SZAKCIKKEK

A mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő

Mire kell vigyáznunk a mellnagyobbító műtétet követően?

2010. augusztus 31. 15:52
Cikkünk szerzője Dr. Szemerey Balázs István
A tökéletes, komplikációmentes végeredmény érdekében fontos tisztázni, hogy a mellnagyobbító műtét utáni egy évben mire figyeljünk.


A mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő 1.kép
A mellnagyobbító műtétet követően mindenki eltérő módon tolerálja a fájdalmat. Sokaknál előfordul, hogy csak kisfokú fájdalmat éreznek, és (sajnos) ennek köszönhetően nem vigyáznak kellőképpen frissen operált mellükre, és már pár nap után ugyanolyan életvitelt folytatnak, mint a műtét előtt. Ezzel szemben számos páciens pedig napokat (akár heteket) tölt ágyban nagy fájdalmaira hivatkozva. Az átlag műtét utáni magatartás azért szerencsére a kettő közt van. Azonban a tökéletes, komplikációmentes végeredmény érdekében fontos tisztázni, hogy a műtét utáni egy évben mire figyeljünk.

A mellnagyobbító műtét után...A mellnagyobbító műtétet követő időszakot 4 szakaszra osztják fel a plasztikai sebészek.

- a műtétet követő 2 hét
- 3-6. hét
- 7-12. hét
- 3 hónaptól 1 évig terjedő időszak

A mellnagyobbító műtétet követő 2 hét a legfontosabb időszak. Ebben a 2 hétben jelentkezik a műtéti komplikációk 70-80%-a, így ebben az időszakban legalább 2-3 kontroll vizsgálatra sort kell keríteni. Ezek alkalmával a plasztikai sebész minden esetben lecseréli a kötést, és megvizsgálja a pácienst, még akkor is, ha semmi panasza nincs. Fontos kihangsúlyozni, hogy az esetleges komplikációk korai felismerése, és gyors, szakszerű megoldása esetén elkerülhető a nagyobb baj, akár az implantátumok kényszerű időszakos eltávolítása is.

A varrási technikától függően 1-2 hét körül történik a varratok eltávolítása. Varratszedés előtt ajánlatos a varratok szárazon tartása, így ebben a műtétet követő első két hétben a melleket borító kötést nem érheti víz! Bár a kötés orvosonként eltérő lehet, a lényeg, hogy szoros kötést kell viselni a műtétet követően. Ez lehet szorosan a mellkasra tekert pólya, lehet szoros, ún. postoperatív melltartó, vagy ezek együttese is akár. A kötést sose távolítsuk el saját kezűleg! A kontrollvizsgálatok alkalmával az orvos, vagy asszisztense veheti csak le azt! A kötésnek mindenképpen szorosnak kell maradnia, ez biztosítja, hogy a szövetek jobban tapadjanak az implantátumra, valamint kontrollálja az ödéma képződést is.
A varratok megkímélése érdekében 2 hétig nyugodtabb, pihenéssel teli életvitelt kell folytatni, a fizikai és pszichés megterheléseket kerülni kell!

A műtétet követő 3-6. hét során már varratok nélküli élheti mindennapjait a páciens, de a szoros melltartót még viselnie kell. Munkáját folytathatja, de a fizikai megterhelést, és a sportmozgásokat érdemes még kerülni, és majd csak a 6. hét vége felé fokozatosan visszavezetni az életvitelbe. Különösen fontos elkerülni a mellizmokat és a karizmokat (főként biceps) igénybe vevő mozdulatokat! Nem szabad kockáztatni sem a sebszélek szétrepedését, sem pedig az izommozgás következtében kialakuló implantátum elmozdulást.

A 7-12. hét során nagyjából befejeződik az implantátum elhelyezkedése. A mellnagyobbítás után kb. a 12. hét végére alakul ki a végleges mellforma. Az idáig eltelt 12 hét alatti természetes gyógyulási folyamat során gyakran előfordul, hogy átmenetileg méret és alakbeli különbségek, kisebb alaki torzulások, húzódó és letapadó hegek jelentkeznek, de nagyjából a 12. hét végére (van, akinél csak a 4-6. hónapra) ezek nyomtalanul elmúlnak, és a mellek kezdik felvenni végleges formájukat. A 12. hét után már csak nappalra ajánlott a szoros melltartó viselése, és a sportmozgások is végezhetőek már, ha nem okoznak fájdalmat, kellemetlen érzést.

A mellnagyobbító műtét után 1 évvel kontroll vizsgálaton kell részt venni, melynek során a plasztikai sebész ellenőrzi a mellek alakját, és tapintással a mellek állagát. A mellforma ekkor már teljesen végleges. Ha a gyógyulás tökéletes, akkor a mellek tapintásra egyformán puhák, nincs nyoma tokképződésnek, a bőr lazább, természetesebb, mint a műtét utáni átmeneti duzzadt időszakban volt.

A hegek ekkorra már nagyjából végleges formát és színt vesznek fel, vannak azonban olyan páciensek, akiknél 1 éven túlnyúlik a teljes hegformálódás. Ha valakinek jó sebgyógyulási hajlama van, akkor a mellnagyobbítás után 1 évvel a hegek csak vékony fehér csíkok. Sajnos hypertrófiás és keloidos hegek is előfordulhatnak. Ilyenkor már korai stádiumban meg kell kezdeni ezek megfelelő kezelését. Ha előre tudható, hogy súlyos keloid képződési hajlama van a páciensnek, akkor sokszor a műtétről is lebeszélik.
A mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő 2.kép

Melltartó viselése a mellnagyobbító műtét utánAzok a páciensek, akik bőre feszes a mellnagyobbító műtét után, gyakran elhagyják a melltartó viselését. De akinek a mellnagyobbítás előtt laza volt a bőre, megereszkedett mellei voltak, illetve, aki mellfelvarrással kombinált mellnagyobbításon esett át, annak mindenképp javasolt nappal normál melltartó viselése.

Ugyanakkor azt sose felejtsük el, hogy a mell kötőszövet, nem izom. Így, mint minden kötőszövet, mellünk is idővel veszít rugalmasságából, és megereszkedik. Így a SzépségBróker azt tanácsolja, minden esetben viseljünk melltartót!
© 2010 szepsegbroker.hu | A mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. katka_erika   December 11, 2012
adf
2. AdriII   Február 13, 2017
Nagyon jó cikk, sok kérdésemet megválasztolta! Van valakinek mellnagyobbítás tapasztalata velük: http://www.plasztikabudapest.com/szolgaltatasok/mellplasztika/mellnagyobbitas/ ? Ha esetleg ők nem jók, kiket tudnának ajánlani? Válaszukat előre is köszönöm!
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink