SZAKCIKKEK

A PIP implantátum nem növeli a mellrák kockázatát, DE

Újabb vizsgálat a PIP implantátumok kapcsán

2014. január 03. 16:00
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
A nem orvosi használatra kifejlesztett, rossz minőségű szilikonból készült implantátumok gyakran okoztak gondot a szervezetben.


A PIP implantátum nem növeli a mellrák kockázatát, DE 1.kép

PIP implantátum és mellrákNincs bizonyíték arra, hogy a PIP mellimplantátummal rendelkező nők között nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata derült ki az Európai Tudományos Bizottság (SCENIHR) felülvizsgálatából.
A hölgyek azonban elővigyázatosságból mégis a hibás implantátumok eltávolítása mellett döntöttek, ami Angliában mintegy 47.000 nőt érintő probléma.
A nem orvosi használatra kifejlesztett, rossz minőségű szilikonból készült implantátumok gyakran okoztak gondot a szervezetben.

A PIP implantátum nem növeli a mellrák kockázatát, DE 2.kép


A PIP botrány háttereA PIP implantátumokat gyártó francia cég nem az engedélyezett és előírt, orvosi tisztaságú, az emberi szervezet számára indifferens szilikont használta az implantátumok töltésére, hanem egy sokkal rosszabb minőségű, az implantátumok kiszakadását és szivárgását kiváltó „hamisított” szilikont. A környezetbe kijutó „ipari szilikon” töltőanyag pedig szöveti irritációt, gyulladást okozott és a regionális nyirokcsomók megnagyobbodását okozta
A szilikon gél felépítésében dimetil-polisziloxán láncok vesznek részt, amelyekhez különböző szerves és szervetlen vegyületet ragasztanak. Ezek együttesen adják a szilikon gél tulajdonságait. Az előírást megszegve, ezen láncokhoz más vegyületeket kapcsoltak a PIP laboratóriumban, az így nyert szilikon gél előállítása valószínűleg sokkal olcsóbb volt. Az olcsóbb előállítás viszont a minőség rovására ment, ugyanis az így nyert szilikon gél a körülötte lévő burkot idő előtt kezdte el szétbontani. A behelyezett „hamisított szilikon”, amely egyes esetekben először az implantátum falán okozott sérülést, azaz szétszakadt, más esetekben ezt megelőzte egy „bleeding”-nek nevezett folyamat,vagyis a szilikon tartalom átszivárgása az implantátum falán, ami a környező szövetekre fejtett ki káros hatást. Megjelent ezenkívül a mell körüli ( pld. hónalj ) nyirokcsomókban. A hónalji nyirokcsomók megjelenése sokszor a szilikon-szivárgás első jele volt. A kiszivárgott, nem orvosi tisztaságú szilikon pedig egészségkárosodást okoz, akár évekkel a behelyezést követően is.
Mindezek ismeretében az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Főosztálya 2010. április 12-i határozatában Magyarországon is felfüggesztette a PIP implantátum termék forgalmazását és felhasználását.

A hibás PIP implantátumok cseréjeTavaly januárban, az angol kormány bejelentette, hogy a hibás PIP mellimplantátumokat ingyen kötelesek a klinikák eltávolítani, azonban a magáncégek tiltakoztak. Szerintük ugyanis nem várható el, hogy minden nőnek, aki ilyen implantátummal él ingyen elvégezzék a műtétet, ugyanis az implantátumok nem mérgezőek vagy rákkeltőek, ugyanakkor elismerik, hogy az esetleges ruptura veszélye miatt sok nő inkább szabadulna a hibás terméktől.
National Health Service (NHS) orvos igazgatója, Bruce Keogh elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok szerint a PIP implantátumok nem citotoxikusak és nem fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.
A szakadás valószínűsége PIP implantátumok esetében a becslések szerint körülbelül 25 -30%, a beültetés után tíz évvel, míg az egyéb szilikon emlő implantátumoknál a sérülés mértéke 2 - 15% 10 év alatt. A PIP implantátumok eltávolítása helyett inkább a rendszeres ultrahang ellenőrzést javasolja, egyedi elbírálás alapján- pl. szakadás gyanúja esetén- MRI vizsgálattal kiegészítve.
Rajiv Grover a British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS) elnöke szerint függetlenül az új eredményektől kijelenthetjük, hogy a PIP implantátumok hibás termékek, ezért semmi nem indokolja jelenlétüket az emberi testben. Mivel a PIP implantátumoknál sokkal nagyobb a sérülés, szakadás veszélye, mint egyéb mellimplantátumoknál, az általuk felmerült legkisebb panaszt is komolyan kell venni.
Valljuk be őszintén, senki nem szeretne egy hibás terméket a felesége, anyja vagy a lánya testében tudni. Ha egy gyári hibás autót veszünk, azt igyekszünk minél gyorsabban kicserélni, miért ne tennénk ezt egy egészségünket veszélyeztető implantátummal?!. A PIP implantátumokkal kapcsolatosan felmerült a szándékos csalás lehetősége, ezért is kerültek a cég vezetői bíróság elé. Rajiv Grover szerint a jelenlegi európai implantátum szabályozási rendszert meg kell erősíteni a páciensek védelmében. Az FDA által javasolt kódrendszer- az UDI (Unique Device Identification System) és a GUDID (Global Unique Device Identification Database)- biztosítani fogja, hogy az adott implantátummal kapcsolatos összes gyártási és vizsgálati adat követhető legyen az FDA publikus adatbázisában.

SzépségBróker kommentje: Hogyan is lehetségesek ezek? Egyáltalán a valós megállapításokat hozták-e napvilágra, vagy csak cenzúrázták az adatokat a sajtó számára, hogy elkerüljék az ennél is nagyobb botrányt?! Ezt mindenkinek a saját megítélésére bízzuk. De az tény, hogy a PIP cég vezetőit börtönbüntetésre télték, vélhetően nem bizonyítékok hiányában és így nem alaptalanul. Az 1991-ben alapított és 2010-ben csődöt jelentő PIP egy időben az ágazat harmadik legnagyobb cége volt. A kilenc év alatt a világon összesen 65 országban mintegy 300 ezer nőnek adtak el PIP mellimplantátumot. A betétek tíz százaléka érkezett a kelet-európai piacra, Magyarországra kb. 5000 pár.

Forrás: www.news.uk.msn.com© 2010 szepsegbroker.hu | A PIP implantátum nem növeli a mellrák kockázatát, DE
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink