SZAKCIKKEK

Együnk áfonyát!

Mert az áfonya igen gazdag antioxidánsokban és antociánokban

2013. szeptember 05. 10:23
Gulyás Gabriella Anna
Több gyümölcs, különösen a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), szőlő és alma fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.


Együnk áfonyát!  1.kép

Az antociánok jótékony hatásaiA kutatók több mint 187 ezer amerikai táplálkozási szokásait vizsgálva arra voltak kíváncsiak, hogy van-e kapcsolat a gyümölcsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség között. A kérdőíves kikérdezésen alapuló vizsgálatban arra is rákérdeztek, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztottak bizonyos gyümölcsöket, például dinnyét, banánt, epret, körtét, szőlőt vagy áfonyát. Az eredmények azt mutatták, hogy heti három adag áfonya, szőlő (mazsola), alma vagy körte elfogyasztása jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A táplálkozástudományi és diabetológus szakemberek szerint ez a jótékony hatás a gyümölcsökben lévő antociánok (vízoldékony színvegyület) magas szintjének is köszönhető. A rostok, antioxidánsok és más természetes növényi vegyületek együttesen adják ezt a kedvező hatást.
Megemlítik ugyanakkor, hogy a cukrozott gyümölcslevek fogyasztása nem helyettesíti a friss gyümölcsfogyasztást a cukorbetegség szempontjából, valamint a folyadékot gyorsabban emészti a szervezetünk és a gyümölcsökben lévő cukor is gyorsabban emeli a vércukor és az inzulin szintet.
Együnk áfonyát!  2.kép

Miért pont az áfonya?Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok és a színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A friss fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, antibakteriális és keringésfokozó hatásuk is van. Serkentik az immunrendszer védekezését, gátolják a szabadgyökök keletkezését, valamint semlegesítik azokat. Szemvédő hatású, a kapilláris erek vérellátásának fokozásával és a szemfenék érhálózatának épen tartásával közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.
Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminok közül az A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat és nikotinamidot nagy mennyiségben.
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcs általános gyulladás csökkentő hatásán kívül javítja a zsíranyagcserét és jótékonyan hat az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin , az ún. „rossz” koleszterin szintjére.
A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy az antioxidánsok bár nem lassítják le jelentősen az öregedési folyamatokat, de a szervezet ellenálló képességének fokozásával megnövelik az élettartamot. Számos súlyos betegség, így a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rák megjelenését késleltethetik.

Forrás: www.mno.hu, www.hazipatika.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Együnk áfonyát!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink