SZAKCIKKEK

Kapszaicin - a fogyókúra csípős csodaszere

Az erős paprika fogyaszt, elűzi a fájdalmakat és a gyomrot is megvédi

2013. június 28. 15:37
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Az erős paprika csípős ízéért felelős vegyület a kapszaicin, amely anyagcsere fokozó hatása miatt a fogyókúra újabb lehetőségét nyújtja számunkra. Egyéb hatásai: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, gyomorvédő és enyhíti az allergiás rhinitisz tüneteit is.


Kapszaicin - a fogyókúra csípős csodaszere 1.kép

Mi az a kapszaicin?A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely egy stabil, hőhatásoknak ellenálló, lúgokban, alkoholban és éterben oldódó alkaloid. A vegyület az érintett terület hőreceptorait ingerli, ennek hatására érezzük csípősnek, égetőnek a paprikát. A hideg víz nem oldja, ezért nem segít a kellemetlen érzés enyhítésében a vízivás.

A csípős élelmiszerek rangsorolása eredetileg a Scoville-féle teszt segítségével történt, amelyet Wilbur Scoville amerikai kémikus talált ki 1912-ben. Ez alapján a csípősnek minősülő magyar paprika 1500–2500 Scoville-egység között van. De a Guiness Rekordok Könyvébe a Naga Viper, a minden idők legcsípősebb paprikája kerülhetett be, amely 1 382 117 egységnyi (Scoville Heat Unit, SHU) értéket érve el a Scoville-féle csípősségi skálán. Ez azt jelenti, hogy a Naga Viper körülbelül 225-ször csípősebb a világ legismertebb chilipaprikájánál, a jalapenónál.

Kapszaicin - a fogyókúra csípős csodaszere 2.kép

Mire jó az erős paprikában található kapszaicin?Az erős paprika nemcsak a konyhánkban lehet hasznos, hanem az egészségünk védelmében vagy a gyógyításban is. A kapszaicin tartalmú készítmények kiváló fájdalomcsillapító hatásúak, enyhítik a hátfájás, a migrén vagy az ízületi gyulladás tüneteit, jól alkalmazhatóak a pszoriázis kezelésében is. A kapszaicin tartalmú spray az orrba fújva csökkenti a migrénes fejfájás vagy az allergiás rhinitisz tüneteit. Előnyös tulajdonságai között tartják számon, hogy az anyagcsere fokozásával, a nagyobb nyál- és gyomornedvtermelés serkentésével pedig felgyorsítják az emésztést, így diétában is kiválóan alkalmazható.

Zsírégető, anyagcsere fokozó kapszaicin – a fogyókúra alapelemeA paprika csípős hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energia felhasználását, bizonyították kutatók állatkísérletek alapján. A vizsgálatban részt vevő állatok zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a bőrükbe dörzsölt kapszaicin átalakította a zsírsejtek összetételét és tulajdonságait úgy, hogy a felszabaduló energia éppúgy hasznosult a szervezet számára, mint a cukor elégetéséből nyert energia, vagyis egyfajta üzemanyagként működik.
A legújabb kutatások is megerősítették az előbbiek és bebizonyították, hogy az erős paprikában lévő kapszaicin fokozza a szervezet kalória felhasználását, elősegíti a fogyást, így a diéta fontos része lehet. Hollywoodban nemrég egy új chili alapanyagú fogyást elősegítő csodaszert dobtak piacra, melynek lelkes hívei között találjuk Jennifer Lopezt vagy Brad Pittet. A chili kapszula a nyálkahártyák stimulálásával hőérzetet kelt, ezáltal fokozza az anyagcserét, serkenti a zsírégetést és a szénhidrátok felhasználását valamint növeli a sejtek oxigén ellátottságát – mondta egy amerikai elhízás szakértő. Mérések szerint 60 perc bármilyen testmozgás után egy órával kapszaicin kapszulát fogyasztók 12-szer több kalóriát égettek el, mint azok, akik placebót kaptak. A rendszeres testmozgás mellett fogyasztott erős paprika kapszula gyors és hatékony fogyókúrát eredményezhet, állítják a kutatók.

Kapszaicin - a fogyókúra csípős csodaszere 3.kép

A kapszaicin jótékony hatásai


- Fájdalom és gyulladáscsökkentés

A legújabb kutatások az erőpaprika hatóanyagának, a kapszaicinnek szelektív fájdalomcsillapító hatását tanulmányozzák. Az eddig ismert fájdalomcsillapítók, melyeket operáció során és a fogászati gyakorlatban alkalmaznak, blokkolják a tapintásérzékelést és a mozgatóidegeket is. A fájdalomcsillapítás szempontjából a másik két idegvezetés blokkolását nem kívánatos mellékhatásnak tekinthetjük. A Harvard Egyetem kutatói rájöttek, hogy a kapszaicin egy fájdalomcsillapító molekulával (QX-314) együtt adva nem okoz kiesést a tapintásban és a mozgásfunkcióban. A fájdalomérzékelő rostok szelektív blokádja nem okoz zsibbadást vagy bénulást, így nagy előrelépést jelent a helyi érzéstelenítésben a kapszaicin hatóanyag alkalmazása.
Egy kis érdekesség: megállapították, hogy a chili-bors (cayenne-i bors) szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását váltja ki, melyek tulajdonképpen a szervezet saját fájdalomcsillapítói, így a morfin hatásához hasonló enyhe eufóriát, jóleső bódulatot is elő tudnak idézni.
A fitoterápiában a mai napig etalonnak számító E-monográfiákban mindössze 5 fájdalomcsillapító hatású drogot találunk, ezek egyike a Cayenne-bors. Alkaloid típusú hatóanyagai (kapszaicinoidok) révén klasszikusan fájdalmas mialgiák és lumbágó esetén alkalmazható tinktúra vagy tapasz formájában, ám egyre több vizsgálati eredmény bizonyítja hatásosságát a diabéteszes polineuropátia, a posztherpetikus neuralgia és az osteoarthritis panaszainak enyhítésében is. Ugyanis kapszaicin kezdeti irritáló hatására a szervezet a fájdalominformáció fokozott gátlásával reagál (biokémiailag az ún. P anyag transzpontjának és szintézisének gátlásáról van szó a perifériás idegrendszer érzőrostjaiban), így idővel csökkenti a fájdalmat. Mindemellett a kapszaicin gyulladáscsökkentő hatását is megfigyelték, amely csak nagy kapszaicin dózis (0,075% fölött) és bizonyos alkalmazási módok (tapasz, szorosan záró borogatás) mellett jelentkezett, míg a naponta 2-3-szor vékony rétegben a bőrre felkent kenőcsök esetén nem.

- Kapszaicin gyomorvédő hatása

Sokakban még az a tévhit él, hogy az erős paprika a gyomorégést, gyomorirritációt és gyomorfekélyt is okozhat. Ezt a hiedelmet oszlatta el az a vizsgálat, amely bebizonyította, hogy a kapszaicin nem stimulálja, hanem éppen hogy gátolja a gyomorsav szekrécióját és fokozza, gyomorfalvédő az alkalikus mucosa termelődését, illetve serkenti a gyomor falának vérellátását. Mindezeket összegezve a kapszaicin (chili, Cayonne-bors) jelentős szerepet játszik az ulcus megelőzésében és a gyomorfekélyek gyógyulásában is (Satyanarayana MN./ PubMed/Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(4):275-328.).
A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők okozta károsodásoktól. A maják például úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést és a görcsöket, mivel fokozza az alkalikus mucosa termelődését és a vérellátást a gyomor-bélcsatornában, illetve gyulladásgátló hatása is van.

Figyelmezetés!

A kapszaicin erősen irritáló vegyület, amely átmenti arcpírt, valamint erős szívdobogás-érzést okozhat az arra érzékenyeknél. Különösen vigyázni kell arra, hogy a kapszaicin-készítmények szembe vagy nyálkahártyára ne kerüljenek, mivel minimális dózisban is komoly panaszokat okozhatnak! Hideg vízben nem oldódik, ezért a szembe kerülve inkább melegebb vízzel próbálkozzunk!

Forrás: www.macosz.hu, http://www.informed.hu/; www.szepsegbroker.hu, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

© 2010 szepsegbroker.hu | Kapszaicin - a fogyókúra csípős csodaszere
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink