SZAKCIKKEK

Ritkábban előforduló mell deformitások és műtéti megoldásuk

Csőmell, Poland-szindróma, túl nagy bimbóudvar, szám feletti mellbimbók, befelé forduló mellbimbók

2010. július 30. 08:46
Szépség Bróker
A korábban tárgyalt elváltozások mellet ismertek még egyéb deformitások is - csőmell, Poland-szindróma, túl nagy bimbóudvar, szám feletti mellbimbók, befelé forduló mellbimbók. Igaz, ezek ritkábban fordulnak elő, de korrekciójuk csak műtéti úton lehetséges.


Túl nagy bimbóudvar és a csőmell együttes előfordulása, majd műtéti korrekciójuk / Dr. Jánky György
Túl nagy bimbóudvar és a csőmell együttes előfordulása, majd műtéti korrekciójuk / Dr. Jánky György

CsőmellCsőmellnek nevezzük azt a mellformát, mikor a mell alapja kis átmérőjű, és viszonylag hosszan, szinte azonos vastagságban, keskenyen emelkedik ki a mellkas szintjéből. A csőmellek esetében a bimbóudvar túlnyomórészt nagyobb méretű a normálisnál. További jellemzője, hogy a csőmell viszonylag hamar megereszkedik. Így az ilyen típusú deformitás műtéti megoldása igencsak összetett feladat. Az egy ülésben elvégezhető hosszabb plasztikai műtét során három műveletet is végre kell hajtani: a bimbóudvart kisebbíteni kell, a mellállomány eloszlását meg kell változtatni implantátum behelyezésével, majd a megereszkedés miatt általában mellfelvarrást is kell végezni. A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha a két mell közül csak az egyik esetében áll fenn a csőmell jelensége. Ez esetben oldalanként más-más műtét elvégzése jöhet szóba, hogy végeredményként egyforma, szimmetrikus melleket tudjon kialakítani a plasztikai sebész.

Kép forrása: Dr. Jánky György

Túl nagy bimbóudvarLehetőség van pusztán a bimbóudvar méretének csökkentésére is egy plasztikai műtét során. Ennek folyamán a plasztikai sebész először a kívánt méret szerint körbemetszi a bimbóudvart, majd az eredeti bimbóudvart is körbemetszi. Végezetül a két metszés közt kialakuló sötétebb bőrkarikát eltávolítja, és a megfelelő méretű bimbóudvart körben, varrással rögzíti a mell bőrén.


Poland-szindróma műtét előtti képe/ Dr. Végh Miklós
Poland-szindróma műtét előtti képe/ Dr. Végh Miklós

Poland-szindrómaA Poland-szindróma egy olyan fejlődési rendellenesség, melynek során az egyik oldali (ritkább esetben mindkét oldali) mellállomány hiánya mellett, fennáll még a mellizmok részleges vagy teljes hiánya, valamint a csontos mellkas esetleges deformitása is. Ez az összetett kórkép többlépcsős műtéti megoldást igényel. Először sebészi úton korrigálni kell a mellkasfal deformitását, valamint a hát területéről előrehúzott izommal pótolni kell a hiányzó mellizmokat. A regenerációt követően kerülhet sor az implantációs plasztikai műtétre, melynek során normál méretű mellet alakíthat ki a plasztikai sebész.

Kép forrása: Dr. Végh Miklós
Szám feletti, egy 3. mellbimbó
Szám feletti, egy 3. mellbimbó

Kettő szám feletti mellbimbókA szám feletti mellbimbók jelensége ritkán előforduló fejlődési rendellenesség. Ilyen kor az egyik, vagy mindkét oldalon több mellbimbó is kifejlődik. Nem kell azonban kétségbeesni, ugyanis egy egyszerű kimetszéses műtéttel - akárcsak egy anyajegy - eltávolíthatók a szám feletti mellbimbók.
Befelé forduló mellbimbók műtéti megoldásának eredménye/ Dr. Jánky györgy
Befelé forduló mellbimbók műtéti megoldásának eredménye/ Dr. Jánky györgy

Befelé forduló mellbimbókViszonylag gyakran jelentkező probléma a befelé forduló mellbimbók jelensége. Ilyen esetekben a mellbimbók nem emelkednek ki a mell felszínéből. Különböző súlyossági fokai ismertek ennek az elváltozásnak, legenyhébb eset, amikor nyugalmi állapotban nem emelkedik ki a mellbimbó, ugyanakkor a legkisebb inger (hideg, fizikai inger) hatására is előbukkan a mell szintjéből. Ennél súlyosabb a helyzet, ha a bimbó ugyan kiemelkedik a mell szintjéből, de mégis befelé fordul, ugyanakkor izgalmi állapot hatására ki tud fordulni onnan. A legsúlyosabb, ha a befelé forduló mellbimbókat semmilyen ingerléssel, sőt kézi műszeres segítséggel sem tudjuk kifordítani.
A befelé forduló mellbimbók nem csak esztétikai problémát okozhatnak, ennél sokkal súlyosabb következményekkel is járhatnak, ugyanis szoptatási nehézséget, esetleg szoptatási képtelenséget is okozhatnak. Emellett a mindennapos tisztálkodásnál is ügyelni kell rá, hogy a befordult részt megfelelően tisztán tudjuk tartani.
A befelé forduló mellbimbók műtéti megoldása nagyban függ az elváltozás súlyosságától, valamint attól, hogy a páciens szeretne-e még szoptatni a műtét után. A kisebb fokú elváltozások korrekciója a mellbimbót illetve a bimbóudvart érintő metszéssel könnyen, szinte nyom nélkül megoldható. Teljesen beforduló, nem ingerelhető bimbó, és esetleg tölcsérszerűen behúzódó bimbóudvar esetén azonban a probléma oka a tejmirigyek kivezető járatának rövidsége. Ebben az esetben a műtét a mellállományt is érinti. Ennek következtében általában csak esztétikai megoldást nyújt a műtét, ugyanakkor a fennálló szoptatási képtelenséget nem tudja megoldani, sőt véglegesíti azt. Fontos tehát tisztázni, szeretne-e még gyermeket szülni a páciens a későbbiekben, mert, ha igen, akkor olyan műtéti technikát választ a plasztikai sebész, ami lehet, hogy nem nyújt teljes esztétikai megoldást, ugyanakkor, ha olyan fokú az elváltozás, nem zárja ki a későbbi szoptatás lehetőségét.


Kép forrása: Dr. Jánky György
Mellbimbó tetoválása
Mellbimbó tetoválása

Hiányzó mellbimbók pótlásaEz a probléma leggyakrabban akkor fordul elő, ha mellrák következtében részleges, vagy teljes melleltávolítás történik.
Ilyen esetekben is, mint a befelé fordult bimbóknál, a megtervezett bimbóudvar helyén alkot a plasztikai sebész lebenyeket és pótolja a hiányzó szövetmennyiséget egy arra alkalmas testfelületről. Amennyiben némi tejmirigy még maradt hátra az első műtét után, úgy mirigykivezető csöveket részlegesen vagy teljes felszabadítására kerül sor. A bimbó kiemelkedésének megfelelő területet a teljes sebgyógyulás után kozmetikai (smink) tetoválással lehet az eredetihez hasonló színűre formázni.
Amennyiben sem a kötőszövet pótlásra, sem a tejmirigy kivezető csöveinek felszabadítására nincs mód, úgy a kozmetikai tetoválás jelenthet egyetlen esztétikai megoldást a mellbimbók pótlására.

Kapcsolódó SZÉPSÉG KUPONOK:Mellnagyobbítás
7000 Ft kedvezmény
Mellbimbó plasztika
Ingyenes konzultáció
Mellnagyobbítás rejtett hiba nélkül
Ingyenes konzultáció és 1 alkalom ráncfeltöltés ( 1 amp. Restylane) az igényelt régióba
Mellfelvarrás
Narkózisban operált páciensek számára ingyenes hotelszolgáltatás
Mellbimbó plasztika
1 alkalom dekoltázsfiatalítás
Mellfelvarrás
1 alkalom dekoltázsfiatalítás
Mellnagyobbítás
1 alkalom dekoltázsfiatalítás
Sminktetoválás
15%kedvezmény+Ingyenes anti-aging szaktanácsadás
© 2010 szepsegbroker.hu | Ritkábban előforduló mell deformitások és műtéti megoldásuk
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink