SZAKCIKKEK

Kollagén pótlás - tényleg működik?

A kollagén termelődése, anti-aging étrend-kiegészítők hatásossága

2013. február 15. 18:03
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
Sokan vannak, akik azt állítják, hogy vigyáznak bőrük egészségére, rendszeresen járnak kozmetikushoz, drága bőrápoló készítményeket használnak, egészségesen táplálkoznak. Nekik ígérnek hosszan tartó szépséget és fiatalságot a legújabb „ must-have” - kollagén kiegészítők. Általában ezek az étrend-kiegészítők, italok, kapszulák és tabletták sokba kerülnek, de a jól hangzó ígéretek hallatán sokan elbizonytalanodnak. Tényleg használ, hogyan?


A kollagén veszteség befolyásolja az arc formáját
A kollagén veszteség befolyásolja az arc formáját

A kollagén termelődése és lebomlásának következményeiA test természetes úton létrehozza a számára szükséges kollagént, de ez fokozatosan lassul az öregedési folyamat részeként. A nők kevesebb kollagént termelnek, mint a férfiak és ez a mennyiség minden évben közelítőleg 1 %-kal csökken. Ez azt jelenti, hogy a nők 50 éves korukra gyakorlatilag elvesztik bőrük kollagén tartalmának majdnem a felét, a kollagén rostok már nem látják el tökéletesen tartó szerepüket, az arc veszít teltségéből, megereszkedik, a haj és a körmök szerkezete is megváltozik.

Epigenetikai faktorok: a környezet oxidatív stressz hatására a genetikus faktorok módosulnak=kollagénlebontás felgyorsul
Epigenetikai faktorok: a környezet oxidatív stressz hatására a genetikus faktorok módosulnak=kollagénlebontás felgyorsul

Környezeti/ epigenetikus faktorok hatása a kollagén lebontására, termelődéséreA bőr kollagén tartalmát nagymértékben befolyásolják a szervezetet érő külső behatások, mint a napsugárzás, táplálkozás, bőrkárosodás, és a mérgező anyagoknak, mint a levegő szennyezőanyagainak, dohányfüstnek vagy a "könnyűdrogoknak" való kitettség. Ha a kollagén mennyisége csökken, a bőr veszít természetes rugalmasságából és feszességéből, finom vonalak, ráncok jelennek meg, a bőr megereszkedik.
Az alacsony kollagén szint a csontokat is érinti,
így az arcformát is befolyásolhatja
a bőr öregedésének extrém mértékű felfokozódása.


Az arc csontöregedésének folyamatáról ITT olvashatsz!

Az anti-aging italok és tabletták szépséget és fiatalságot ígérnek, de valóban rendelkeznek ilyen hatással?Az igazság az, hogy kevés tudományos bizonyítékkal rendelkezünk, ami alátámasztaná, hogy ezek az étrend kiegészítők valóban olyan hatékonyak, mint ahogy ígérik.
Rengeteg cég felkapaszkodott a kollagén üzlet szekerére, ezért a fogyasztóknak nagyon nehéz eldönteniük melyik készítményt válasszák. Egy japán kutatásban (1) egészséges japán nőknek napi 10 gramm kollagén-hidrolizátumot adtak, egy másik csoportnak pedig placebót. Hatvan nap elteltével mindkét vizsgálati csoportban megfigyelték a bőr hidratáltságának változását. A placebó csoporthoz képest egy fokozatos, nem szignifikáns javulás volt megfigyelhető a kollagén fogyasztóknál a víz-abszorpciós képességben. A kutatók azt a konklúziót vonták le, hogy a kollagén egyedi aminosav és peptid profilja lehetett a felelős a pozitív hatásért a bőrben.
Jelenleg még kevés tanulmány áll rendelkezésre a kollagén-hidrolizátum bőr regenerációjára gyakorolt hatásáról, ezért további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy a kollagén termékek hasznosak az öregedési folyamatok lassításában illetve javításában (2).

Kollagén pótlás - tényleg működik? 3.kép

A kollagén előnye sportolók számáraA sportolók az állandó fizikai aktivitásuk révén jelentősen nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint inaktív embertársaik
A kollagén-hidrolizátumról kimutatták, hogy anabolikus hatású a porcszövetben így képes javítani az ízületi struktúrát, annak integritását, ami ízületi fájdalmak csökkenéséhez vezethet. A Penn State Egyetem kutatói megvizsgálták a kollagén-hidrolizátum hatását a fizikai mozgáshoz kötődő ízületi fájdalmakra sportolóknál, akiknél még nem volt kimutatható ízületi betegség, mégis ízületi fájdalomtól szenvedtek (3).
Egy 24 hetes, kettős vak, randomizált, placebó kontrollált vizsgálat során olyan paramétereket vettek górcső alá , mint az ízületi fájdalom, ízületi mobilitás és gyulladás. A résztvevő 147 atléta (72 férfi, 75 nő) közül 97 adatait tudták statisztikailag kiértékelni. Az alanyokat véletlenszerűen osztották be két csoportba. Az egyik csoport (n=73) 25 ml folyékony étrend-kiegészítőt kapott, ami 10 g kollagén-hidrolizátumot tartalmazott, míg a másik csoport (n=74) 25 ml hasonló, ám kollagén helyett xantán tartalmú placebót (a xantán gumi egy nagy molekulatömegű poliszacharid).
A 97 résztvevő eredményeinek kiértékelése után hat paraméter mutatott statisztikailag szignifikáns változást, javulást a kollagén-hidrolizátum kiegészítés hatására a placebó csoporthoz képest. Azon csoportban, amely térdízületi fájdalomtól szenvedett (n=63), még jellegzetesebb volt ez akülönbség a kollagén-hidrolizátumot fogyasztó és a placebó csoport között.
Ezek az eredmények a kollagén-hidrolizátum tartalmú étrend-kiegészítők hatékonyságát bizonyították az ízületek egészségének megőrzése és a leépülés megakadályozása szempontjából a nagy rizikójú sportolók csoportjában. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a kollagén-hidrolizátum csökkenti az ízületi fájdalmat, ami negatív hatással lehet a sportteljesítményre.

A kollagén-hidrolizátum alkalmas lehet az osteoporozis megelőzésére is, pozitív hatások napi 10 gramm szedése mellett jelentkeznek mostani ismereteink szerint.


Kollagén pótlás - tényleg működik? 4.kép

Kollagén indukciós kezelések BŐRFIATALÍTÁS, RÁNCTALANÍTÁS céljából1. VIVACE - frakcionált rádiófrekvencia
2. Bioszálas kontúrterápia
3. PELLEVE - rádiófrekciás kezelés
4. Frakcionált CO2 lézeres kezelés
5. UTIMS HIFU - mikrofókuszált ultrahang
6. DOUBLO HIFU - fókuszált ultrahang kezelés
7. Dermalorrel, Dermapen kezelésekMit tehet abban érdekében, hogy bőrének kollagén tartalmát növelje?


Irodalom:
1. Zague V. A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties. Arch Dermatol Res. 2008 Oct;300(9):479-83.;
2. Adam M. Clinical data on collagen hydrolysate. In: Teppner M, (2004). Collagen Hydrolysate and its Relationship to Joint Health - A Scientific Compendium. GELITA Health Initiative, Eberbach, Germany.
3. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96
© 2010 szepsegbroker.hu | Kollagén pótlás - tényleg működik?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink