SZAKCIKKEK

A fájdalom és a fájdalomcsillapítás

A fájdalom élettana, okai, típusai és megszüntetése

2010. október 19. 09:10
Szépség Bróker
A fájdalom olyan érzés, amivel a hétköznapi életben nap, mint nap találkozunk, mégis mindenki esetében egyedi, így két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze.


A fájdalom és a fájdalomcsillapítás  1.kép
A fájdalomérzetnek igen fontos szerepe van, segít, hogy bizonyos veszélyes, esetleg életveszélyes helyzeteket elkerüljünk. Bár csábítónak tűnik a fájdalommentes élet, mégis tudnunk kell, hogy fájdalomérzet nélkül állandó életveszélyben lennénk. (pl. nem húznánk el a kezünket a tűz elől).

Nemcsak külső hatások járhatnak fájdalommal, hanem bizonyos betegségek, gyulladások kialakulása, vagy akár normális élettani folyamatok (menstruáció, szülés) is.

A fájdalom élettanaA sérülés hatására széteső sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek ingerületbe hozzák a fájdalomérző receptorokat. Ez az ingerület az idegek útján, a gerincvelőn keresztül jut el az agyba. A gyors idegrostokon vezetett ingerület azonnali, éles fájdalmat közvetít, és gyors választ eredményez, a lassabb idegrostokon vezetett ingerület pedig tompább, de tartós fájdalomérzetet vált ki, és nincs válaszreakció. A fájdalomérzet az agykéregben keletkezik. Ezt követően az agykéregből induló válaszreakció a megfelelő idegpályákon keresztül a végrehajtó szervig jut (a sérült elrántja a kezét).
Fájdalomérző receptorok az agy és a tüdő kivételével a szervezetben mindenhol megtalálhatók.

A fájdalom és a fájdalomcsillapítás  2.kép

A szervezet fájdalomcsillapító képességeAz agyban keletkeznek fájdalomcsillapító hatású, fehérjetermészetű anyagok (endorfinok).
Tapasztalhattuk már, hogy sérülés után közvetlenül heves fájdalmat érzünk, mely néhány másodperc múlva megszűnik, majd egy enyhébb, tompább, de tartós fájdalomérzés váltja fel.

Külső fájdalomcsillapítás


A fájdalomérzet kialakulását a kiváltó okon kívül alapvetően befolyásolja az ember aktuális fizikai, pszichés és mentális állapota is.
A fájdalom nagysága nem mindig áll arányban a kiváltó ok súlyosságával. Mindenki tapasztalhatta már, hogy felületes bőrsérülések, horzsolások jelentőségükhöz képest igen nagy fájdalommal járhatnak, míg adott esetben jóval nagyobb, mélyre hatoló sérülés esetleg jóval kisebb fájdalmat okoz. Ennek oka a fájdalomérzetet kialakító tényezők mellett a fájdalmat közvetítő idegpályák különleges anatómiai felépítése.

A fájdalomtűrő képességet a fájdalomérző-receptorok genetikailag meghatározott, veleszületett mennyisége befolyásolja. A hátunk bőrén sokkal kevesebb, az arcon, kezeken sokkal több fájdalomérző receptor helyezkedik el.
Fontos tudni azt is, hogy bizonyos fájdalmak mögött többféle kiváltó ok is meghúzódhat. A fejfájás oka lehet pl. a stressz, a feszültség, a szem megbetegedései, magas vérnyomás, meghűléses betegségek, izom disbalance, agydaganat és számos egyéb betegség is.

Elengedhetetlen, hogy szervezetünk jelzését, a fájdalmat, komolyan vegyük és a fájdalomcsillapításon túl a háttérben álló oko(ka)t is kiderítsük. A fájdalom helye, jellege, időtartama, visszatérő formája, valamilyen irányba történő kisugárzása utal az ok(ok)ra. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni olyan esetekben, amikor a már ismert, „szokványos" fájdalom (pl.: fejfájás) jellege megváltozik, erősödik, vagy a szokásosnál gyakrabban jelentkezik.

A fájdalom típusairól, a fájdalomcsillapítás módjairól és veszélyeiről bővebben itt olvashat.>>

Forrás: www.weborvos.hu© 2010 szepsegbroker.hu | A fájdalom és a fájdalomcsillapítás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink