SZAKCIKKEK

Az anyatej programozza is a gyereket

Az anyatej és a tápszerek későbbi hatása a szervezetre

2010. szeptember 22. 08:23
Szépség Bróker
Az Unió Európai Bizottságához tartozó kutatási és fejlesztési információs szolgálat, a Cordis egy új táplálkozástudományi vizsgálat eredményeiről számol be honlapján, a Pharmanews.eu-n.


Az anyatej programozza is a gyereket  1.kép
A kutatás szerint a „méhen belüli táplálkozás" és az első évek étrendje (anyatej, tápszer, majd a hozzátáplálás) befolyásolja az ember későbbi egészségi állapotát. Számos összefüggést mutattak ki az élet kezdetén felvett táplálék minősége és a későbbi elhízás, a tüdőbetegség, valamint a viselkedési és kognitív zavarok közt.

Berthold Koletzko projektkoordinátor, a müncheni Ludwig-Maximilian Universität professzora elmondta, hogy az „EARNEST" projekt zárásaként a résztvevők a friss kutatási eredményekre alapozva praktikus irányelveket, és gyakorlati tanácsokat fogalmaztak meg a terhes és szoptató nők, illetve a csecsemők zsírbevitelével kapcsolatban. Az uniós kutatási kooperáció egy másik részében azt mérték fel, vajon mi befolyásolja a táplálással/táplálkozással és az életmóddal kapcsolatos szülői döntéseket, illetve hogy a szülők milyen információkhoz jutnak különböző információs csatornákon.

A legfontosabb megállapítások egyike, hogy azok a koraszülöttek, akiket anyatejjel táplálnak, húsz évvel később nagyobb méretű, és magasabb ásványianyag-tartalmú csontozattal rendelkeznek. A kutatók megállapították, hogy ezt az összefüggést a kisgyerekkori étrend ásványianyag-tartalma nem befolyásolja, más szóval az anyatej tartalmaz olyan „faktorokat" is, amelyek felelőssé tehetők az erősebb csontozat kialakulásáért.

A projekt egy másik ágán azt vizsgálták, milyen következményekkel jár, ha csecsemő anyatej vagy anyatejet szimuláló tápszer helyett energiatartalmú folyadékokat, például cukrozott teákat és gyümölcsleveket kap; a tanulság nem meglepő módon az volt, hogy ezek rontják a csecsemő táplálkozásának minőségét.

Milyen táplálék kiegészítők segíthetnek elkerülni a terhesség alatti komplikációkat?

Különbség van a fiú és lány csecsemők táplálék igénye közt?


A cikk folytatását itt olvashatja.>>>

Forrás: weborvos.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Az anyatej programozza is a gyereket
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink