SZAKCIKKEK

Mellnagyobbítás utáni átmeneti problémák

Érzékelési problémák, aszimmetria, implantátum elmozdulás, hegek

2010. október 10. 17:43
Cikkünk szerzője Dr. Szemerey Balázs István
A mellnagyobbítás után jelentkezhetnek különböző aszimmetriák, az implantátum elhelyezkedésével járó, több hónap alatt rendeződő formaváltozások, valamint szenzoros (érzékelési) változások is.


Mellnagyobbítás utáni átmeneti problémák 1.kép

Érzékelési problémákA mellnagyobbítást követően gyakran jelentkeznek átmeneti vagy részleges érzéskiesések a mell bőrfelületén. A mell alatti redőben ejtett behatolás során elsősorban a heg felső vetületében fordul elő több hónapig tartó részleges, vagy végleges érzéskiesés. Ez az érzéskiesés általában nem éri el a mellbimbót, a bimbóudvart, de olykor előfordulhatnak olyan esetek, mikor a bimbóudvar mégis érintett.
A bimbóudvar kerületén, vagy a bimbóudvaron keresztül ejtett metszések után szintén előfordulhatnak a bimbóudvar vagy a mell egy részének beidegzési zavarai.
A hónalj vonali behatolás után ritkábban, de ugyancsak jelentkezhetnek átmeneti vagy végleges érzéskiesések.

AszimmetriaA mellnagyobbítást követően gyakran fordul elő aszimmetria a műtétet követő 1 éven belül.

Ha korábban is fennállt aszimmetria a két mell közt, tudnunk kell, hogy az eltérő nagyságú mirigyállomány másként reagál a műtétre, a műtét utáni duzzanatra, és ilyenkor átmenetileg sokkal nagyobb eltérés is kialakulhat a mellek közt. Későbbiekben, a duzzanat leapadása után csak a korábbi, kisfokú aszimmetria marad fenn.

Ha a műtétet megelőzően a két mell egyforma nagyságú volt, a mellnagyobbítást követően akkor is előfordulhat némi átmeneti aszimmetria, mely a műtétet követő 2-3 hónap alatt eltűnik.

A mellnagyobbítást követően hirtelen megjelenő nagy méretkülönbség hátterében kóros elváltozás is lehet (vérgyülem, seroma, vagy gyulladás miatti folyadékgyülem), így, ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel kezelő orvosunkat!

Alaki és formai változásokA behelyezett implantátumok idővel beépülnek a szervezetbe. Jó szöveti reakció esetén a mell formája hosszú távon állandó marad. A szervezeti reakció azonban egyénenként eltérő lehet. Előfordulhat tokképződéssel járó és tokképződés nélküli deformáció is. Az ilyen deformációk csupán átmenetiek, és néhány hónap, maximum 1 év alatt megszűnnek.

Implantátum elmozdulásA mellnagyobbítást követően az implantátumok nem minden esetben maradnak a helyükön. Az implantátumok frontális síkban képesek felfelé, lefelé, a test középvonala felé és a test középvonalától kifelé, valamint kombináltan, egyszerre két irányba is elmozdulni. Ezen kívül képesek saját tengelyük körül is megfordulni, továbbá nagyságukat változtatva a mellen elmozdulást imitálni. Az elmozdulások korrigálása előtt a legfontosabb az elmozdulási irány pontos meghatározása, és okának kiderítése. Ezt követően az orvos könnyen tudja korrigálni az eltérést.

Hegek, kóros hegekA mellnagyobbítás során a műtéti technikától függően a mell alatti redőben, a bimbóudvar körül, a bimbóudvar területén keresztben vagy a hónaljban ejthet vágást az orvos. A felvarrással kombinált mellnagyobbító műtét során a bimbóudvartól lefelé futva, függőleges a metszés, így a heg is.

Jó gyógyulási hajlam és jó műtéti technika, ideális sebegyesítés esetén a sebek hajszálvékony 3-6 cm hosszú fehér vonalként gyógyulnak.

A heg akkor okoz problémát, ha kórosan gyógyul, ha rossz helyen, vagy ha rossz irányban van. A rossz gyógyulási hajlamra általában csak a műtét után derül fény. A kialakuló hipertrófiás vagy keloidos hegek kezelését azonnal meg kell kezdeni mechanikai (nyomás) terápiával, fényterápiával, vagy kémiai anyagok (szteroidok) segítségével.
A nyomásterápia már megelőzésként is használható, ha a varratszedés után azonnal elkezdünk ragasztólapokat tenni a sebekre. Ez a terápia kóros hegesedés megjelenése nélkül is 2-3 hónapon át alkalmazható. A fényterápia megkezdhető az első figyelmeztető jelek után. A szteroid injekciót általában csak legvégső megoldásként alkalmazzák.

Az orvostechnológiai cégek már kidolgoztak olyan speciális sebészi fonalat, amely segítségével simább sebfelületeket, gyorsabb gyógyulást, és szinte hegmentességet lehet elérni. Hazánkban is alkalmaznak már plasztikai sebészek ilyen fonalakat.

Több plasztikai sebészünk a varratszedés után szilikonos tapaszt javasol a szebb és gyorsabb heggyógyulás érdekében. Illetve várnak a legújabb gyógyszerkészítmény piacra kerülésére, az avoterminre (2011-re várható).

Dr. Szabó Judit Anna/ gyógyszerész


© 2010 szepsegbroker.hu | Mellnagyobbítás utáni átmeneti problémák
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink