SZAKCIKKEK

Mellnagyobbítás az implantátumok előtt

A szilikon injekciótól az implantátumokig

2013. augusztus 08. 05:44
Gulyás Gabriella Anna
A mellnagyobbítás története a szilikon injekcióktól az implantátumokig


Mellnagyobbítás az implantátumok előtt 1.kép

A mellnagyobbítás kezdeteiAz 1890-es években Dr. Robert Gersuny osztrák orvos használt először paraffin injekciót mell növesztés céljából, de ez a kísérlet sorozat hamar abbamaradt a magas fertőzési arány és egyéb komplikációk miatt. Ezután az 1920-as években néhány sebész sajátzsír átültetésével, általában a fenék vagy a has területéről, próbálta a kebleket megnöveszteni, de ez az eljárás sem volt túl sikeres ugyanis kiderült, hogy az átültetett zsírszövet gyorsan felszívódik nevetséges hepehupákat okozva mindkét területen, valamint a hegeket sem sikerült eltüntetni. Egyes orvosok ösztrogén injekciókkal próbálkoztak a mell szövetének megnövelése érdekében, de ez sem volt komplikációmentes beavatkozás. Az 1940-es évek közepén felhagytak a műtéti beavatkozásokkal és a szaklapok egy szivacsgumiból készült külső protézis használatát javasolták a hölgyeknek melltartójukban.
Lana Turner és Ava Gardner
Lana Turner és Ava Gardner

Megjelennek a "szivacsok", Ivalon és SurgifoamAz 1950-es évekre a kozmetikai sebészet válaszút előtt állt, ugyanis az amerikai közvélemény hezitált a természetes formák megtartása illetve a mellnövelés között. Nem volt könnyű dolguk a hölgyeknek, mert a magazinok elárasztották őket Lana Turner és Ava Gardner képeivel és a korabeli filmekről is ez a „new look” köszönt vissza. A nők pedig azt akarták, hogy ők is olyanok legyenek. Olyan melleket akartak, amik ellenállnak a gravitációnak, hegyesen domborodó pulóvereket és a fürdőruha trendek valamint a Playboy magazin is megtették hatásukat és rajtahagyták kézjegyüket az amerikai kultúrán.
Mellnagyobbítás az implantátumok előtt 3.kép
A sebészek ismét kísérletezni kezdtek zsírátültetéssel, kevés szerencsével. Robert A. Franklyn hollyvoodi sebész egy speciális anyagot, a „surgifoam”-ot – ami a polyuretán rokona - ültette be a nők mellébe, mások egy Ivalon nevű, az előbbihez hasonló összetételű anyagot használtak. A kezdeti sikerek után azonban a nők az implantátumok megkeményedéséről kezdtek panaszkodni, ráadásul a műtéttel elért mérethez képest 25%-os volumencsökkenés volt tapasztalható. A Surgifoam és az Ivalon, amit a média „szivacsok” néven emlegetett elvesztette népszerűségét, de a vágy a dús keblek iránt továbbra is megmaradt.
Mellnagyobbítás az implantátumok előtt 4.kép

A mellnagyobbító eljárások fejlődéseAhogy a mellnagyobbító műtéti technika fejlődött a szilikon injekciók egyre népszerűbbek lettek. A szilikon injekciókkal végzett mellkorrekció a II. világháború során, Japánban kezdték alkalmazni az amerikai katonáknak felkínálkozó prostituáltak körében, majd rohamosan elterjedt az Egyesült Államokban is.
1943-ban a Corning Glass Works egyesült a Dow Chemical Companyval és létrehozták a Dow Corning Corporationt és úttörőként fejlesztették ki azt a szilikon anyagot, ami magas hőmérsékleten is ellenállónak bizonyult és könnyen sterilizálható. Az eljárás népszerűsége hiánycikké tette a szilikont olajat. Egy akkoriban elterjedt történet szerint a szilikon olyan ritkaság lett, hogy ládaszám lopták el a hajókikötőkből, hogy a japán prostituáltakat kívánatosabbá tegyék. Emellett az eljárás rendkívül népszerű volt a showgörlök és a táncosnők körében is. Komplikációk, mint az elszíneződés vagy fertőzés itt is adódtak és korán dokumentálásra kerültek az orvosi szakirodalomban. Egy szabályozás limitálta a szilikon olaj orvosi célú felhasználási mennyiségét, ami utat nyitott az illegális beavatkozásoknak (ipari szilikont használtak) az orvosi gyakorlatban. Egy San Franciscó-i sztriptíztáncosnő, Carol Doda éveken keresztül heti rendszerességgel kapott szilikon injekciókat a mellébe, a nézőközönség legnagyobb megelégedésére.


Mellnagyobbítás az implantátumok előtt 5.kép
Az 1960-as évek közepétől kezdődik a sóoldattal illetve a testbarát szilikon zselével töltött implantátumok karrierje, ami tart napjaikban is és úgy tűnik nem is megy ki egyhamar a divatból.

Forrás: E. Haiken:Venus Envy: A history of cosmetic surgery, The Johns Hopkins University Press, 1997.
© 2010 szepsegbroker.hu | Mellnagyobbítás az implantátumok előtt
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink