SZAKCIKKEK

Az oxidatív stressz szerepe az öregedési folyamatban

Az erős és tartós ultraibolya sugárzás, a dohányzás, a túlsúly és a légszennyezettség öregítő hatása

2012. június 12. 19:30
Gulyás Gabriella Anna
Az oxidatív stressz az egészségre káros változás, amelyet különböző tényezők (ultraibolya sugárzás, dohányzás, túlsúly, légszennyezettség) hatására keletkező szabad gyökök idéznek elő.


Az oxidatív stressz szerepe az öregedési folyamatban 1.kép

Öregedés gátló enzimekA Science című folyóiratban publikált legújabb kutatásból kiderült, hogy az oxidatív stressz az öregedési folyamat kulcsfontosságú eleme. Bármi, ami megelőzheti az oxidatív stressz okozta károsodást, legalább annyira keresett lehet, mint az impotencia ellenszere, a „kék tabletta”. A kísérletben felhasznált szerek voltaképpen két természetes enzim, a szuperoxid dizmutáz és kataláz (SOD) volt, amelyek a szabad oxigéngyököket vízzé és közönséges, ártalmatlan oxigénné alakítják át.

A soványak tovább élnekA kutatás egy másik nyomvonala felfedte, hogy az ember élete során elfogyasztott kalória csökkentése is szerepet játszhat az élet meghosszabbításában. A tudósok ezt úgy emlegetik, hogy "alultápláltság éhezés nélkül" vagy "kalória-megszorítás". A lelassult anyagcserével kevesebb toxikus melléktermék, szabad gyök termelődik így csökken az oxidatív stressz és nő a hosszabb élet esélye. A kaloria-megvonás életmeghosszabbító tulajdonsága így további bizonyítékot szolgáltatott arra nézve, hogy az öregedés jórészt a toxikus melléktermékek felhalmozódásának következménye.

Oxidatív stresszHa a szabadgyökök létrejöttének és eliminációjának egyensúlya megbillen, egy olyan állapot lép fel, amit oxidatív stressznek nevezünk.
Az oxidatív stressz hatásai az egész szervezetet károsítják, és a bőrminőség romlásában, a bőr öregedésében vezető szerepet játszanak.

Leggyakoribb oxidatív stressz források:
- erős és tartós ultraibolya sugárzás
- dohányzás
- légszennyezettség
- elhízás/ túlsúly
Az oxidatív sérülésnek is nevezett oxidatív stressz a szervezetben, így a bőrben is létrejövő, az egészségre káros változás, amelyet különböző tényezők (például az ultraibolya sugárzás) hatására keletkező szabad gyökök idéznek elő. A szervezetet ért különféle ártalmak miatt olyan molekulák képződnek, amelyek oxigénatomjainak külső pályáján egy szabad elektron kering. Ez rendkívül instabil, reaktív és a szervezet létfontosságú molekuláinak épségét is veszélyeztető molekulák az élő sejtek számára komoly kockázati tényezőt jelentenek. Oxidáns molekulák a szervezetben természetes módon is keletkeznek, az élő sejtek sejtlégzése során. A probléma akkor kezdődik, amikor e molekulák túlzott mennyiségben vannak jelen a szervezetben. A bőrben természetellenes mértékben megszaporodnak az oxidáns molekulák elsősorban az ultraibolya sugárzás, de a légszennyezettség vagy a dohányzás hatására is. Az oxidatív stressz tehát a hiányzó elektronjuk pótlására törekvő, reaktív oxigén nagyarányú jelenléte miatt alakul ki a szervezetben. Az oxidatív sérülés károsítja a szöveteket, és számos betegség kialakulásának oka, előidézője. E szöveti károsodást a bőrben elsősorban az erőteljes és hosszan tartó napexpozíció képes kiváltani. Az UV-sugárzás hatására létrejövő szabad gyökök miatt felgyorsul a bőr öregedése, és jó vagy rosszindulatú bőrelváltozások, tumorok alakulhatnak ki.

A bőr felső rétegében található sejteket közvetlenül károsítják az UVB-sugarak. A bőrben található melaninsejtek a károsító sugarakat elnyelik és hővé alakítják át. E folyamat hatására a bőr égési sérüléseket is szenvedhet. Az UVA-sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben. Elérik az irha szintjét, ahol a fibroblasztokat, a kollagén- és elasztinrostokat támadják meg, destrukturálják a szöveteket, és a bőröregedés közvetlen okaiként hatnak.

Az oxidatív stressz hosszú távon roncsoló hatással van a bőrt alkotó struktúrákra, és a bőr öregedését okozza (ráncok, redők, pigmentfoltok kialakulása, száraz, érdes tapintatú bőr). E változások az oxidáció hatására a bőr természetes korához képest idő előtt kialakulnak már, és rossz esetben bőrrákos elváltozások (melanómák, karcinómák) is kifejlődhetnek a bőrön.

Az oxidatív károsodás már gyermekkorban megkezdődik, és a napozás első perceiben beindul. A következmények csak évekkel később válnak láthatóvá.

Az antioxidánsok szerepeAz antioxidánsok képesek optimális egyensúlyi állapotot előidézni a szabad gyökök termelődése és eliminálása között. Antioxidáns hatású, természetes védelmet jelentenek a szervezetben bizonyos szabadgyök-fogó enzimek, a stresszfehérjék, illetve a citokinek. Amint az UV-sugarak vagy más, oxidatív sérülést okozó hatások érintkeznek a bőrrel, e védelmi rendszer azonnal működésbe lép. Sajnos azonban, ha az agresszió tartós, és mértéke túl erős, a bőr nem tud alkalmazkodni a változásokhoz, és a védelmi rendszer felmondja a szolgálatot.


Magas antioxidáns potenciállal rendelkező vitaminok, hatóanyagokC-vitamin
A szabad gyökökkel szembeni védelemben kiemelkedő jelentőségű szerepet játszik a C-vitamin, amely a bőrben is a legeredményesebben ható antioxidáns molekula. A hámban és az irhában jelenléte a szabad gyökök eliminációja szempontjából nagyon fontos.

E-vitamin
Az E-vitamin a sejtmembrán egyik alkotójaként a reaktív oxigéngyökök által megtámadott membránalkotó foszfolipideket védi és regenerálja.

Karotinoidok
A karotinoidok – mindenekelőtt az A-vitamin és a béta-karotin – a bőr védelme szempontjából nagyon fontos anyagok. Az A-vitaminnak két formája ismeretes: egy aktív forma, a retinol, illetve egy provitamin, a béta-karotin. E karotinoidok semlegesítik az oxidatív stresszért felelőssé tehető szabad oxigéngyököt. Meg kell említenünk, hogy a béta-karotinok UV-sugárzással szemben nyújtott védelme igen korlátozott a bőrben, ezzel szemben a sugárzás okozta károk helyreállításában rendkívül aktív anyagoknak számítanak.

Likopin
A likopin a legerősebb antioxidáns karotinoid, amely még a béta-karotinnál és az E-vitaminnál is intenzívebb, átfogó sejtvédő és DNS-védő hatással rendelkezik. Mivel vízben rosszul oldódik, ezért a jobb asszimiláció érdekében zsíros, olajos oldatban érdemes bevinni a szervezetbe.

Flavonoidok
A flavonoidok igen széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid és polifenol kedvező tulajdonságait az A és C vitaminnal, valamint az egyéb tokoferolokkal együttesen fejti ki. Azok hatását erősíti illetve szinergizál velük, ezért nagy valószínűséggel képes számos betegség kialakulását visszaszorítani. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk is van.

Glutation (glutation-peroxidáz)
A glutation, amely egy primer antioxidáns a sejtek védelem szempontjából. A glutation alacsony kéntartalmú vegyület, amely szeléntartalmú glutation peroxidáz enzimmel együtt fejti ki hatását.

Szelén
Igen erős gyógyhatású ásvány, amely nem csak a bőr épségének védelmében játszik főszerepet, hanem egyre több kutatási eredmény igazolja rákellenes tulajdonságait, szív - és érrendszer védő hatását, a szürke hályog kialakulását gátolja, valamint lassítja az öregedés folyamatát az egész szervezetben . Továbbá segíti a többi antioxidáns működését.

Forrás: www.lnespa.hu, www.belorvos.hu, www.matuzalem.hu,© 2010 szepsegbroker.hu | Az oxidatív stressz szerepe az öregedési folyamatban
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink