SZAKCIKKEK

A teltkarcsú nők tovább élnek

Kutatások szerint a teltebb nők okosabbak, boldogabbak és tovább élnek

2015. június 22. 08:31
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A testalkat típusok közti különbség egészségre gyakorolt hatása nem a testsúlytól, hanem a zsírszövet elhelyezkedésétől függ


A teltkarcsú nők tovább élnek 1.kép

A teltebb nők okosabbak, boldogabbak és tovább élnek?Ami az ideális női testalkatra vonatkozó trendeket illeti, a változások nagyjából 10 évente következnek be, manapság talán, mint minden más, ez is kissé gyorsabban. Az 1920-as évek flapper ruhái a lapos mellű, derék nélküli vékony hölgyeken mutattak igazán jól, míg az 50-es években a Marylin Monroe testalkatú, dús idomú, nagy fenekű, a 80-as években pedig a sportos, izmos fiús, hosszú lábú nőkért bomlottak a férfiak. Kim Kardashian pár éve botrányosan nagyra duzzasztott tompora aztán meg is alapozta a mai trendet, a nők hatalmas és gömbölyű fenékre vágynak, ha lehet ráadásként egy háromszög vagy rombusz alakú réssel a combjaik között. Mit szólnak ehhez a férfiak?


A homokóra alkatú Christina Hendricks a férfiak kedvence
A homokóra alkatú Christina Hendricks a férfiak kedvence

A csípőre lokalizált zsírfelesleg nem csak a saját, hanem a terhesség ideje alatt a baba szellemi képességét is javítja!Azt már régóta tudjuk, hogy a férfiak telt női csípőhöz való vonzódásának evolúciós oka van, azt feltételezik ugyanis, hogy az ilyen nők könnyebben esnek teherbe és hordják ki utódaikat. A legújabb amerikai kutatások szerint (nem meglepően a kutatók férfiak voltak) már azt is gondolhatják, hogy az ilyen homokóra alkatú nők okosabbak, boldogabbak és jó sokáig fognak élni. De hogy jön a csípőre rakódott testzsír mennyisége az intelligenciához vagy a hosszú élet ígéretéhez?
Az University of Pittsburgh és a Kaliforniai Egyetem kutatói 16.000 nő intelligencia tesztjét elemezték és arra a következtetésre jutottak, hogy a dúsabb idomú hölgyek jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken, mint soványabb társaik, ráadásul a teltebb nők gyerekei is jobban teljesítettek az IQ teszteken.
A kutatók szerint a különösen a comb és a csípő tájékára lokalizált zsírdepókkal rendelkező hölgyek, több esszenciális zsírsavat (omega-3, omega-6) visznek be a szervezetükbe, ami aztán kiváló energiaforrást biztosít az agynak, javítja a nyirok- és vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a magas vérnyomást, a cukorbetegség és az érelmeszesedés kialakulását.
A vizsgálatban részt vevők közül a 44-es ruhaméretet hordók 74 %-a mondta magát boldognak, míg a kisebb, 34-38-as méretű ruhákat viselők voltak a legelégedetlenebbek magukkal.

Kétféle elhízást különít el a WHOA WHO korábbi vizsgálatai alapján már kiderült, hogy egészségügyi szempontból nagy jelentősége van a különböző elhízásnak. A zsírlerakódás helye szerint megkülönböztetünk a főleg a hasra, hátra, vagyis a test középső részére lokalizálódó elhízást (alma típusú elhízás) és a csípőre, combra rakodó un. körte típusú elhízást.

ROSSZABB TÍPUSÚ, EGÉSZSÉGÜGYILEG VESZÉLYES ELHÍZÁSA centrális, vagy alma típusú elhízás hajlamosít inkább a szív- és érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre és a magas koleszterinszintre (ha a BMI értékük 30 felett van)!

Nyaki elhízásA legújabb vizsgálatok alapján kiderült, hogy a nyakkörfogat szorosabb összefüggést mutat a metabolitikus szindrómával. Erről számolt be az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társaságának 2015-ös tudományos kongresszusán Dr. Zdravko Kamenov: A tanulmányban szereplő 138 obezitas klinikán kezelt betegnél a nők esetében 36 cm vagy nagyobb, férfiaknál 39 cm vagy nagyobb nyakkörfogat összefüggött a kardiometabolikus szindróma kritériumaival. A nőknél bizonyos mutatók esetében a nyakkörfogat nagyobb prediktív erővel bírt, mint a derékkörfogat. A nyakkörfogat a legnagyobb mennyiségű szabad zsírsavat termelő felsőtesti szubkután zsírszövet egyik indikátora, új információval szolgálhat az adott beteg kardiometabolikus kockázati profiljának kialakításához


JOBB TÍPUSÚ ELHÍZÁSA körte típusú zsírlerakódással rendelkezők egészségesebbek és a fenti tanulmány szerzői szerint okosabbak is. Természetesen, ennek feleslegnek a mértéke is mérvadó egészségügyi szempontból. Hisz ha a körte típusú zsírfelesleggel rendelkező hölgy BMI értéke 30 felett van, akkor ő is egészségügyileg a veszélyeztetett csoportba tartozik.

Ez a kétféle alkati típus már szemmel is jól behatárolható, de mérésekkel objektívebben is elkülöníthetjük:
A derék magasságában lemérjük a has körfogatát, majd a csípő körméretét a combok magasságában.
A derék körfogatot elosztjuk a csípő körfogattal, és ha a hányados értéke 0,85 (nők esetében) fölött van, alma típusú elhízásról beszélünk. (Jennifer Lopez derék-csípő hányadosa 0,67)
Legújabb divathóbort a combrés
Legújabb divathóbort a combrés

A nők legújabb szenvedélye a combrésHa a fent leírtak alapján a férfiak nagy részének vonzó homokóra alkatú hölgyek kezdenének megnyugodni, még ne tegyék! Mert nem elég, hogy vékony a derekuk, formás, telt és kellően domborodó a csípőjük, ha nincs a combjaik között egy háromszög vagy egy rombusz alakú rés, akkor kezdhetnek is izgulni. Ugyanis a legújabb divatirányzat szerint combrés nélkül nem élet az élet. Nos, mi végeztünk egy nem reprezentatív, mini kutatást a magyar férfiak körében (életkoruk 18-60 év) combrés kérdésben és a válaszok igen meglepőek voltak.
A megkérdezett férfiak több mint 80%-a nagyon vonzónak tartja a telt női csípőket, azonban harmaduknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi is az a combrés. Akik tudták, azok vagy észre sem veszik, vagy egyáltalán nem tartják különösképpen vonzónak. Vagyis úgy tűnik megint a nők találtak ki valamit, ami szerintük vonzó lehet a férfiak számára. De mégis mitől függ, hogy valakinek van-e vagy nincs és tulajdonképpen mi az combrés?
Ha összezárt lábbal állunk a tükör előtt és a combjaink felső/belső része nem érintkezik egymással, akkor szerencsés géneket örököltünk, mármint combrés szempontjából. Mivel a csontvázrendszer felépítése felnőtt korban már nem változik – csak a zsír- és izomszövet mennyiségén lehet alakítani – a legtöbb nő számára a combrés akkor is elérhetetlen cél marad, ha a legdrasztikusabb fogyókúrát vagy testedzést veti be. A comb belső oldalán található izmokat nem könnyű edzeni (az általános comberősítő gyakorlatok nem hatásosak) valamint a kötőszövet is gyengébb ezen a területen. Hízáskor a zsír itt rakódik le a leghamarabb és a bőr is kitágul, megnyúlik. A zsírszövet mennyisége csökkenthető ugyan, de a laza bőrt csak combplasztikával lehet eltávolítani. Csak a combrés átmeneti divathóbortja miatt nem érdemes tehát kínozni magunkat, azonban vannak olyan esetek, amikor a combok belső felének egymáshoz érése, összetapadása kellemetlen, égő fájdalmas és nehezen gyógyuló sebeket okoz, nehezíti a tisztálkodást és az öltözködést is, ebben az esetben megfontolandó a combplasztikai műtét. A combplasztikai műtét során először a combok belső felén lévő zsírfelesleg kerül eltávolításra, majd kimetszik a felesleges bőrt is. Ha formásabb és nagyobb feneket szeretnénk, akkor a combplasztikát fenékplasztikai műtéttel egészíthetik ki. Mindkét műtét azonban fájdalmas és hosszú gyógyulási időt vesz igénybe, csak azért a kis háromszög kedvéért a plasztikai sebészek sem ajánlják. Divatok jönnek-mennek, ki tudja, hogy a combrés meddig tartja magát..

Forrás: http://www.smartbeautyguide.com© 2010 szepsegbroker.hu | A teltkarcsú nők tovább élnek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink