SZAKCIKKEK

Áttörés a plasztikai sebészetben - Implantátum nélküli mellnagyobbítás mellfelvarrás során

Az új módszer háttérbe szorítja az implantátumokat a szült nők körében

2010. június 23. 10:54
SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
A mellplasztikát fontolgató nők még mindig gyakran elbizonytalanodnak a beültetendő alapanyagokkal kapcsolatban. Lehet, hogy itt a megoldás? Három kutatóorvos egybehangzó véleménye alapján egy újonnan kifejlesztett műtéti technikával a páciensek 20%-nál megoldható a mellfelvarrás és nagyobbítás saját mellállományuk felhasználásával.


FONTOS tudnivalók az implantátum nélküli mellnagyobbítás + mellfelvarrás kapcsán:

A műtét előtt és után 3 hétig kerülni kell a dohányzást, koffeinfogyasztást, az E vitamin bevitelt és az ibuprofen tartalmú gyógyszerek szedését.

A műtét előtti este, és a műtét reggelén antiszeptikus mosakodóval kell tusolni.

Azok a hölgyek, akik családjában előfordult mellrák, a műtét előtt mammográfiás vizsgálaton kell, hogy részt vegyenek, hogy kizárható legyen minden elváltozás lehetősége.
Már több mint 30 éve a plasztikai műtétek legelterjedtebb alapanyaga a szilikon. A mai napig folyamatos kutatások célkitűzése, hogy minél tökéletesebb és biztonságosabb mellimplantátumokat állítsanak elő belőle. A keringő rémtörténetek azonban arra utalnak, hogy hiába a választható implantátumok sokasága, a nők még mindig gyakran elbizonytalanodnak a beültetendő alapanyagokkal kapcsolatban. Lehet, hogy itt a megoldás? Három kutatóorvos egybehangzó véleménye alapján egy újonnan kifejlesztett műtéti technikával a páciensek 20%-nál megoldható a mellfelvarrás és nagyobbítás saját mellállományuk felhasználásával.
Áttörés a plasztikai sebészetben - Implantátum nélküli mellnagyobbítás mellfelvarrás során 1.kép

A saját mellállománnyal történő mellnagyobbításBár már rengeteg műtéti technika ismert, a brit plasztikai sebész Laurence Kirwan és két kollégája, az olasz Giovanni Botti és a brazil Ruth Maria Graf az elmúlt 10 évben új műtéti technikát fejlesztett ki. Ennek alkalmazásával azoknál a hölgyeknél, akik megfelelő mellállománnyal rendelkeznek, implantátum nélkül is végrehajtható a mellfelvarrás és nagyobbítás. Ezt az új műtéti eljárást hívjuk Auto-Augmentation-nek azaz saját mellállománnyal történő mellnagyobbításnak.

A nők többsége az idő előrehaladtával jelentős mértékben veszít mellméretéből a mirigyállomány megfogyatkozása miatt. Ezt a folyamatot tovább gyorsíthatja a nagyobb súlyvesztés (pl. fogyókúra) is. A tónusvesztés következtében megereszkedett melleken eddig ún. mellfelvarrással segítettek. A mellfelvarrás során megemelik a mellállományt, feljebb helyezik a bimbóudvart, majd eltávolítják a felesleget, és bezárják a sebet. Ha a páciens mirigyállománya nagymértékben lecsökkent, azonban az eredetihez hasonló nagyságú melleket szeretne, akkor a műtét során implantátum beültetése is lehetséges.
Rizikófaktorok: elhúzódó sebgyógyulás, vérzés, aszimmetria, a bimbó vérellátásának sérülése (minden mellműtétnél adott lehet)

Implantátum nélküli mellnagyobbítás+mellfelvarrás utáni hegkezelésre szilikon tapasz vagy szilikon tartalmú gél ajánlott.

Nincs drain cső a műtét után! De 48 órán át lenge ruházat, a kötés eltávolítása után pedig sport melltartó viselése szükséges minimum 1 hónapig!

Akárcsak egyéb mellműtétek esetében, úgy a saját mellállománnyal történő mellnagyobbítást követő első 3 hétben is csak csekély fizikai megterheléssel járó házimunkákat lehet végezni és csak 4-6 hét elteltével, fokozatosan lehet újra visszatérni a normál napi teendőkhöz. Minimum 3 hétig, de inkább a hegek teljes gyógyulásáig tilos az úszás, és minden mellkas környéki nyújtó mozdulattal járó mozgásforma (pl. tenisz, jóga) is.
A hagyományos mellfelvarrás során gyakran előfordul az alsó mellrész túlzott kidomborodása, vagy a mellbimbó túl magasra helyezése. Ha azonban a műtét során csak a bőrt feszítik meg, és a mirigyállományt nem rendezik át, akkor idővel ismét megereszkedik a mell.

A Laurence Kirwan, Giovani Botti és Ruth Maria Graf egyedi módszerének kombinációjaként kialakított új műtéti eljárás, a saját mellállománnyal történő mellnagyobbítás során a mell alsó részének mirigyállományát mozgatják át a felső részbe, telt, kerek formát hozva létre a mellbimbó feletti régióban is. Az áthelyezett mirigyállományban teljes egészében megmaradnak a korábbi elvezetések, így a vérellátása is. Ezután a tökéletesített hegképzési technikával minimalizált, ún. nyalóka alakú sebbel, zárják le a műtéti területet. Kis idő elteltével, ha a szövetelrendeződés befejeződik, akkor egy implantált mellhez hasonlóan csupán egy 3-4 cm-es vékony hegvonal maradhat vissza a mell alsó áthajlási vonalában.
Áttörés a plasztikai sebészetben - Implantátum nélküli mellnagyobbítás mellfelvarrás során 2.kép

A saját mellállománnyal történő mellnagyobbítás előnyei:- kisebb hegvonal
- természetesebb mellformák
- olcsóbb (nincs implantátum költség)
- enyhébb műtét utáni fájdalom (nincs az implantátum okozta feszítő érzés)
- nem szükséges drain cső használatára a műtét után
- gyorsabb gyógyulás

Dr. Szemerey Balázs István (Mediburg Kinika, Budapest) és Dr. Bajusz Huba (Szent Gellért Orvoscentrum, Szeged) egyedi módszerükkel ötvözve adaptálták a saját mellállománnyal történő mellnagyobbítás technikáját, melyet nagy sikerrel alkalmaznak a szült nők körében.


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | Áttörés a plasztikai sebészetben - Implantátum nélküli mellnagyobbítás mellfelvarrás során
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. annamariv   Július 25, 2013
Hozzászólás moderálva.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink