SZAKCIKKEK

A szőlőmag is védi szívünket, ereinket

A szőlőmag magas resveratrol tartalmának köszönhetjük számos egészségvédő hatását

2013. augusztus 16. 11:13
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A szőlőnek nemcsak a levét érdemes fogyasztani, hanem a porrá őrölt magját is. A szőlőmagpor polifenoljainak koncentrációja megegyezik a vörösborokéval.


A szőlőmag is védi szívünket, ereinket 1.kép

A szőlőmag magas resveratrol tartalma védi a szív- és érrendszertSzámos vörösborral kapcsolatos vizsgálat kimutatta már, hogy a borban lévő polifenolok védik a szív- és érrendszert, valamint kettes típusú diabéteszben csökkentik az inzulinrezisztenciát. Ilyen polifenolos komponens a rezveratrol is, erről a molekuláról bizonyosodott be először, hogy pozitív orvosbiológiai hatásokkal bír. Villányi borászok és biokémikusok közösen vetették fel a szőlőmagolaj és a szőlőmagpor vizsgálati lehetőségét nemrégiben. A vizsgált szőlőmag őrleményeket vizes fázisú extrakcióval vagy alkoholos oldattal kezelték és a folyadék komponenseit kromatográffal választották el egymástól, hogy azonosítani tudják őket és meghatározhassák a koncentrációjukat.
A szőlőmag is védi szívünket, ereinket 2.kép

Szőlőmag és a vörösbor közös nevezője - polifenolA szőlőmagpor esetében ugyanazok a hatások igazolódtak, mint a bor polifenoljainál. A szőlőmagban ezeknek a polifenoloknak a koncentrációja megegyezik a vörösborokéval, ami átlagosan 2 mg/litert jelent. Különböző szőlőfajták őrölt magjait vizsgálva nem találtak jelentős különbséget a polifenol koncentrációt illetően viszont a borok esetében igen. Nem az évjárat és a fajta okozta a legnagyobb különbséget, hanem a borkészítési technológia. A rezveratrol és más polifenolos vegyületek számos természetes élelmiszerben megtalálhatóak, például a szederben, áfonyában és általában a piros bogyós gyümölcsökben, de sok van az olajos magvakban is. Jelentős mennyiség található a napraforgómagban, a kakaóban, a földimogyoróban, sőt ez utóbbinál pörkölés hatására sem bomlik le a rezveratrol. A szőlőmag feldolgozása ellenőrzött körülmények között történik így a minőség közel állandó színvonalon tartható, a szőlőmagolaj pedig rendkívül tiszta. Jelenleg vizsgálatok folynak a szőlőmag őrlemény felszívódásával kapcsolatban. Nem mindegy ugyanis a szemcseméret, fontos a szemcsék felülete, ugyanis a porózusabb őrleményhez jobban hozzáférnek az enzimek és hatékonyabban oldják ki belőlük a hasznos anyagokat. Jelenleg a legjobb ajánlott fogyasztási mód, ha 1-2 teáskanál szőlőmag őrleményt joghurtban vagy más tejtermékbe keverünk.
A szőlőmag is védi szívünket, ereinket 3.kép

Szőlőmagolaj, mint a szépség és a fiatalság elixírjeA szőlőmagolaj magas az E vitamin tartalma miatt jobb antioxidáns, mint a C-vitamin, és épp ezért lassítja az öregedési folyamatokat. A száraz bőrfelületre kenve biztosítja a bőr simaságát és rugalmasságát, de a fejbőrbe masszírozva regenerálja a hajhagymákat is (hajmosás előtt javasolt!).


A szőlőmagolaj gasztronómiai élményeiNem elhanyagolható a szőlőmagból préselt olaj gasztronómiai jelentősége sem, hisz a legmagasabb a forráspontja az olajok közül, ezért 200 fok felett is ugyanolyan finom marad az íze. A legjobb bélszínt ezért csak szőlőmagolajban szabad hirtelen megsütni, mert más olajok égett íze semlegesíti a marhahús gasztronómiai élményét! A szőlőmagból préselt olaj egyébként hidegen is finom, selymes ízű. Mindennapi étkezésünk beiktatva javítja a látást, csökkenti a gyulladásos állapotokat, védi az érrendszerünket, szívünket, és a stressz ellen is erősíti a szervezetünket.


Forrás: Pécsi Borozó Magazin; www.anyakanyar.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | A szőlőmag is védi szívünket, ereinket
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink