SZAKCIKKEK

Az öregedés lassítható!

Az öregedésért felelős sejteknek is van órájuk

2014. október 24. 12:29
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Az öregedés elkerülhetetlen biológiai folyamat, de az orvostudomány rohamos fejlődésével lehetővé válik az életkor meghosszabbodása. A telomerek biológiai órájának kikapcsolásával befolyásolható a sejtöregedés és kitolható az élettartam.


Az öregedés lassítható! 1.kép

Hogyan befolyásolható az élettartam?Az öregedés a szervezet egészét érintő bonyolult folyamat. Azt ugyan semmilyen biológiai program nem határozza meg, mikor halunk meg, de arra egyre több bizonyíték születik, hogy egyes gének befolyásolják az élettartamot. Az öregedési folyamatok lassításának egyik módja ha beleavatkozunk azokba a folyamatokba amellyel megakadályozható a károsodások felhalmozódása. Amikor a károsodások mértéke átlép egy küszöbértéket, a sejtek zárolják magukat, még funkcionálnak, de nem osztódnak többé.
A Genes and Development folyóirat legutóbbi számában Victoria Lundblad és munkatársai új felfedezésükről számoltak be a sejtöregedéssel kapcsolatban. Felfedeztek ugyanis egy „időkapcsolót” amely segítségével a telomerek „biológiai óra” funkciója kikapcsolható, ezáltal befolyásolható a sejtöregedés folyamata, vagyis az élethossz.

Hogyan lassítható az öregedés?Az öregedési folyamatok elleni védekezés egyik módja, amikor a sejt elpusztítja magát, ezt hívjuk apoptózisnak, vagyis sejthalálnak. Az apoptózis egy túlélési stratégia, amely az egész testet védi azoktól a sérült/káros sejtektől, amelyek veszélyt jelentenek a szervezetre. Gondoljunk például a rákos sejtek szaporodására. A másik védekezési mód, amikor a sejtek nem elpusztítják önmagukat, hanem leállítják az osztódásukat. Ez általában akkor történik meg, amikor a kromoszómavégeken lévő kis sapkák, az un. telomerák elkopnak. A kromoszómák végein található telomer szakasz tulajdonképpen a sejtek „biológiai órája”, a telomer szakasz rövidülése, kopása pedig a sejtek öregedését okozza. A telomerek egyik fontos szerepe, hogy a sejtosztódás során védik a kromoszómákat a rövidüléstől. Ha nem lenne a kromoszómák végén ez a telomer szakasz, a DNS molekula minden egyes megkettőződése során egy rövid, de adott esetben funkcióval rendelkező szakasz elveszne, az újonnan keletkezett sejt genetikai állománya nem egyezne meg az előzőével és génszakaszok, szabályozó régiók veszhetnének el. A legutóbbi kutatások azt igazolták, hogy a telomerek hossza összefüggésben áll az emberi megbetegedésekkel és befolyásolja az élettartamot. Dr.Lundblad eredményei azért lényegesek, mert ha a telomer szakaszok rövidülése egy „időkapcsoló” segítségével kikapcsolható, akkor a sejtek idősebb korban is regenerálódni tudnak, így meghosszabbodik az élettartam is.
Azonban további vizsgálatok szükségesek még, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan hatnak a telomerek a sejtszintű öregedés ellen. Az öregedés elkerülhetetlen biológiai folyamat, de az orvostudomány rohamos fejlődésével lehetővé válik az életkor meghosszabbodása is, optimális esetben egészséges és szépen öregedő testben.

Míg más kutatások a hormonális rendszer egyik centrálisan (hypothalamus) termelődő hormonjában, a gonadotripin-felszabadító hormonban (GnRh) találták meg a hosszabb élet kulcsát.


Forrás: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/researchers-discover-switch-old-cells© 2010 szepsegbroker.hu | Az öregedés lassítható!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink