vörös, májételekhez félszáraz, szárazsüteményhez félédes, desszertekhez muskotályos, gyümölcsökhöz pedig félédes pezsgőt ajánlanak.

Forrás: www.boraszportal.hu, www.webbeteg.hu© 2010 szepsegbroker.hu | A pezsgő finom és egészséges
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink