SZAKCIKKEK

Őssejtek és a plasztikai műtétek

Félreértések az őssejtek és a sajátzsír átültetések kapcsán

2009. július 30. 14:16
Dr. Szabó Judit Anna
A félreértések bizonyára abból adódnak, hogy többféle őssejt létezik. Az egyik nagy csoportba az embrionális őssejt tartozik, amelyet az emberek nagy többsége mint "őssejt" raktározott tudatában. Míg a másik nagy csoportról, a felnőttkori, szövetspecifikus, az un. szomatikus őssejtekről eddig kevés szó esett.


Az embrionális élet 12. hetéig differenciálatlanok az őssejtek
Az embrionális élet 12. hetéig differenciálatlanok az őssejtek

Embrionális, un. differenciálatlan őssejtekCsak az egyedfejlődés legkorábbi szakaszában vannak jelen (12 hétnél fiatalabb foetus). A magzati őssejtek felhasználása és azokkal kapcsolatos kutatásokat szigorú etikai, jogi és klinikai feltételekhez kötöttek szerte a világban. Szabályozó szervük az Őssejtkutatások Nemzetközi Szervezete (International Society of Stem Cell Research - ISSCR). Erre azért is van szükség, mert a differenciálatlan őssejtek szaporodását egy új gazdaszervbe ültetve szabályozni kell, ennek hiányában előre megjósolhatatlan szaporodásuk iránya, s az is előfordulhat, hogy mutagénné (rákkeltővé) válik a „magára hagyott” őssejt.

Az embrionális őssejteket az abortuszokból származó korai magzatokból vagy erre a célra laboratóriumban létrehozott emberi embrióból lehet nyerni (ez az egyik etikai probléma az őssejt kutatásoknál). Ezek az őssejtek az embrió korának és állapotának megfelelő teljes regenerációs és átalakulási képességgel rendelkeznek. Viszont ezeknek a deifferenciálatlan őssejteknek a célszövet vagy célszerv kialakulásához szükséges átalakulását "irányítani" kell, majd meg kell állítani a szaporodást és növekedést. Ez egy igen a bonyolult sejtosztodási folyamat, amelynek minden részlete jelenleg még nem tisztázott. Az embrionális őssejtek használata még igen kockázatos feladat.
Ajakfeltöltést már több éve sikeresen végeznek sajátzsír felhasználásával
Ajakfeltöltést már több éve sikeresen végeznek sajátzsír felhasználásával

Szövetspecifikus, felnőttkori őssejtek jelentőségeA szomatikus őssejtekmegtalálhatóak minden felnőtt ember szerveiben és szöveteiben is. Ezek a szabályozott őssejtek nagy jelentőséggel bírnak különböző sejttenyészetek (pl. porc újraképzése) és a bőrátültetések területén. A differenciált bőr hámsejtből molekuláris genetikai módszerek segítségével olyan őssejteket állítanak elő (iPS-indukált pluripotens őssejt), amely tulajdonságaiban az embrionális őssejtre hasonlítanak és segítségükkel a bőrhiányok tökéletesen regenerálhatóak.

Szintén felnőttkori őssejtek (un. felnőttkori mesenchimalis őssejtek ) találhatóak azokban a zsírsejt-populációkban is, amelyet a plasztikai sebészek használnak a sajátzsír átültetés során. A leggyakrabban az arc, ajak feltöltésére és fenékformálásra hasznosítják a sajátzsírt , valamint az abban megtalálható zsírőssejteket. Az eljárás első lépéseként a szükséges zsírmennyiséget szívják le a páciens erre alkalmas régiójáról igen óvatos körülmények között, hogy minél kevesebb zsírsejt sérüljön. A leszívott zsírsejt szuszpenziót speciális eljárással elkülönítik az átültetésre alkalmas sejteket a sérült és túlérett zsírsejtektől. A legjobb eredményt a sértetlen és kisebb méretű zsírsejtekkel és az un. " felnőttkori mesenchimalis zsír őssejtekkel " lehet elérni. Részletesebben itt olvashat róla.

Őssejtek és a plasztikai műtétek  3.kép

Mellnagyobbítás és a sajátzsír-őssejtMár ez sem titok, hogy a sajátzsír és zsír-őssejtekkel történő klinikai vizsgálatok kiterjednek a mellnagyobbítás területére is.

Sőt, tavaly (2008. április 29.) a bécsi Clinic DDr. Heinrich jelentette ki, hogy ők már gyakran alkalmazzák ezt a zsírőssejt technikát a mellnegyobbítás során.

Ebben a pillanatban a saját zsír átültetés és az őssejtekkel történő mellnagyobbítás pontos szövődmény kockázatának számszerű értékét még nem ismerjük! A módszer eredményeinek nemzetközi elemzése után derül ki, hogy mekkora szövődmény kockázattal kell számolni. Amíg ezek a klinikai eredmények nem állnak rendelkezésre addig kísérleti stádiumban lévő műtéti módszernek kell tekinteni.

Mit is jelent az őssejtterápia?Az őssejtterápia olyan kezelési eljárás, amelyben őssejteket vagy őssejtekből származó sejteket használnak fel a szervezet sérült szöveteinek, szerveinek regenerációjához. Az őssejteket a véráramba vagy közvetlenül a károsodott szövetbe juttatják be.


Milyen betegségek és kórállapotok esetében megalapozott az őssejtterápia?Azon betegségek köre, amelyeknél létezik jóváhagyott őssejtterápiás módszer, meglehetősen kicsi. A vérképző- és immunrendszer egyes kórképeinél, a vérképzés szerzett károsodásainál jöhet szóba őssejt-átültetés, mint hatékony beavatkozás.
Az orvosok már több mint ötven éve használnak vérképzőőssejteket csontvelő¬transzplantációhoz. Ezzel párhuzamosan kifejlődtek azok a klinikumban alkalmazott korszerű módszerek is, amelyek az őssejtek összegyűjtését célozzák. A köldökzsinórvért, amely a csontvelőhöz hasonlóan szintén jó forrása a vérképzőőssejteknek, sok helyen gyűjtik és használják alternatívaként a csontvelő-átültetéshez.

Más, szövetspecifikus őssejtek is szerepet játszanak egyes szervrészek átültetésekor. A bőr és a szaruhártya esetében például a bennük található őssejtek elősegítik a graft (a beültetett szövet) minél további fennmaradását.

A többi őssejtterápiás módszer még kísérleti stádiumban van. Ez azt jelenti, hogy sem hatékonyságukat, sem biztonságosságukat nem sikerült még bizonyítaniuk a szakembereknek.

Az Őssejtkutatások Nemzetközi Szervezetének (International Society of Stem Cell Research - ISSCR) törekvése, hogy az őssejterápiás eljárások ne terjedjenek el a világban, mielőtt hatékonyságuk és biztonságosságuk igazolódna.

A cikk megírásához köszönjük Dr. Bajusz Huba plasztikai sebész közreműködését.
© 2010 szepsegbroker.hu | Őssejtek és a plasztikai műtétek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink